Maria del Mar Sánchez Vera . Universitat de Múrcia

Doctora en Pedagogia i membre del Grup de Recerca de Tecnologia Educativa. Treballa com a professora titular al Departament de Didàctica i Organització Escolar a la Universitat de Múrcia. Ha realitzat estades de recerca a la Universitat de Cambridge, la Universitat John Moore de Liverpool i la Universitat de Southampton. Ha participat en projectes nacionals i internacionals relacionats amb la tecnologia educativa. Les seves línies de treball són:
(a)Estratègies metodològiques i entorns virtuals de formació en línia (e-learning, MOOC, avaluació en xarxa…); i
(b)Tecnologia Educativa a les aules (recursos digitals per a lensenyament-aprenentatge, estratègies didàctiques amb tecnologies, pensament computacional i robòtica educativa, intel·ligència artificial, formació del professorat per al desenvolupament de la competència digital).

Resum

La intel·ligència artificial (IA) porta dècades entre nosaltres, però l’èxit actual de la IA generativa posa en qüestió determinades dinàmiques tradicionals de l’escola i es debat sobre el paper del docent d’avui. La investigació destaca tres postures predominants entre els docents davant la tecnologia a les aules: el rebuig total, l’acceptació acrítica i una posició intermèdia que aposta per una integració raonada i pedagògicament fonamentada de la tecnologia a l’aula. Aquest últim enfocament sembla ser el més equilibrat. Promocionant l’ús de la IA com una eina que, partint de l’alfabetització en la mateixa i adequadament integrada des de la pedagogia, pot enriquir el procés educatiu sense desplaçar el paper clau del docent.

La IA planteja grans desafiaments en termes d’autenticitat i originalitat del contingut, obrint diversos interrogants sobre la detecció de plagi i l’avaluació de les contribucions estudiantils. Aquest panorama exigeix ​​una revisió crítica de les metodologies d’ensenyament, ja que ens hem de plantejar en la importància d’enfocar-nos més a les preguntes que a les respostes. Això implica un plantejament de les feines d’aula i de les condicions professionals dels docents.

Feu clic al botó per descarregar el llibre Intel·ligència

Artificial a la Microeducació.

ia.pdf (1715 downloads )

Shares
Share This