Juanmi MuñozXavier Suñé

Durant la preparació d’aquest informe ODITE de 2022, ens hem vist envoltats de la sensació tecnològica del moment: la popularització de la Intel·ligència Artificial plasmada en el fenomen ChatGPT, que s’ha convertit a la plataforma en línia de més ràpid creixement a la història d’Internet. A la nostra anàlisi històrica de tendències (2017-2020) detectem en perspectiva la Intel·ligència Arficial i els Sistemes Conversacionals a l’anuari de 2018, i els Chatbots al de 2020, en ple COVID.
El ChatGPT, una de les aplicacions que Open-IA ha llançat al mercat de serveis conversacionals amb algorismes en procés ple d’aprenentatge semisupervisat, només ha necessitat dos mesos per assolir els 100 milions d’usuaris únics.

Només cal observar la gràfica de Google Trends sobre l’interès del terme en els darrers 12 mesos en Espanya per entendre la rellevància del fenomen:

https://trends.google.es/trends/explore?
q=chatgpt&geo=CA
I dades molt similars a les trobades a
Mèxic:

https://trends.google.es/trends/explore?

geo=MX&q=chatgpt

o en Chile, por citar dos países con presencia del ODITE:

[Sabem que un valor de 100 indica la
popularitat màxima d’un terme, mentre
que 50 i 0 indiquen que un terme és la meitat de popular en relació amb el valor màxim o que no hi havia suficients dades del terme, respectivament].
És a dir, aproximadament, la setmana del 20 al 26 de novembre de 2022, el creixement de l’interès en el tema ha estat impressionant. Com també ho ha estat i està sent la d’articles i posts que es publiquen cada dia sobre la qüestió.
Si fem una cerca a Google sobre el nombre de vegades que apareix el terme ChatGPT a l’últim any, ens mostra un total aproximat de 22.300.000 resultats.
L’eina d’interacció i cerca encara es troba en procés d’adaptació, i el mateix ChatGPT s’excusa quan no pot contestar alguna pregunta complexa, indicant:
És possible que aquesta informació estigui disponible en fonts històriques o arxius, però no hi serà disponible per a mi, ja que el meu coneixement està tallat el 2021”.
Dit això, i posats a provar l’eina a un cas real com és la redacció d’aquesta introducció a l’Informe ODITE 2022, us hem fet al ChatGPT d’Open-IA diverses preguntes, i les respostes són bastant il·lustratives:

Explica en castellano el uso de ChatBots en educación entre el 2018 y el 2020:

RESPUESTA ChatGPT:

“Durante el período de 2018 a 2020, los ChatBots o robots de chat, se utilizaron cada vez más en el ámbito educativo como una herramienta para ofrecer soporte técnico y asistencia a los estudiantes en línea. Los ChatBots permitían a los estudiantes hacer preguntas y recibir respuestas automatizadas en tiempo real, lo que les permitía obtener información sobre los cursos, horarios de clases, tareas, y otros aspectos relevantes de su educación. También se utilizaron ChatBots para realizar actividades de tutoría virtual, proporcionando retroalimentación y ayuda personalizada en áreas específicas de aprendizaje. Además, algunos ChatBots fueron diseñados para promover la motivación y el compromiso de los estudiantes, utilizando elementos de gamificación para hacer que el aprendizaje sea más atractivo y divertido. En general, los ChatBots fueron una herramienta útil para mejorar la experiencia de aprendizaje en línea de los estudiantes y para ayudar a los educadores a atender de manera eficiente las necesidades de los estudiantes.”

 

Explica en castellano el uso de ChatGPT en educación entre el 2018 y el 2020

RESPUESTA ChatGPT:

“No hay información disponible sobre el uso específico de ChatGPT en educación entre 2018 y 2020, ya que ChatGPT es una tecnología relativamente nueva y su uso en educación aún no es generalizado. ChatGPT es un modelo de lenguaje basado en inteligencia artificial que se entrena para generar respuestas coherentes y contextualizadas a las preguntas o mensajes que recibe. En el futuro, es posible que ChatGPT y otras tecnologías similares se utilicen en la educación para ayudar a los estudiantes a obtener respuestas rápidas y precisas a sus preguntas y para proporcionar retroalimentación personalizada. Sin embargo, actualmente, no hay suficiente información disponible para describir cómo se utilizó ChatGPT específicamente en educación durante el período de 2018 a 2020.”

