Autors: Juanmi Muñoz, Neus Lorenzo, Xavier Suñé.

Resum

En un món cada cop més digitalitzat, la Intel·ligència Artificial (IA) ha emergit com una força transformadora en diversos àmbits. En el context educatiu, la IA està revolucionant la manera en què ensenyem i aprenem. El llibre, Intel·ligència Artificial a la Microeducació: Transformant l’Aula del Futur, s’endinsa en la intersecció entre la tecnologia i la pedagogia, i explora com la IA està remodelant l’experiència diària a les aules. Aquest resum inicial ha estat elaborat íntegrament per COPILOT en resposta a les instruccions (PROMPT, Febrer 2024) de l’equip editor.

Introducció: Avui les ciències avancen que és una barbaritat

“Avui les ciències avancen que és una barbaritat”. Així fa una de les estrofes de la sarsuela ‘La verbena de la Paloma’, amb música del mestre Tomás Bretón i llibret de Ricardo de la Vega, escrita allà pel 1849, qui ho hauria de dir. I nosaltres recollint l’expressió, certament, és una barbaritat, el què està avançant la Intel·ligència Artificial (IA) en aquests temps. I com a mostra, aquest llibre, “Intel·ligència Artificial a la Microeducació: Transformant l’Aula del Futur”.

Des que fa poc més d’un any ChatGPT es va convertir en el protagonista d’aquesta pel·lícula, les aplicacions, les eines i els usos d’aquest model de llenguatge a gran escala (LLM per les sigles en anglès) no han deixat de multiplicar-se. En el temps que portem preparant aquesta publicació (des de juny de 2023), han aparegut i evolucionat programes i plataformes a més velocitat de la que podem assimilar. Per exemple:

  • ChaT GPT 3.0 (juny de 2020) ha evolucionat a ChatGPT 4 (novembre 2023)
  • Bing Chat (febrer de 2023) ha passat a ser Copilot (setembre 2023)
  • Bard (juliol 2023) ha passat a ser Gemini (febrer 2024)
  • Gemini amb prou feines ha vist la llum i ja creix ràpid…

Cada dia ens sorprenen notícies sobre el que és bo, dolent i regular. Sobre les virtuts i defectes de la intel·ligència artificial (IA),  el seu paper en educació (IAE) i les variacions de la IA Generativa (IAG). Cada setmana ens inunden noves opcions per crear i transformar imatges, textos, veu, vídeo, presentacions, mapes i qualsevol altra documentació, en diferents llengües i formats. Algú ho supera?

La IA s’ha infiltrat inopinadament a la recollida massiva de dades, la gestió del que veiem i sabem, la presa de decisions institucionals i la creació de continguts, a escala planetària. La societat es meravella de les seves bondats i es lamenta de les conseqüències apocalíptiques del seu molt possible ús descontrolat. Es prohibeix la IA a les escoles, es prohibeix la seva creació lliure i sense restriccions a la Unió Europea, es denuncia i enjudicia la seva comercialització. Però el cert és que la IA és una de les fonts més dinàmiques consultades aquest darrer any sobre notícies científiques, tecnològiques, socials i econòmiques de tot el món.  

A manera d’exemple destaquem alguns titulars recents apareguts en diferents plataformes, que no poden deixar-nos indiferents:

1- La indústria de semiconductors creix més ràpidament gràcies a la IA :
https://aibeat.co/chip-industry-reports-impressive-growth/?utm_source=www.theedge.soutm_medium=newsletterutm_campaign=apple-s-worst-ever-q1-start

2- Jutges d’Anglaterra i Gal·les aproven l’ús de la IA per redactar opinions jurídiques :
https://www.click2houston.com/news/world/2024/01/08/judges-in-england-and-wales-are-given-cautious-approval-to-use-ai-in-writing-legal- opinions/?utm_source=www.theedge.soutm_medium=newsletterutm_campaign=apple-s-worst-ever-q1-start

3- Perplexity amenaça el tron de ChatGPT :
https://blog.perplexity.ai/blog/perplexity-raises-series-b-funding-round?utm_source=www.theedge.soutm_medium=newsletterutm_campaign=apple-s-worst-ever-q1-start

4- Les estafes de segrest amb IA van en augment, explotant tecnologia avançada de clonació de veu amb IA :

https://www.foxnews.com/media/arizona-mom-terrified-ai-kidnapping-scam-lure-her-being-abducted-feared-daughter?utm_source=aisecret.usutm_medium=newsletterutm_campaign=openai-is-cannibalizeing-publishers

Estem davant l’amenaça real de generar una narració alterada del passat que coneixem, a escala global? L’escola està preparada pel que s’apropa? I l’alumnat?

