Technovation Challenge, un repte basat en la resolució de problemes

22 de novembre de 2016

Cada any, Technovation Challenge convida a equips de nenes i adolescents de tot el món a aprendre i aplicar les competències que són necessàries per resoldre problemes reals a través de la tecnologia.

 Girls for a Change és el lema del programa global que uneix la tecnologia i l’emprenedoria, proposant a noies de 10 a 18 anys que creïn una aplicació mòbil i una proposta empresarial per resoldre un problema social.
“Technovation m’ha ensenyat que una persona com jo, sense cap experiència en programació, pot acabar creant una app de debò.
He après també a fer un pla de negoci, l’estratègia per vendre-la, etc. He estat conscient que si poso tot l’esforç, com he fet en aquest projecte… puc aprendre i aconseguir el que vulgui” afirma Silvia Valle, participant en l’equip Byte Me va ser semifinalista a l’ edició de 2016 de Technovation.”

Durant aquesta experiència educativa, els equips treballen en alguna d’aquestes 6 àrees, inspirades en els reptes per a la sostenibilitat de la Nacions Unides: Pobresa, Medi ambient, Pau, Equitat, Educació i Salut.

Les noies s’agrupen en equips de 2 o 5 persones i durant 12 setmanes són acompanyades per una mentora que les inspira i condueix cap a l’èxit a través d’un itinerari que ja està establert. El programa aporta recursos i materials audiovisuals per ajudar-les a obtenir tota la informació que necessitaran per poder experimentar, prendre decisions i avançar en el seu projecte.

D’acord amb Yvette Oliveau, Master Educator de Technovation:

“Resulta fascinant veure com els equips de nenes, en les divisions júnior o sènior, són capaces de demostrar tant talent a través de l’apoderament que produeix aquest programa. Les solucions es generen a través d’un procés d’identificació de problemes i ideació de solucions, per passar a l’elaboració d’un prototip de app mòbil, i l’elaboració d’un pla de negoci i un altre de màrqueting. Pocs equips de persones adultes són capaces de realitzar aquest procés en tan sols 12 setmanes”

Al nostre país, els equips reben el suport de la figura de dues Master Educators (a Madrid i Barcelona), i de les ambaixadores regionals, com Lorena Martín a Madrid.

A més, tota la comunitat compta amb el suport continu de l’Ambaixada Nacional, representant del projecte a Espanya, que sustenta l’Associació Espiral, Educació i Tecnologia i l’ambaixadora de la qual és Esther Subias.

De cara a la propera temporada, s’espera comptar amb noves ambaixades regionals a València, Murcia i altres regions.

“És important destacar la figura de la mentora. Les noies són acompanyades al llarg de tot el programa, que representa una gran oportunitat perquè les companyies puguin detectar el talent femení a edat primerenca. A Espanya, més de 110 professionals de l’àmbit de la tecnologia i la comunicació col·laboren entre elles, formant una important comunitat amb molt impacte i visibilitat global. És també una gran oportunitat per mostrar el compromís de les empreses cap al foment de les vocacions tecnològiques i emprenedores de les dones. Espanya és una dels regions capdavanteres al món en el Technovation Challenge” afirma Esther Subias, Ambaixadora Nacional.

El proper 6 de maig, els projectes d’aquesta temporada seran avaluats en una primera fase en dos esdeveniments paral·lels a Madrid i Barcelona. Després, el jurat virtual, format per dones del món sencer, triarà les millores proposades, que acudiran a Sant Francisco durant el mes d’agost per a la fase final. Els equips participants opten a premis d’entre 2.500 i 15.000 dòlars.

Technovation Challenge (www.technovationchallenge.org) és un programa creat per Iridescent l’any 2009 i que compta amb el suport global de Made with Code (Google) i UN Women.

Algunes dades clau:

En la temporada 2017,116 països diferents estan participant en Technovation Challenge: més de 6.000 nenes són acompanyades per 4.485 mentores, la qual cosa ho converteix en el concurs d’emprenedoria digital per a nenes més gran del món.

La Comissió Europea afirma que les dones representen tan sols el 30% dels treballadors de les TIC en la Unió Europea. El Parlament Europeu informa que tan sols el 10% de les dones que treballen en la UE són emprenedores. Només el 8% de les persones editores de la Wikipedia són dones.

Les dades recollides en edicions anteriors al programa mostren que produeix un 78% d’augment de l’interès de les noies participants en l’àmbit de la tecnologia i un 70% en el de l’emprenedoria digital. Un 67% d’elles manifesta interès pel lideratge al món dels negocis en finalitzar el programa. A més, el 58% de la participants inicien estudis en l’àmbit de la tecnologia en finalitzar el programa i el 73% de les mentores afirma haver ampliat la seva xarxa de contactes professionals gràcies al Technovation Challenge.

Més informació:

esther@ciberespiral.org
Tel. 666 601 619

Share This