Haz una introducción de unas 1000 palabras, para un informe sobre tendencias educativas en 2022

RESPUESTA ChatGPT:

“La educación es un sector en constante evolución que se adapta a los cambios en la sociedad y la tecnología. En los últimos años, hemos presenciado una aceleración en la incorporación de la tecnología en el aprendizaje, la reevaluación de la equidad y la inclusión en el aula, y una mayor atención hacia la personalización de la educación para adaptarse a las necesidades individuales de los estudiantes.

En 2022, estas tendencias se han intensificado y han dado lugar a una serie de desarrollos y cambios significativos en el mundo educativo. La pandemia ha acelerado la adopción de la tecnología y ha llevado a un aumento en la educación en línea y la enseñanza remota, mientras que la creciente conciencia de la importancia de la equidad y la inclusión en la educación ha llevado a un mayor enfoque en la diversidad, la inclusión y la justicia en el aula. Además, la educación personalizada se está convirtiendo en una tendencia cada vez más importante, con un enfoque en adaptar la enseñanza y los recursos a las necesidades individuales de cada estudiante para mejorar su experiencia de aprendizaje y resultados académicos. La inteligencia artificial y la tecnología están jugando un papel clave en el desarrollo de esta tendencia, proporcionando una gran cantidad de datos y análisis para ayudar a los docentes a personalizar la educación de manera efectiva. Este informe explora en profundidad estas tendencias y cómo han impactado en el mundo educativo en 2022. Se analizarán las implicaciones para los estudiantes, los docentes y la educación en general, y se discutirán las posibilidades y desafíos futuros que surgen de estos cambios. Con una combinación de datos, expertos en el campo y análisis, este informe proporcionará una comprensión detallada de las tendencias educativas en 2022 y su impacto en el futuro de la educación.” 

¿Cuáles son las tecnologías que más han impactado en la educación durante 2022?

Para intentar completar la información aportada por ChatGPT, a continuación pedimos a Perplexity que nos responda a la pregunta y esta es la respuesta:

“Las tecnologías que más han impactado en la educación durante 2022 incluyen realidad aumentada y simulaciones[1], tecnologías educativas basadas en inteligencia artificial[1], uso de las tecnologías 5G en la educación[1], aulas colaborativas[3], personalización[3] y el desarrollo de apps y servicios innovadores de aprendizaje móvil y online[3]. Estas tecnologías prometen mejorar la forma en que los estudiantes trabajan, permitiendo una mayor personalización del proceso de aprendizaje. Además, se espera que la educación basada en competencias desempeñe un papel vital en el sistema educativo. La combinación de estas tecnologías con el uso de herramientas también ha dado lugar a un cambio significativo en el modelo educativo, con la adopción de un modelo híbrido que combina lo mejor de la formación online con lo más valioso de la presencial[2][3].”

 

Estudios sobre el uso de la tecnología en la educación en 2022¹

Y para completar esta información, Perplexity nos muestra algunos estudios sobre el uso de la tecnología en la educación en 2022¹:

“En 2022, el uso de la tecnología se profundizó para ampliar redes y fortalecer sistemas de conectividad[1]. Estudios como el realizado por Telefónica Empresas[2] muestran que la tecnología ha sido un catalizador para potenciar el aprendizaje, pasando de la educación presencial a la híbrida. Tendencias como el metaverso, la inteligencia artificial o el ‘machine learning'[3], así como el reemplazo de sistemas heredados y la inteligencia artificial en educación[4], han sido clave para mejorar los procesos educativos. La importancia de la tecnología en la educación actual también ha permitido desarrollar nuevas metodologías de aprendizaje[5].”

 

Además, como detalle importante, podemos observar que la información proporcionada por Perplexity, incluye la cita de las fuentes de las que se ha obtenido la información. No está mal, ¿verdad?, es bastante claro, coherente y muy alineado con los datos y tendencias que presentamos en este informe… tendremos que añadir a la firma de este artículo la de ChatGPT y la de Perplexity :), igual que ya han empezado a hacer algunos investigadores: “ChatGPT ya aparece como autor de artículos de investigación científica: la debacle de si una IA puede ayudar a hacer ciencia”². Y parece que esto es solo el principio. Seguramente estamos en la fase embrionaria de la Inteligencia Artificial, pero ya no es algo del futuro y se van viendo las primeras evidencias de que la IA será imparable: Google está a punto de presentar Bard³, su propia Inteligencia Artificial. Microsoft anunció el 7 de febrero de 2023 que su buscador Bing y el navegador Edge incorporarán una ventana de chat (basado en ChatGPT) a la que se le podrá hacer preguntas⁴.

