Autora Carmen Navarro Ramírez. X: @carmennavarro1

Paraules clau: ODS4, Big Data en Projectes STEAM , Ciutadania digital

Amb la irrupció massiva de la IA a tots els estaments de la societat es fa més necessari que mai el desenvolupament d’experiències educatives que permetin al nostre alumnat desenvolupar aquelles destreses i competències que els permetin enfrontar-se als reptes i desafiaments que se’ls aniran presentant en aquest món altament canviant i incert.

Des de l’escola hem de generar els escenaris adequats perquè els estudiants entrenin aquestes competències per ser capaços de controlar els algorismes que els envolten i que no siguin les màquines les que prenguin el control de les vides.

Aquest projecte té com a objectiu principal proporcionar a l’alumnat eines concretes, i entrenar les competències que els permetin xatejar amb la seva intel·ligència natural per realitzar un “Co-PILOTatge” dels processos d’ensenyament-aprenentatge a l’escola.

Introducció.

Diu el proverbi: “Dóna-li un peix a un home i s’alimentarà un dia. Ensenya’l a pescar i ho farà tota la vida”. Aquest és el plantejament de partida daquest projecte: que els alumnes, xatejant principalment amb la seva intel·ligència natural, i potenciant-la en moments determinats amb IA, puguin ser competents i ètics digitalment, a més de ser capaços de donar resposta a problemes que els preocupin a partir de l’ús intel·ligent de dades massives.

Aquest projecte s’emmarca dins de les assignatures de Tecnologia i Digitalització i PCT (Projecte Científic Tecnològic) de 3r ESO, i té diverses vessants de desenvolupament i per tant diferents objectius a assolir amb l’alumnat:

1.- Entrenar les 3 C´s: Creativitat, Curiositat i Pensament Crític.

2.- Exercitar l’aprenentatge autònom i autodirigit, amb l’acompanyament i el feedback continu de la docent en tecnologia i de l’equip docent en PCT.

3.- Adquirir el major nivell de competència digital possible que els permeti passar de mers “consumers” a “prosumers” en l’àmbit tecnològic, i sentin, per tant, la necessitat de participar activament en projectes de ciència ciutadana.

4.- Prendre el control de les seves dades personals i dels seus perfils digitals per posar la tecnologia al servei d’ells mateixos i de les seves comunitats i no al contrari.

5.- Ser capaços de trobar solucions personalitzades a problemes locals/globals a partir de l’anàlisi intel·ligent i la visualització de dades massives. En un primer moment a necessitats/situacions plantejades per la docent, per decidir posteriorment els àmbits a treballar per cada grup/equip d’alumnes.

Desenvolupament del projecte:

1.- En primer lloc treballem el bloc de “Ciutadania Digital”. Aquest any iniciem el curs escolar impartint en tots els grups una miniformació relativa a la NETiqueta i al comportament ètic a l’entorn físic, tot destacant la importància de que aquest comportament es traslladi també a l’entorn digital.

  • A 3r ESO, a més d’aquesta formació, i en línia amb el currículum oficial de l’assignatura de Tecnologia i Digitalització, es treballa més detalladament les competències en ciutadania digital. Com a dinàmica inicial comparteixo amb ells una situació que em va passar el curs passat quan vaig patir un atac al meu compte d’administradora del domini del centre i com des de la línia 017 em van indicar la manera de procedir en relació al canvi de contrasenyes, l’activació en el domini de la verificació a dos passos dels comptes, l’actualització de l’antivirus i el SO de tots els equips… D’aquesta manera introduïm el debat i els termes relacionats amb la ciberdelinqüència i la ciberseguretat.
  • Veiem a classe els webinars del Dia d’Internet Segura (INCIBE) i els comparteixo diferents portals educatius que els poden ajudar a millorar les seves competències digitals i a sentir-se segurs a internet: is4k , empantallats
  • L’alumnat comença a treballar els continguts sobre ciutadania digital de manera que cada estudiant adquireix un ritme de treball en funció de les competències digitals, registrant el seu avenç en un full de càlcul de Google Drive. Durant el treball autònom de l’alumnat, la docent aprofita per mantenir entrevistes 1×1 amb cadascun/es i verificar-ne el grau d’adquisició de cada competència digital.