Un estudi recent sobre el tema realitzat a Espanya on es va entrevistar un miler de persones, (Empantallados i GAD3, 2024)  demostra que hi ha una clara diferència d’opinió entre l’alumnat segons la seva edat.  Si es pregunta  En quina mesura confiaria en les fonts d’informació següents? “, l’alumnat de Batxillerat (17-18 anys) confia força més en la veracitat d’Internet, els llibres i el xat GPT que a les xarxes socials (90%, 83% i 63% enfront del 22% respectivament). D’altra banda, l’alumnat més jove, a l’ESO, (Ensenyament Secundari entre 12 i 16 anys) sembla menys crèdul en totes les fonts esmentades, excepte a les xarxes socials (82%, 68% i 47% davant del 38 % de les xarxes). Per gèneres, els nois també són més optimistes que les noies sobre els beneficis de la IA i la seva fiabilitat. S’aguditzarà aquesta diferència d’edat i de gènere en el futur? Disposem de suficients estudis detallats, de primera mà, sobre què passa a l’aula?  

Perspectiva de la IAE: una miríada de recursos sense experimentar

El llibre, “Intel·ligència Artificial Aplicada a la Microeducació: Transformant l’aula del futur”, ofereix reflexions fonamentades i exemples de primera mà sobre l’ús de la IA al món educatiu. No intenta ser una notícia més a l’oceà mediàtic de la IAE, sinó que aporta informació qualitativa que facilita la construcció de criteri propi sobre l’ús de la IAE, amb una mirada diferent, propera al professorat i vinculada a la seva tasca diària l’aula: la microeducació.

El text del llibre està organitzat en tres parts diferenciades: un primer apartat amb l’escenari de context, un segon amb capítols de fonamentació teòrica i reflexiva, que situa el lector en el món de la pedagogia, la psicologia de l’aprenentatge i la sociologia de l’educació; i finalment un tercer apartat amb experiències pràctiques realitzades a les aules i tallers de diferents institucions i centres educatius de parla hispana.

El conjunt representa una mirada cientifica i tècnica als processos d’ensenyament i aprenentatge amb recursos d’IAE, i una experiència de cocreació en la qual han col·laborat professionals de prestigi. L’experiment és visible en aquesta mateixa introducció, per a la qual hem utilitzat recursos de la IAG per redactar i il·lustrar part del mateix missatge: hem demanat a Copilot un resum inicial, i ara li demanem que desenvolupi una llista argumentada sobre el recorregut de la IA en el darrer any… aquest és el resultat:

“PROMPT [Equip ODITE][Equipo ODITE] : Ets un expert educador amb coneixements avançats sobre la intel·ligència artificial aplicada a l’educació. Escriu una introducció per presentar un llibre sobre intel·ligència artificial aplicada a la microeducació, la del dia a dia a l’aula, que destaqui la increïble evolució de la IA a l’últim any, amb alguns exemples de titulars de notícies amb novetats sobre la IA a nivell tecnològic, econòmic, social, cultural i educatiu. Que contingui referències a la seva importància i utilitat al món educatiu i unes idees sobre prospectiva de la IA en educació. Com a màxim, ha de tenir una extensió de 3 pàgines DINA4 i uns 6000 caràcters.

RESPOSTA[Copilot] :  L’Evolució de la IA a l’Últim Any.

El ritme d’avanç de la IA és vertiginós. L’últim any, hem estat testimonis d’assoliments sorprenents:

  • Avenços Tecnològics :

    • Models de Llenguatge : Els models de llenguatge, com el que estàs experimentant ara, han millorat significativament en la seva capacitat per comprendre i generar text natural.
    • Aprenentatge Profund Les xarxes neuronals profundes han assolit nous nivells de precisió en tasques com el processament del llenguatge natural i la visió per ordinador.

  • Impacte Econòmic i Social :

    • Automatització Intel·ligent : La IA està automatitzant tasques rutinàries, alliberant temps per a activitats més creatives i significatives.
    • Nous Models de Negoci : Empreses emergents estan utilitzant la IA per oferir solucions personalitzades en àrees com la tutoria virtual i l’adaptació curricular.

  • Canvi Cultural i Educatiu :

    • Personalització de l’aprenentatge : La IA permet adaptar el contingut educatiu a les necessitats individuals dels estudiants.
    • Avaluació Intel·ligent : Els sistemes d’avaluació basats en IA poden proporcionar retroalimentació instantània i precisa.