Estamos seguros de la la IA no es perfecta, sabemos que ni ChatGPT ni ninguna otra IA dan respuestas 100% acertadas, incluso puede que contradictorias o dañinas, pero, como dicen en OpenAI “Es importante recordar a los lectores que ChatGPT es una versión de prueba con fines de investigación, les informamos que puede generar información incorrecta y producir instrucciones dañinas o contenido sesgado”. Centrándonos en el presente informe y antes de hacer un breve repaso por los artículos que contiene, queremos destacar la importancia de disponer de casi treinta personas observadoras que se han incorporado al observatorio, tanto de las diferentes Comunidades Autónomas del Estado español, como de Latinoamérica. Gracias por vuestra colaboración y por hacer crecer el ODITE aflorando experiencias innovadoras ligadas a tendencias en educación con (y sin) tecnologías digitales. Siguiendo la estructura de informes anteriores, las tendencias están clasificadas por el grado de implementación en las aulas. La concreción del nivel de implantación se determina a partir de las aportaciones de las personas que participan en el observatorio.

¹ URL de la respuesta de Perplexity: https://www.perplexity.ai/?s=c&uuid=488064e3-d177-4eeb-9581- e723c6e82df1

² ChatGPT ya aparece como autor de artículos de investigación científica: la debacle de si una IA puede ayudar a hacer ciencia https://www.xataka.com.mx/robótica-e-ia/chatgpt-aparece-como-autor-artículos-investigación-científica-debacle- ia-puede-ayudar-a-hacer-ciencia

³ Google presenta Bard, su chat inteligente para hacer búsquedas https://elpais.com/tecnologia/2023-02-07/google-presenta-bard-su-chat-inteligente-para-hacer-busquedas.html

⁴ La reinvención de las búsquedas con un nuevo Microsoft Bing, potenciado por IA, y Edge, un copiloto para la web https://news.microsoft.com/es-es/2023/02/08/la-reinvencion-de-las-busquedas-con-un-nuevo-microsoft- bing-potenciado-por-ia-y-edge-un-copiloto-para-la-web/

Els articles s’agrupen en aquestes categories:

Tendències en pràctica

En aquesta categoria trobareu articles focalitzats en tendències que podem afirmar com a consolidades a l’àmbit educatiu, algunes recurrents en els diferents informes publicats com la Realitat Augmentada, que aquest informe es recullen juntament amb la resta de “Realitats Digitals”, els antecedents de l’enfocament STEM/ STEAM, la seva relació amb l’educació 4.0 i experiències d’èxit de la seva implementació a diferents escenaris acadèmics i educatius-tecnològics, el Visual Thinking com a recurs clau per a la inclusió d’un alumnat que no ha tingut possibilitats de fer visibles els coneixements més enllà de l’expressió textual dels mateixos, la Robòtica educativa i el pensament computacional i el Treball al núvol. Completen aquest bloc els articles focalitzats a l’Alfabetització digital i la salut i felicitat a l’alumne, on es presenta un breu marc internacional que recull els principals conceptes i tendències detectades sobre la salut i el benestar a l’entorn educatiu.

Tendències en desenvolupament

Al grup de les tendències que van guanyant terreny en educació, trobem articles que, encara que han aparegut en informes anteriors de l’ODITE, el seu enfocament ha canviat substancialment. A l’article dedicat a la Neuroeducació, s’analitza des de la virtut neurodidàctica, el seu vincle amb les tecnologies educatives i es convida a aplicar-la en els diferents nivells educatius i disciplines en què el disseny d’aquestes unitats didàctiques tinguin cabuda.

Sobre Personalització de l’aprenentatge, en aquesta ocasió, l’article se centra en els variats perfils dels alumnes que podem trobar a les classes d’anglès a les escoles oficials d’idiomes (EOI) que converteixen la personalització de l’aprenentatge en una autèntica necessitat, necessitat que ja s’apuntava en el treball publicat per Javier Tourón a l’Informe ODITE del 2021.

