Warning: filesize(): stat failed for /var/www/ciberespiral.org/htdocs/wp-content/uploads/wtfdivi/ca/wp_head.css in /var/www/ciberespiral.org/htdocs/wp-content/plugins/divi-booster/core/wtfplugin_1_0.class.php on line 160

Technovation Girls escalfa motors per a la temporada que ve

28 de novembre de 2021

El projecte, dedicat al foment de l’emprenedoria i desenvolupament de capacitats STEAM entre les més joves, reuneix col·laboradores i mentores en un networking per donar inici a la temporada que ve.

El passat dimarts 9 de novembre a les 6 de la tarda va tenir lloc, al Canòdrom de Barcelona, la trobada de networking organitzada per Technovation Girls Catalonia, projecte impulsat per l’Associació Espiral, que va reunir desenes de persones, entre assistents presencials i virtuals. Es va tractar, doncs, d’un esdeveniment híbrid, retransmès en directe per streaming al canal de YouTube del projecte.

Conduït per Marisa Ruiz, la trobada va comptar amb la presència de Pastora Martínez, vicerectora de Globalització i Cooperació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), i Esther Cid, especialista en mentoria i jutgessa en anteriors edicions del concurs. A més, hi van participar col·laboradores de l’organització com ara Marta Sabadell, Aina Villalonga i Rosa Prats, a través de Zoom.

Pastora Martínez va iniciar la seva presentació posant en valor la col·laboració entre la Fundació i la UOC, molt important per donar l’impuls necessari a la iniciativa que duen a terme. Va destacar un dels problemes a què s’enfronten: l’alta masculinització de les professions anomenades STEAM (de l’acrònim anglès Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics). Va denunciar la desigualtat existent sobre la base d’estudis que asseguren que només el 12% de qui estudia carreres tecnològiques són dones, mentre que aquesta proporció s’inverteix en el cas de la psicologia, per exemple.

Va defensar també la necessitat de canviar l’estructura existent que desplaça, de manera molt inicial, les nenes cap a professions enfocades a les cures, la qual cosa perpetua els rols de gènere i la desigualtat. Per això és necessari, com va exposar, que les nenes i adolescents tinguin referents femenins en diversos àmbits per empoderar-les.

Per la seva banda, Esther Cid va iniciar la seva intervenció destacant la seva passió per la mentoria i l’impacte positiu que pot arribar a generar en la societat. Va estar acompanyada de les seves dues filles, presents entre el públic, i va reivindicar la conciliació entre les diverses facetes com a dona emprenedora i mare. D’altra banda, va subratllar un estudi anomenat Redraw the Balance, en el qual es mostra com les nenes entre 5 i 7 anys comencen a descartar professions com a pilot, enginyeria, etc., identificades com a masculines.

Va afirmar que la seva missió és guiar les nenes i joves a emprendre des d’edats molt primerenques per tal d’eliminar estereotips de gènere i fer-los entendre que són perfectament capaços de fer allò que es proposin. Com a experiència personal, l’Esther va comentar l’entorn altament masculinitzat que s’ha trobat en la seva aventura com a emprenedora al llarg dels anys.

Marisa Ruiz, la conductora del networking, va donar pas a Rosa Prats des de Zoom, que va destacar la importància de la mentoria virtual a partir de la revolució digital accelerada per la pandèmia i la rellevància que això té per als equips de treball.

Pastora Martínez va recalcar també l’espai híbrid entre el que és físic i virtual que s’ha creat, així com la necessitat d’aprofitar la tecnologia en aquest sentit. En relació amb aquest apunt, Esther va explicar com un dels seus clients es va mostrar reticent a l’hora de fer una mentoria en línia fins que, després de provar-ho, va quedar encantat gràcies als avantatges de la tecnologia.

Share This