Tot i que el resultat pugui semblar exitós, ens preocupa que els elements presentats pels algoritmes facin referència exclusivament als avantatges i possibles beneficis de la IAG, sense cap referència als evidents problemes que pot generar i que ja s’han detectat en alguns casos d’abús descontrolat: aïllament social de l’alumnat, excessiva exposició a les pantalles, dissociació emocional, suplantació d’activitats lúdiques i socials, rebuig a l’exercici físic, ansietat per manca de reforç entre iguals, dependència tecno-comunicativa i nomofòbia, etc.

De totes maneres, li donem a Copilot una nova oportunitat i us demanem alguns exemples de notícies que informin amb més detall dels usos d’IAE que s’estan donant a les aules, i la resposta és aquesta: 

RESPOSTA[Copilot] :  Exemples de Titulars de Notícies.

  • “Els estudiants superen a la IA a l’examen de matemàtiques” (The Tech Times)
  • “Professors virtuals: Com la IA està transformant l’educació” (Education Week)
  • “Xatbots a l’aula: una nova era d’assistència docent” (EdSurge )

Novament ens inquieta la resposta pel que no diu, més que pel que diu: els tres titulars són exclusivament extrets de fonts anglòfones, en una unificació globalista molt reveladora: moltes eines d’IAG treballen prioritzant les fonts anglòfones i tradueixen posteriorment les respostes  a la llengua d’interacció sol·licitada. Estarem aprofundint encara més en la unificació cultural i la bombolla monocroma del món occidental?

Amb l’ànim de ser justos, la petició que vam fer a BING, que sembla tenir més sensibilitat en la geolocalització de l’usuari, i va donar com a resultat una resposta construïda a partir de fonts culturalment més properes, però igualment plena de biaixos en els continguts i les expectatives, sempre positives:

RESPOSTA [Bing, 8 Gener 2024]: La intel·ligència artificial (IA) ha evolucionat a passos de gegant l’últim any i el seu impacte en l’educació és cada vegada més evident. La IA s’està utilitzant per millorar la qualitat de l’educació, personalitzar l’aprenentatge i automatitzar tasques administratives. En aquest llibre, explorem com la IA està transformant la microeducació, l’educació del dia a dia a l’aula.

En els darrers anys, hem vist una sèrie de titulars que destaquen les novetats sobre la IA a nivell tecnològic, econòmic, social, cultural i educatiu. Per exemple, segons un article de “El País”, els docents estan prenent les regnes de la IA i estan utilitzant aquesta tecnologia per personalitzar l’aprenentatge, millorar l’administració escolar i analitzar dades educatives (https://elpais.com/educacion/ 2023-11-17/los-docentes-toman-las-riendas-de-la-intel·ligència-artificial.html).  

A més, la UNESCO ha publicat el Consens de Beijing sobre la intel·ligència artificial i l’educació, el primer document que proposa consells i recomanacions sobre com treure més profit de les tecnologies d’IA amb vista a la consecució de l’Agenda 2030 en Educació (https: //www.unesco.org/es/articles/la-unesco-ha-publicado-el-primer-consenso-sobre-la-intel·ligència-artificial-i-la-educacion). La IA és important i útil al món educatiu perquè pot ajudar els docents a personalitzar l’aprenentatge per a cada estudiant, cosa que pot millorar la qualitat de l’educació.

A més, la IA pot ajudar els docents a automatitzar tasques administratives, cosa que els permet centrar-se en l’ensenyament i l’aprenentatge. La IA també pot ajudar els estudiants a aprendre de manera més efectiva, proporcionant retroalimentació en temps real i adaptant el contingut del pla d’estudis a les seves necessitats individuals.

‘Pel que fa a la prospectiva de la IA en educació, s’espera que la IA continuï transformant l’educació els propers anys. Per exemple, la IA es podria utilitzar per crear plans d’estudis personalitzats per a cada estudiant, cosa que podria millorar encara més la qualitat de l’educació. A més, la IA podria utilitzar-se per automatitzar l’avaluació dels estudiants, i d’aquesta manera, estalviar temps i esforç als docents. En general, la IA té el potencial de transformar l’educació i millorar la qualitat de vida dels estudiants i els docents.

Ens segueix sorprenent el positivisme unívoc que ens auguren els algorismes per a l’ús de la IA a l’educació, malgrat la  absència de dades i evidències que sustentin les promeses i beneficis. Quan utilitzem la IAG com a suport comunicatiu, estem entrenant la màquina, o la màquina ens està adoctrinant a nosaltres?  