Respecte a Espais educatius innovadors, a diferència de l’article Del redisseny dels espais d’aprenentatge cap a aules intel·ligents publicat a l’anterior Informe, on entraven en joc la intel·ligència arbitral (IA) i Internet de les Coses (IoT) s’apuntava a l’Informe de 2021, en aquest Informe es focalitza en la necessitat de buscar-ne de noves alternatives als espais, cosa que ha portat a molts centres educatius a la creació de l’Aula del Futur, un programa coordinat per l’Institut Nacional de Tecnologies Educatives i de Formació del Professorat (INTEF), en col·laboració amb les comunitats autònomes, que té el seu origen en el projecte FutureClassroom Lab i és desenvolupat per l’European Schoolnet (EUN) des del 2012.

A l’article L’avaluació per a l’aprenentatge, s’analitza l’avaluació com a procés que ha de tenir un objectiu diferent del de la mera qualificació, integrant l’avaluació formativa i formadora, un procés que forma part del mateix procés d’aprenentatge i on la clau és entendre que cal una avaluació que ajudi a millorar, a continuar creixent, a desenvolupar-nos, que es necessita un acompanyament, una guia, o més informació per continuar avançant.
Finalitza aquest apartat amb dos temes que han guanyat rellevància en els darrers anys, com són la privadesa i protecció de dades i l’Aprenentatge Híbrid. En el primer, se cita que el sistema educatiu ha pres consciència de la seva responsabilitat en l’aplicació dels reglaments i normatives que permeten l’exercici dels drets internacionals, estatals i locals i afavoreixen el clima relacional de centre, presentant una experiència pràctica que ens permet apreciar nous formats de col·laboració, aprenentatge col·lectiu i participació social en el desenvolupament professional dels docents i de les organitzacions educatives.

El segon, l’Aprenentatge híbrid, es centra en els canvis en el procés de digitalització de l’educació, accelerats per la pandèmia. Per aquesta raó els models de formació presencials s’han hagut de complementar, fins i tot substituir amb els models híbrids i fins i tot a distància.

Tendències en perspectiva

Finalment, incloem experiències relacionades amb tendències educatives innovadores que, encara que incipients, ja es desenvolupen en alguns centres educatius. Us oferim propostes sobre Sistemes Conversacionals (chat bots), IoT (Internet de les Coses), Big Data en educació i Educació Immersiva: Metavers i Realitat Virtual, per concloure amb la tendència actual de què us parlàvem al principi d’aquesta introducció: la Intel·ligència Artificial en educació (AI). Els Sistemes Conversacionals (chat bots) ja es van esmentar en anteriors Informes ODITE, amb exemples pràctics. En aquest informe s’afirma que la IA, en el darrer any, ha crescut a un ritme exponencial en comparació amb l’última dècada, això es tradueix que moltes de les tasques coincidents amb dianes que realitzen les persones integren IA, de vegades en fem ús sense adonar-nos-en. Si accions coincideixen dianes a través de l’IA existeixen a la vida de les persones, les escoles haurien de ser la primera baula per educar als estudiants en el coneixement i ús ètic de la IA i chatbots.
En el cas de Big Data, en trobarem dos articles que, en aquests moments, creiem imprescindibles: per una banda, la visió tècnica del concepte i, de l’altra, l’enfocament de Big Data en la seva aplicació educativa.
Finalment, sobre Educació Immersiva, es mostren algunes de les experiències d’aula amb més impacte en què la Realitat Augmentada, la Realitat Virtual han tingut un paper essencial com a tecnologies principals. Tal com passa amb altres tendències, tant la Realitat Augmentada com la Realitat Virtual s’han tractat en Informes ODITE anteriors, amb exemples d’aplicació en educació, però a aquesta ocasió s’integren amb la presentació del Metavers, com l’evolució natural que està vivint la RV i que revolucionarà ràpidament el concepte d’interactivitat.

Esperem que siguin temes i exemples útils, aplicables a la pràctica educativa actual i que es vagin consolidant en el dia a dia a les “aules”.

Agraïm molt sincerament la col·laboració de totes les persones que han fet possible aquest informe i que es poden veure recollides als crèdits.

Shares
Share This