Technovation Girls Catalonia arrenca la temporada 2022

25 de gener de 2022

El passat 19 de gener de 2022 a les 18.00 h, l’Associació Espiral, Educació i Tecnologia va donar inicia a una nova temporada del Technovation Girls Catalonia.

L’esdeveniment, que es va realitzar de manera online, va començar amb la visualització d’un vídeo elaborat per L’Agència de la UOC que recull els testimoniatges de les nenes col·laboradores i expertes de l’edició anterior.

L’Esther Subías va arrencar amb una breu explicació de Technovation Girls, així com la seva labor social, que no és una altra que dur a terme aquest projecte per a nenes amb la finalitat d’ensenyar-los les competències bàsiques per a treballar, especialment en la indústria tecnològica, mitjançant el desenvolupament d’una aplicació mòbil. Amb la novetat que enguany es podran presentar nenes a partir dels 8 fins als 18 anys i també la possibilitat de treballar amb intel·ligència artificial. Finalment, va al·ludir al fet que la finalitat última és passar-ho bé. Aquest és l’objectiu que, un any més, volen perseguir i aconseguir en aquesta temporada, que va arrencar la setmana passada, a més de la creació de solucions creatives.

A continuació, la Meritxell Granger, qui porta ja diversos anys com a mentora, va explicar que es tracta d’una experiència molt enriquidora en la qual aprenen molt punt nenes com adultes. Com anècdota, va explicar que quan ella va estudiar la carrera d’enginyeria electrònica va començar sent l’única alumna i aquesta experiència és la que li fa valorar tant el Technovation Girls.

Arran del comentat per la Meritxell, l’Esther va presentar a la Marta Sabadell, qui en breus paraules va indicar una dada molt important: la necessitat de tenir a l’equip motivat i estar al costat de les nenes si tenen dubtes per a poder ajudar-les.

Tornant amb Esther i l’explicació del Technovation Girls, aquesta va exposar que s’agrupen en equips de 5 nenes acompanyades d’una o dues mentores. La novetat és la reestructuració dels grups d’edats, amb la divisió beginner de 8 a 12 anys, júnior divisió 13 a 15 anys i sènior divisió de 16 a 18 anys, aquesta última la més exigent.

Va donar pas a la Joana Barbany, que va posar en relleu les habilitats que adquireixen les nenes amb aquest projecte. Perquè, com va esmentar, les participants no sols aprenen a programar o a realitzar un pla de negocis, sinó també soft skills o habilitats socials com ara treball en equip i comunicació. A més, va recalcar la importància d’aconseguir que hi hagi més noies en el sector tecnològic i va agrair la seva labor a mentors/as, famílies i docents per fer això possible.

A continuació, l’Esther va convidar a parlar a l’Anna Villanueva, la Núria Sabaté i  la Rosa Prats, que formen part del Club-Leader. la Núria va comentar el seu rol al costat de diversos equips de la zona de Tarragona i va posar l’accent que la idea que tenen ara és aconseguir més participació en les Terres de l’Ebre i Girona.

Tot seguit va participar l’Anna posant èmfasi en el meravellosa que és aquesta experiència per a ella. Responent a la pregunta que li va fer l’Esther sobre si recordava alguna idea o grup que li hagués impactat, va parlar del muntatge que va fer un d’ells, un vídeo motivacional, a partir de música rap per a conscienciar del reciclatge, que va ajudar les nenes creadores a superar la seva timidesa.

En relació a l’exposat per l’Anna, l’Esther va parlar d’altres equips que ha pogut veure, preocupats per l’alzheimer, la solidaritat o el reciclatge. A més, va comentar una app generada en una escola per a prevenir l’assetjament escolar, que consistia a detectar conductes agressives en un mateix. A continuació, li va preguntar a Anna si compensava guanyar i aquesta va respondre que per descomptat. Sobretot en veure el procés des que les nenes comencen sense tenir a penes coneixements i acaben explicant la seva app amb el llenguatge específic.

La Rosa, per part seva, va voler comptar una experiència, que va considerar molt bona i per a repetir, que va viure en un institut de Borges Blanques. Segons va exposar, només allí es van apuntar 15 equips i per a gestionar-los van preparar un hackathon. Una trobada al qual fins i tot van assistir l’alcaldessa del municipi, la regidora d’educació i el president del consell comarcal, per a animar a les nenes i a les seves famílies i del qual van sortir 16 idees de projectes.

L’Esther va convidar a parlar a María José Lodeiros, molt orgullosa de participar en Technovation, qui ha estat promulgant a Terrassa la formació d’equips, pel fet que en aquesta ciutat no comptaven amb cap, amb el resultat que enguany sí que comptaran amb alguns. A més, va comentar que col·labora amb altres equips amb mentores i nenes molt motivades.

Continuant l’Esther amb la seva presentació, va nomenar a la Sonia Casado, qui va reivindicar que cal donar suport al talent tecnològic femení. A més, va exposar com va arribar a Technovation, indicant que ha estat jutge, la qual cosa li ha donat l’oportunitat de presenciar com veuen les nenes les problemàtiques que hi ha en el món i com elaboren solucions. També ha estat coach i mentora, fins i tot és mare d’alguna de les participants. El ser mentora, li ha portat a convèncer-se que cal donar suport i veure com evolucionen, si bé és gratificant descobrir com creixen i el fascinants que són. D’altra banda, com a mare, les seves nenes sabien una mica de robòtica i tecnologia, però en dos anys han adquirit molts coneixements que s’aprecien fins i tot en el seu llenguatge. Una altra anotació important que va aportar Sonia sobre les seves filles és l’aprenentatge adquirit sobre com gestionar una derrota en públic i que tots aquests aspectes apresos els apliquen en l’institut. Va acabar al·ludint que el fet de participar des de qualsevol perspectiva en Technovation permet conèixer gent fascinant.

A continuació, Esther va donar pas a Natalia Magrans, que pertany a una empresa tecnològica. Va voler indicar una problemàtica cada vegada major que veuen des del punt de vista de la igualtat i diversitat, i és trobar noies interessades en aquest àmbit, per la qual cosa considera molt important aquestes iniciatives. És per això que la seva empresa participa per primer any i està molt entusiasmada.

Seguint amb la María Ángeles Ucero, també primera vegada a participar en un projecte d’aquest tipus com a empresa, va exposar que aquests plans donen visibilitat a les dones en el món tecnològic, considerant que, si Technovation Girls hagués estat present en el passat, la història seria molt diferent. Va finalitzar indicant que cal trencar amb els estereotips i treballar en el que t’agrada.

L’Esther va concloure l’esdeveniment mostrant diverses fotografies de les nenes que van formar part del Technovation Girls Catalonia en 2021, desitjant-los felicitat, intel·ligència i el pensament que poden canviar el món.

Share This