L’ús de les eines d’IAE ens permet anar aprenent a donar-li instruccions precises perquè generi els textos i les imatges que necessitem, però no serà que a la pràctica amb aquestes eines canvien també la nostra manera de comunicar-nos, el nostre llenguatge descriptiu i els nostres processos argumentatius, per ajustar-nos més al procés algorítmic de resposta?
Si ens acostumem a canviar el nostre procés cognitiu i comunicatiu per interactuar amb els agents d’IA, indubtablement iniciem un període diferent per a la humanitat: el codi lingüístic i cultural de la societat rebrà encara una nova capa de complexitat en la interacció amb l’alteritat, les rutines de pensament i la diversificació de processos executius, de reflexió i interpretació de la realitat. Podem endinsar-nos en aquest bosc sense cap dels recursos metodològics, pedagògics i humanistes que ha anat recol·lectant la humanitat en la seva evolució cap a una consciència d’espècie? Podem incorporar la IAE als centres educatius sense conèixer les experiències realitzades fins ara i la seva valoració per part dels protagonistes?

Amb aquest llibre, des de l’ODITE volem aportar elements per a la reflexió que comparteixen experts i acadèmics de rellevància, i proposar models d’acció transferibles a diferents contextos. Les pràctiques d’IAE són els primers passos cap a un horitzó de transformació educativa que té camins desconeguts, tot just transitats encara per uns quants.

La valoració de l’alumnat i del professorat en aquestes situacions d’aprenentatge, que aporten tan generosament els i les docents, són essencials per evitar repetir errors de precipitació o institucionalismes poc eficaços: els i les docents són alhora autors i investigadors d’aula i, en darrer terme, els autèntics experts en microeducació que ens poden dir el que passa a l’aula, amb visió professional. 

La Intel·ligència Artificial irromp a l’aula: Microeducació del futur

El valor afegit d’aquesta publicació no es troba únicament en la lectura de cadascun dels capítols, curosament seleccionats per respondre amb rigor i creativitat als diversos temes de mètode científic que cal abordar abans d’iniciar un Pla Digital de Centre per a la incorporació de la IAE. Es troba sobretot a les línies de pensament inquisitiu que desperten en tots nosaltres, en els dubtes que generen i les converses que tindrem arran de les lectures, les experiències i els comentaris de les persones que intervenen en la seva redacció. Igual que l’art no es troba només en una imatge o un text, sinó en la interacció amb l’espectador i la societat que l’aprecia o menysprea, la pedagogia intel·ligent ( Smart Pedagogy ) no pot ser únicament el tractament que donem a les eines d’Intel·ligència Artificial, o l’estudi dels recursos que proporcionen els algoritmes. La pedagogia intel.ligent es troba també en allò que els humans sentim, pensem i preferim en les relacions que es generen durant els processos d’ensenyament i aprenentatge, a l’aula i fora de l’aula.

El llenguatge humà expressa idees, emocions, opinions i conceptes codificats des del significat, mentre que el llenguatge de la IAG respon als algorismes que classifiquen, organitzen i ponderen les freqüències d’ús i de proximitat entre dades percentualment relacionades. Estem entrant en un món híbrid, d’interacció entre humans i màquines que encara està per definir.

La recollida d’evidències, la classificació d’informació i la presa de decisions de les eines d’IA, que els algoritmes fan mil vegades millor i més ràpid que les persones, no es basa en absolut en “la millora del sistema de vida”, “ la justícia social”, “la sostenibilitat ecològica i cultural”  o “el benestar personal i col·lectiu”, sinó en zeros i uns, ordenats amb extrema complexitat, que generen grups, categories i perfils en fórmules majorment desconegudes, encriptades, automatitzades i ocultes fins i tot als ulls dels mateixos programadors. Quines repercussions tindrà en un futur l’anomenat algoritmisme en la vida de les persones, en la societat, i en la democràcia? Quins perills pot generar per a la gestió de la diversitat, els col·lectius vulnerables i minoritaris, la dissidència de pensament o la llibertat d’opció vital en un món cada cop més híbrid?  

Des d’aquí, amb aquest llibre, l’ODITE advoca per una educació integral en la qual, per descomptat, no volem prescindir de la competència digital ni de les possibilitats que la IAE ens ofereix per millorar el procés d’ensenyament i aprenentatge, però no podem perdre de vista les altres alfabetitzacions: l’educació emocional, la competència social, l’alteritat i la transcendència conscient.

La microeducació, l’ensenyament i l’aprenentatge relacional que acompanya el creixement cognitiu i la construcció de coneixement, és necessària per a un desenvolupament harmònic correcte i per aconseguir la consciència social compartida, que genera l’enteniment,  la col·laboració i la convivència. 

