Context i objectiu principal
L’experiència té lloc al CEIP Ponte dos Brozos d’Arteixo (La Corunya) el curs 2022/23. Es duu a terme als cursos de 3r i 6è d’Educació Primària.
L’objectiu fonamental és sensibilitzar i conscienciar la comunitat educativa sobre la problemàtica existent al voltant del canvi climàtic, la cura del medi ambient i l’adopció de mesures urgents per pal·liar el deteriorament del planeta.
L’experiència s’emmarca dins del projecte Arteixo Innovació, un projecte pioner a Galícia d’incorporació de la tecnologia i de la Xarxa d’Escoles de la Unesco a la qual pertanyem des del 2014. Les activitats programades tenen lloc al centre i a diferents localitzacions de l’Ajuntament per viure in situ la problemàtica real i poder cercar solucions que estan al nostre abast. Gràcies a la programació, la realitat virtual i la intel·ligència artificial optimitzem l’ús de residus i reduïm les restes, protegim el planeta i garantim que estigui disponible per a les futures generacions. A més, contribuïm a fomentar la codificació i les competències digitals, proporcionant a l’alumnat les eines necessàries per crear solucions tecnològiques innovadores que puguin abordar reptes del món real.
Fases del projecte
Fase | Descripció | Durada |
Fase1: Sensibilització i conscienciació | – Introducció al projecte, objectius i metes. Visionat de vídeos motivacionals i projectes relacionats. – Promoció del reciclatge i tractament de residus. Exploració de tipus de residus i impacte. Activitats pràctiques de separació de residus. – Activitats i debats sobre preservació i cura del medi ambient. Anàlisi de factors del canvi climàtic i solucions. Cerca i selecció de plataforma per a laplicació web. – Avaluació i establiment d’objectius per a la fase següent. difusió. | 1 mes |
Fase 2: Disseny de models de reciclatge i creació d’aplicacions web | -Disseny en grups de models sostenibles de recursos i gestió de residus. –Creació d’aplicacions web per al maneig de residus. Ús de plataformes NoCode. Incorporació de jocs i animacions per a més atractiu. –Proves i avaluació de les aplicacions web pel professorat i alumnat. | 2 mesos |
Fase 3: Treball amb Intel·ligència Artificial i Machine Learning | –Projectes que empren IA i Machine Learning per abordar els ODS. –Presentació i coavaluació de projectes en grup. | 1 mes |
Fase 4: Avaluació i Seguiment | – Avaluació de l’impacte al centre i la comunitat. Anàlisi de resultats a través de laplicació. Establiment d’objectius futurs. – Conclusions finals i presentació de resultats a fira maker escolar i jornades de bones pràctiques TIC. | 1 mes |
Fase 5: Coordinació i difusió | – Reunions regulars del professorat participant i del Club de Ciència. – Coordinació amb la comunitat educativa, les entitats públiques i la xarxa d’Escoles UNESCO. – Col·laboració amb equips interns del centre. – Ús de xarxes socials i pàgina web per a difusió i participació. | Durant la vida del projecte |
Activitats realitzades
Microprojectes
Smart City Sostenibles: creada amb Bloklade Labs, una web que permet crear entorns virtuals a 360 graus. L’alumnat crea a la plataforma CoSpaces les seves ciutats sostenibles i interactives fent servir la programació. Amb aquesta eina, el nostre alumnat pot crear projectes interactius i immersius, cosa que els proporciona una experiència d’usuari atractiva i participativa.
Videojocs de reciclatge amb el Cub Merge i Scribble Diffusion: una eina que permet a l’alumnat crear imatges a partir d’un text fent servir la IA. Després, usen el llenguatge de Coblocks per crear videojocs i altres animacions.
Muntanyes russes sostenibles: creen espais sostenibles 3D vistos des d´una muntanya russa seguint els principis de la sostenibilitat ambiental i ecològica, reduint així les emissions de CO2, utilitzant l´eficiència energètica i les fonts d´energia renovable, generant espais verds amb horts ecològics i reciclant correctament els residus al contenidor correcte.
IA-Virtu-reciclatge: amb l’ajuda de Teachable Machine creem un model d’aprenentatge amb diferents imatges de diferents residus (cartró, vidre, paper, envasos de plàstic, restes inorgàniques…). Exportem el model entrenat a Teachable Machine a Scratch per programar els diferents colors dels contenidors de reciclatge en què es dipositaria cada residu.
Emprant aquest tipus de tecnologia, l’alumnat pot crear projectes d’aprenentatge automàtic, on coneixen com funciona la IA i, a més aprenen a gestionar els residus. Les eines utilitzades en el projecte permeten als estudiants experimentar amb diferents tecnologies i crear projectes creatius i interactius, cosa que augmenta el seu interès i compromís amb el tema.
Avaluació
L’avaluació del projecte es va centrar en la implementació, la temporalització, l’impacte i el treball de l’alumnat. Utilitzem l’observació directa, les enquestes de satisfacció i l’anàlisi de documentació generada.
Limpacte es va mesurar amb avaluacions abans i després, anàlisi dindicadors i difusió de resultats. Fem servir els formularis de Google i l’aplicació Jotform per generar els qüestionaris.
L’avaluació de l’alumnat va incloure rúbriques, observació directa i autoavaluació, adaptades a les característiques i necessitats individuals, amb especial consideració als alumnes amb NESE.
Difusió
Ens sembla molt rellevant la difusió de les propostes per això comptem amb diferents pàgines web i xarxes socials que donen ressò als nostres projectes i ens ajuden a augmentar la participació de la comunitat educativa.
Autores
Luz Pérez Vázquez
María Jose Sanjurjo Poveda
Rosa Moreiras Mosquera
María Begoña Codesal Patiño