Imatge 1. Aula virtual. Arxiu personal de l’autora

Com a punt final d’aquest bloc co-creem una prova d’avaluació dissenyant preguntes creatives, amb diverses opcions i cap fàcilment descartable. Ho fem en format offline primer i després el traslladem a un document compartit perquè puguem donar-nos feedback entre tots i modificar allò que podria millorar-se en la redacció o en les opcions. L’alumnat finalitza aquest bloc fent un test d’avaluació a partir de les preguntes generades en equip.

 

Imatge 2. Full de càlcul de Google Drive

Com a punt final d’aquest bloc co-creem una prova d’avaluació dissenyant preguntes creatives, amb diverses opcions i cap fàcilment descartable. Ho fem en format offline primer i després el traslladem a un document compartit perquè puguem donar-nos feedback entre tots i modificar allò que podria millorar-se en la redacció o en les opcions. L’alumnat finalitza aquest bloc fent un test d’avaluació a partir de les preguntes generades en equip.

2.- Continuem amb el bloc de “Big Data” que es divideix alhora en:

  • Bastiment : treball de continguts, conceptes i eines relacionades amb el tractament intel·ligent de dades massives.
  • PCT : activitats interdisciplinàries en les quals es posen en joc els conceptes i les tècniques treballades a la bastida per a l’obtenció de productes intermedis i finals del projecte.

En bastiment comencem analitzant la campanya publicitària d’Ives Saint Laurent en que apareix un investigador en intel·ligència artificial que ens convida a reflexionar sobre com pot ser d’atractiu avui dia estudiar i formar-se en l’àmbit de les dades, la IA, la computació, etc.

A continuació, aprofitant els materials disponibles al Portal Big Data d’Educaixa treballem què són les dades, tipus de dades, metadades, V´s del big data, data scraping, web scraping, dades obertes i empoderament ciutadà, i dissenyem infografies i dashboards amb diferents eines de visualització de dades com Infogram i Tableau.

Per a aquells alumnes “outliners”, que fan “forapista”, o que pensen “fora de la caixa” i necessiten passar al següent nivell, hem habilitat Google Colab en el domini per als seus comptes educatius i poden crear quaderns per realitzar Web Scraping amb la importació de llibreries a Python, o realitzar data cleaning en datasets precarregats des de Kaggle.

Un cop treballats els conceptes i eines en bastiment tornem al nostre projecte de PCT :

1.- Ens fem un “selfie” per valorar la nostra salut física i emocional i comentem les dades recollides.

Imatge 3. Anàlisi test salut física i emocional

2.- NazaDatatón. Simulant el model de Datatón realitzat per Educaixa als seus campus de BCN, llancem el repte de combatre l’obesitat amb dades. Partim en primer lloc de l’anàlisi crítica de la imatge de la pel·lícula Wall-E com a reflex del que podria ser el nostre futur com a societat i posteriorment els lliurem un dataset perquè treballin en equip durant tot un matí resolent el repte. Al final, l’alumnat presenta diferents anàlisis i visualitzacions de dades i proposa solucions contra l’obesitat com a pandèmia mundial.

3.- Per finalitzar el projecte realitzem l’ Open Data Challenge on reptem l’alumnat a dissenyar els seus propis projectes basats en dades obertes que donin solució a necessitats locals i/o globals que els preocupin i que estiguin alineades amb els ODS i l’Agenda 20-30.

Com a eines d’avaluació utilitzem entre altres Plickers, Co-Rubrics i les comentades anteriorment per al feedback continu.

Conclusió: els mal anomenats nadius digitals, terme encunyat per Mark Prensky “Natius digitals, immigrants digitals. 2001”, demostren pilotar molt bé el scroll infinit en xarxes socials però no tenen d’altres habilitats i competències més bàsiques i que alhora són necessàries en el món digital. És per això que els educadors, en aliança amb les famílies, hem de donar resposta a aquesta situació que determinarà la sostenibilitat d’un planeta amenaçat per situacions incertes i canviants i per una intel·ligència artificial que amenaça amb la involució de l’ésser humà i la tornada a les cavernes si no hi posem remei des d’una Educació de qualitat.

 

Shares
Share This