Autora:
Laura Pocurull Villalba, mestra d´educació primària amb especialització en anglès i perfil AICLE i metodologies globalitzades.
La realitat virtual, l’anglès i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) s’uneixen per facilitar un aprenentatge significatiu sobre la sostenibilitat mitjançant l’ús de Minecraft for Education
Aquesta experiència ha estat dissenyada pels alumnes de sisè grau de l’Escola Congost de Canovelles, ubicada a Barcelona. En aquest context, els estudiants que es troben al darrer any d’educació primària participen en un projecte globalitzat anomenat “Viure avui a Catalunya”, mitjançant el qual adquireixen coneixements sobre diversos aspectes que han influït en el desenvolupament d’aquesta comunitat autònoma, com ara els àmbits econòmics, polítics i socials.
Des de l’àrea d’anglès, s’exploren els avantatges i els inconvenients de la globalització, centrant-nos específicament en la contaminació i la sostenibilitat de les ciutats, a través de l’anàlisi d’articles adaptats, imatges i vídeos.
A més, amb l’objectiu d’enriquir el projecte i fomentar l’ús de l’idioma anglès a l’aula, aquesta anàlisi es duu a terme dins del marc d’un projecte eTwinning anomenat Futureland, en el qual participen Turquia, Itàlia i Grècia.
El principal objectiu d’aquest projecte internacional és compartir coneixements sobre la sostenibilitat mitjançant videoconferències, així com conscienciar sobre la importància de viure a ciutats “verdes” a través de la creació i la divulgació d’una ciutat sostenible a la plataforma Minecraft for Education.
Per tant, aquesta experiència desafia els estudiants a aplicar els seus coneixements sobre sostenibilitat (ODS número 11) en un entorn virtual. Conseqüentment, els estudiants han de desenvolupar habilitats de programació, de comprensió del llenguatge matemàtic i competències lingüístiques en anglès per poder compartir aquests coneixements amb nens d’altres països.
Per facilitar l’assoliment d’aquests objectius és important crear subproductes per a cada fase del projecte que serveixin com a graons per obtenir aquestes fites, tal com es detalla a continuació.
FASE | ACTIVITATS | DURADA |
Introducció | -Compartir objectius amb lalumnat mitjançant KPSI -Presentació personal mitjançant l’APP Voki entre els països participants del projecte eTwinning -Creació d’un logotip per al projecte amb Eyejack -Introducció a la globalització a partir d’imatges i textos adaptats | 1 mes |
Construcció i desenvolupament del coneixement | -Anàlisi dels avantatges i els desavantatges de la globalització a través de fotos i vídeos -Lectures de notícies relacionades amb la sostenibilitat a les ciutats -Anàlisi d’accions preses per ciutats considerades “ecofriendly” | 2 mesos |
Consolidació | -Assemblea per decidir com ha de ser una ciutat sostenible (materials, tipus d’edificis, ús d’energies…) -Video trucades amb els nostres companys internacionals per decidir quin tipus de ciutat volem i aplicar els nostres coneixements -Creació de la nostra ciutat sostenible a Minecraft for Education, a partir d’acords previs -Ús del KPSI | 3 mesos |
Divulgació i pràctica | -Realització d’un tutorial en grups per poder crear ciutats sostenibles a Minecraft i difondre aquesta pràctica | 1 mes |
Activitats a destacar:
Voki: Els alumnes seleccionen un avatar o el creen utilitzant aquesta aplicació. Després, enregistren les veus perquè l’avatar reprodueixi les presentacions realitzades. Posteriorment, els estudiants escolten la seva gravació i fan una autoavaluació de la seva fluïdesa i precisió oral.
Figura 1: Aplicació Voki, imatge extreta de Google Play
Eyejack: Aquesta aplicació de realitat augmentada permet als alumnes crear un logotip per al projecte. Després, seleccionen una animació per donar vida a la imatge del logotip. D’aquesta manera, l’aplicació genera un codi QR. Cada vegada que el codi QR s’enfoca amb una càmera que tingui instal·lada l’aplicació, es pot veure l’animació aplicada a la imatge.
Figura 2: Aplicació Eyejack, imatge extreta de Google Play
Figura 3 i 4: Exemple de logo fet amb Eyejack
Minecraft: En aquesta plataforma, els estudiants fan els seus primers passos en programació i utilitzen un llenguatge matemàtic per crear un món sostenible en grups. Per tant, construeixen habitatges amb materials eficients, fan servir energies renovables, dissenyen vehicles elèctrics i granges, entre d’altres accions.
Figura 5: Minecraft for education, imatge extreta d’education.minecraft.net
Tutorials: Amb el propòsit d’ajudar els nostres companys internacionals a crear els seus propis mons sostenibles i donar a conèixer el nostre projecte, cada grup elabora un tutorial en anglès sobre l’ús de Minecraft for Education i la creació d’elements sostenibles. Aquests vídeos han estat elaborats i editats pels alumnes utilitzant Audacity i Openshot.
Figura 6: Editor vídeo Openshot, imatge extreta de pcfullversion.com
La integració de totes aquestes activitats en el projecte garanteix que els estudiants internalitzin els aprenentatges i les competències de manera interdisciplinària i motivadora, incloent-hi la importància de les energies renovables, l’anglès, la resolució de problemes matemàtics i la introducció a la programació.
Nota: Voleu veure la ponència que es va realitzar a la jornada AugmentameEDU 2024? Aquí teniu l’ enllaç .
Enllaços d’interès: