Anna Forés

 

Actualment és professora de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona, ​​i ha estat Vicedegana, experta en temes del doctorat a la Facultat de Pedagogia, Directora de la Càtedra de Neuroeducació UB-EDU -1 Membre de l’IRE i del grup consolidat EMA.
Autora de llibres i articles sobre didàctica de leducació social. Apassionada per l’educació i amb la creença ferma del potencial de les persones. Les seves àrees de treball i de recerca són l’educació, la didàctica i la innovació en diferents entorns d’aprenentatge.

Resum

La irrupció de la IA generativa (IAG) planteja la necessitat de redefinir la vulnerabilitat a l’educació ia la societat, alhora que proposa una visió crítica i renovada de l’equitat educativa i social. Aquest article aborda el tema des d’una metodologia heurística basada en preguntes obertes i directes, escollides per fomentar el pensament crític i la reflexió personal des de l’aprenentatge dialògic. També té elements lúdics per fer més desitjable la seva lectura i estructura. Tot això acompanyat d´un fonament teòric i amb un enfocament inquisitiu per involucrar i descobrir a través d´una espiral d´indagació.

L’objectiu del capítol és estimular un aprenentatge crític i creatiu mitjançant les preguntes. Com proposa Genís Roca: ”Si la sota són les dades i el cavall és la intel·ligència artificial, què és el rei?”. El rei no ha canviat: el trobem a les preguntes. Fer-se bones preguntes és clau en el context actual. I això dependrà de comprendre bé els problemes, així com de de la nostra creativitat i curiositat.

A més, aquesta reflexió segueix el model TPACK (Tecnològic, Pedagògic i de Contingut) aplicat al context de l’educació a l’era digital i destaca la seva rellevància en la integració de la Intel·ligència Artificial Educativa (IAE) i el seu potencial per ajudar a personalitzar i millorar l’experiència educativa dels col·lectius vulnerables.

A través d’una exploració lúdica i enriquidora, les preguntes plantejades desperten nous interrogants sobre les pròpies creences i prejudicis, faciliten la reflexió sobre la pràctica i plantegen com la IA requereix una nova perspectiva sobre la vulnerabilitat i l’equitat en l’educació.

El mapa que recorrerem es construirà per parlar del context que envolta
la proposta d’Intel·ligència Artificial (IA) a comunitats vulnerables, per endinsar-nos en cadascun dels elements del TPACK, jugant amb una de les preposicions que ens ajuden a relacionar la IA i les comunitats vulnerables. La imatge anterior intenta sintetitzar aquest mapa de contingut. i iniciar la reflexió.

Feu clic al botó per descarregar el llibre Intel·ligència

Artificial a la Microeducació.

Shares
Share This