7 equips guanyadors a Catalunya. TechnovationCAT, celebra el talent jove femení.
Un cop més, TechnovationCAT, celebra el talent jove femení en l’esdeveniment final de la temporada 2020. Una gran espiral de talent i il·lusió que canviarà el món amb la tecnologia.
En aquesta ocasió de manera online, i amb l’objectiu de celebrar el talent femení, l’Associació Espiral, Educació i Tecnologia, ha reunit 45 equips, mentores, equip de jurats, coaches i professionals de l’àmbit de les TIC i de l’educació, per descobrir les fantàstiques aplicacions mòbils que han creat nenes i adolescents entre 10 a 18 anys. Tot i la situació extraordinària que estem vivint en l’actualitat a causa de la COVID19, ho hem tornat a fer!, l’esdeveniment final de TechnovationCAT s’ha convertit en una gran espiral de participació i il·lusió.
Durant el matí del dissabte 27 de Juny va tenir lloc l’esdeveniment final (online) de la temporada, dinamitzat per les ambaixadores de el projecte Esther Subías i Aintzane Morales, on vam gaudir de la presència de referents de l’àmbit de la tecnologia i de l’educació com Héctor Gardó (President de l’Associació Espiral, Educació i Tecnologia), Jordi Puigneró (conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya), Gemma Fargas (Vicerectora de Responsabilitat Social i Igualtat de la Universitat Politècnica de Catalunya), Laura Martínez (Presidenta de l’Institut Català de les Dones).
“Ara més que mai ens calen idees per canviar al món, per millorar-lo, desde la tecnologia i, sobretot, amb la aportació femenina, ho farem possible” – Jordi Puigneró.
“No dubteu mai de la vostra capacitat, no dubteu mai de complir al vostre somni. Us encoratge a que continueu amb la vostre curiositat, amb les vostres ganes de ser emprenedores”- Gemma Fargas.
“Any rere any, vosaltres, les participants del Technovation Girls Catalunya ens sorpreneu amb les idees que aporteu i ens demostreu que sou agents clau pel canvi cap a un futur millor”- Laura Martínez
Durant la primera part de la jornada, la Biblioteca Ignasi Iglesias- Can Fabra i la impulsora del projecte a la biblioteca, Anna Villanueva, van ser la Menció Especial de la temporada 2020 de TechnovationCAT.
“Las bibliotecas públiques son l’altaveu ideal per donar a conèixer el programa i l’espai natural per acollir l’ho. Moltes gràcies mentoras i familias, pero sobretot, moltes gràcies noies, per deixar nos acompanyar vos en aquesta super aventura que és el Technovation Girls” – Anna Villanueva
L’esdeveniment va transcórrer amb la divisió de les persones assistents i dels equips en sales diferents per poder gaudir de l’exposició de les 42 aplicacions mòbils desenvolupades per nenes i adolescents (de les 62 presentades). Les 8 sales virtuals disponibles van ser els escenaris per a cada un dels equips i dels / de les coach qui van proporcionar un feedback constructiu i positiu a les joves promeses. Hem tingut l’oportunitat de conèixer les solucions tecnològiques, desenvolupades com a solució als reptes socials que existeixen en l’actualitat. La sostenibilitat, la despesa energètica, el fracàs escolar, recursos per a persones amb TEA, la violència de gènere, el reciclatge són alguns dels temes tractats en aquesta edició 2020.
Durant la segona part de l’esdeveniment Ainhoa Gesto (HP STEM for Girls Lead), Joana Barbany (Directora de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya) i Joan Subirats (Primer Tinent d’Alcaldia) van dedicar unes paraules molt motivadores a les joves.
“Us volia dir que dintre de les empreses tecnológicas podeu fer moltes coses per ajudar a millorar el món. Us motivo a apropar vos a las empresas i investigar que es far”- Ainhoa Gesto
“Nosaltres com a societat hem d’aprendre molt de vosaltres, de les participants, el fet de fer servir la tecnología per a crear millores per solucionar problemas del món, ho hem de seguir desde molt a prop”- Joana Barbany
“Des de l’àmbit de les biblioteques, 21 equips de 9 biblioteques han participat en aquesta edició. Estem molt contents de ser-hi i que el Technovation Girls continuï creixent”- Joan Subirats- Primer Tinent d’Alcaldia.
Abans de finalitzar l’esdeveniment van ser premiats 7 equips catalans semifinalistes de la temporada 2020 (amb moltes ganes de saber si passaran a la final). Aquest any Catalunya aporta el 25% del total de projectes a Espanya amb 223 nenes i adolescents i 62 projectes presentats, d’aquests els semifinalistes són:
- inφnite πoneers (senior) amb l’APP Sharead. Han treballat a la biblioteca Sofia Barat
- AiM technologies (senior) amb l’APP Step to stop . És un dels equips de Lleida.
- The dreamers girls (senior) amb l’APP Vol4you.
- Stranger Girls (junior) amb l’APP Nobllying . És un dels equips de Lleida
- WorldChangers2009 (junior) amb l’app Solidarity Fridge App. Han treballat a la Biblioteca Can Fabra
- TECHNOLLEIDA GIRLS (junior) amb l’APP Recyclepoints. Han treballat a Lleida.
- Logiclub (junior) amb l’APP No more alone. Han treballat a la biblioteca Pobleu Nou- Manuel Arranz.
L’esdeveniment va acabar amb una dinàmica molt especial on les persones assistents van definir en una paraula què ha significat l’experiència Technovation Girls? Les paraules més repetides van ser experiència, aprenentatge, oportunitat, repte, futur, equip, entre moltes altres. Amb totes aquestes definicions ens vam quedar.
Ha estat una temporada més complicada del que és habitual, però 100% online, que ens ha proporcionat molts aprenentatges nous. Hem pogut comptar amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya i el Programa María de Maeztu DTIC-Universitat Pompeu Fabra i Biblioteques de Barcelona, i amb el suport d’institucions i entitats com HP Foundation, Everis, el grup Planeta, el Consolat general dels Estats Units a Barcelona, la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital de la Generalitat de Catalunya i l’Institut Català de les Dones. Moltes gràcies, mentores, voluntàries, equip de jutges, coaches, col·laboradors, per ser part de la comunitat Technovation Girls Catalonia. Acomiadem la temporada molt contentes i orgulloses.
Gràcies a tots i a totes!