Els riscos que corre la humanitat, si oblidem aquest marc ètic comú, són enormes. Som conscients dels avantatges que pot comportar l’ús de la IAE per donar solucions a alguns dels problemes dels sistemes educatius. Tot i així, hem de ser molt conscients que les respostes i les eines d’IA sobre el tema són molt consistents en la seva atmosfera possibilista, i no inclouen en abosolut un bri d’incertesa o una alerta sobre els riscos que l’acompanyen. Quan vàrem consultar a Bing sobre el llibre i les seves implicacions, no vam obtenir cap crítica:

RESPOSTA [Bing, 8 Gener 2024]: En aquest llibre, explorarem com la IA s’està aplicant a l’educació en el dia a dia de l’aula. Examinarem els darrers avenços en la IA educativa, així com les seves implicacions pels educadors i els estudiants.

Evolució de la IA al darrer any: L’últim any, hem vist una increïble evolució de la IA en una àmplia gamma de camps. Al sector educatiu, hem vist els avenços següents:

  • Desenvolupament de noves tecnologies IA: s’han desenvolupat noves tecnologies IA que poden ser utilitzades a l’aula, com ara la realitat augmentada, la realitat virtual i l’aprenentatge automàtic.
  • Recerca sobre l’eficàcia de l’IA educativa: s’ha fet una investigació significativa sobre l’eficàcia de l’IA educativa, que ha demostrat que la IA pot millorar l’aprenentatge dels estudiants.
  • Implementació de la IA a l’aula: s’ha començat a implementar la IA a l’aula, en forma de programes pilot i projectes.

(…)
En resum, la IA està portant la microeducació a noves alçades. Aquest llibre explora aquestes tendències, desafiaments i oportunitats, convidant educadors, estudiants i líders a unir-se a aquesta travessia emocionant cap a l’aula del futur. Benvinguts al futur de l’educació!

Aquest llibre et convida a:

  • Descobrir les darreres aplicacions de la IA a l’aula.
  • Explorar com la IA pot personalitzar laprenentatge per a cada estudiant.
  • Reflexionar sobre els desafiaments ètics i socials de la IA a l’educació.
  • Imaginar el futur de l’educació amb la IA com a eina i companya.

Junts construirem un futur d’aprenentatge més personalitzat, eficient i accessible per a tothom!

Com a equip coordinador d’aquesta edició, només podem recomanar al professorat interessat a conèixer millor les eines educatives del nostre temps, que s’endinsi en la lectura d’aquest llibre amb esperit crític, la ment oberta i un pensament holístic. 

A l’administrador o tècnic de l’educació, us recomanem que us interessi, tant per les evidències contrastades i les experiències pràctiques, com per les reflexions que les acompanyen. 

Als polítics de l’educació i als encarregats d’administrar les institucions escolars, els exhortem a informar-se i formar-se per transformar l’ecosistema educatiu en un espai d’aprenentatge fèrtil i acollidor, on l’eficiència, l’equitat i la generositat acompanyin el coneixement , la sostenibilitat personal i l’excel·lència educativa. 

I a l’alumnat, pare, mare, tutor, tutora o qualsevol altre representant de la comunitat educativa, us convidem a que se sumi a l’experiència amb la curiositat i el compromís actiu i responsable de tots els que formem part del món educatiu, dins i fora de l’entorn formal d’escoles, instituts, universitats… 

La IAG no és una nova eina, ni un context diferent: a partir d’ara la nostra relació amb la IA és part de la nostra cultura tecnològica col·lectiva, de la societat global i de les estructures de poder que tenen un paper en el disseny del nostre futur com a espècie. 

Com deia Carl Sagan: A la nau Terra no hi ha passatgers, tots som tripulació.

Referències

Empantallados y GAD3 (2024). Familias y escuelas ante la Inteligencia Artificial: El impacto de la IA en la educación en España. 2024. 5º Estudio de Empantallados y Gad3. https://empantallados.com/ia/

Oliver, D. (2024) Los docentes toman las riendas de la inteligencia artificial. 17 Nov. 2023.
El País.
https://elpais.com/educacion/2023-11-17/los-docentes-toman-las-riendas-de-la-inteligencia-artificial.html

La UNESCO (2019) La UNESCO ha publicado el primer consenso sobre la inteligencia artificial y la educación. https://www.unesco.org/es/articles/la-unesco-ha-publicado-el-primer-consenso-sobre-la-inteligencia-artificial-y-la-educacion.

Shares
Share This