
Autor :
ÁLVARO MARTÍN, des del 1998 és professor de tecnologia a diferents centres d’Extremadura i Castella Lleó. Va treballar a l’IES Francisco d’Orellana a Trujillo, a l’IES Universitat Laboral de Càceres i des del 2012, és professor de Tecnologiav a l’IES Martínez Uribarri de Salamanca.
Actualment també és assessor tècnic docent en Competència Digital Educativa de la Junta de Castella i Lleó a la Direcció Provincial de Salamanca. Participant a les diferents convocatòries de l’Escola de Pensament Computacional d’INTEF i en nombrosos projectes d’innovació educativa a la Junta de Castella i Lleó.
Resum:
Aquesta experiència educativa, emmarcada al programa: Escola de Pensament Computacional de l’INEF i realitzada en una aula de batxillerat, adopta el model TPACK per desenvolupar un projecte que té com a objectiu la creació d’una aplicació mòbil amb Intel·ligència Artificial (IA).
A les fases inicials, els estudiants adquireixen habilitats tecnològiques utilitzant App Inventor i Machine Learning for Kids. La metodologia d’aprenentatge i servei (ApS) guia la creació d’aplicacions que aporten beneficis socials. Les fases del projecte inclouen coneixements sobre els fonaments de la IA, la integració de models i l’anàlisi dels biaixos de la IA. La proposta també s’orienta al desenvolupament de competències clau com ara la creativitat, el treball en equip, la resolució de problemes o la capacitat per aprendre de manera autònoma.
El projecte culmina amb la presentació de les aplicacions avaluades en funció d’aspectes tècnics, evidències de treball, contribució social i difusió de la proposta. Tot i alguns desafiaments, l’experiència es considera reeixida per part de l’equip docent atès que promou la comprensió profunda de la IA i la seva aplicació pràctica en educació (IAE) per solucionar problemes reals de la societat.