escola de tardor

Associació Espiral, educació i tecnologia

Cursos


Amb el suport de:

Tots els cursos de l'Escola de Tardor Espiral tenen el reconeixement del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya i per tant, la seva certificació té validesa a tots els efectes administratius.

Els cursos virtuals de formació que oferta enguany l'associació Espiral, Educació i Tecnologia en aquesta primera edició són:

activitats
hores

Second Life i el seu potencial educatiu (Formadora: Bea Marín)


30h

 

Second Life és un dels universos virtuals que darrerament ha mobilitzat els escenaris educatius. És molt més que un joc: enriqueix les possibilitats d'interacció i les maneres d'aprendre.
En aquest curs ens farem una primera impressió d'aquest món. Ens donarem d'alta i crearem el nostre avatar. Aprendrem a moure'ns, tocar i interactuar amb la resta dels residents. Coneixerem escenaris educatius i altres amb un bon potencial. Tots plegats reunirem elements per reflexionar sobre els diferents models organitzatius de l'espai amb esperit crític i somniador a la vegada. Per últim, farem un petit projecte per deixar ben plantada la nostra presència a... Second Life!

Destinataris

Professorat de primària, secundària, formació professional, formació de persones adultes i nivells diversos.

Requisits tècnics i de sistema dels assistents

El curs es desenvoluparà dins un entorn d'aprenentatge telemàtic -Moodle- i a l'espai Espiral a Second Life. A més de disposar d'un ordinador amb connexió a Internet, els participants hauran de tenir aquests requisits tècnics del sistema: http://www.secondlife.com/corporate/sysreqs.php

S'ha de tenir una certa habilitat per adaptar-se a diferents menús de navegació. No cal tenir altres coneixements especials, però la tolerància al fracàs i la paciència seran condicions indispensables per gaudir de l'experiència.

Objectius

Els objectius del curs són:

- Adquirir habilitats bàsiques per tal de moure's i interactuar amb fluïdesa.
- Gestionar la possessió d'objectes i diners.
- Conèixer les modalitats de comunicació a SL i fer-ne ús.
- Crear objectes i scripts bàsics.
- Conèixer i valorar llocs d'interès educatiu
- Conèixer eines de la web 2.0 a Second Life que enriqueixin l'escenari educatiu
 

Breu descripció de la metodologia

Es tracta d'un taller d'activitats guiades resseguint petits tutorials. Aquestes activitats seran observades, anotades i rectificades si cal per la formadora. És molt important disposar de temps per connectar-se i fer les pràctiques al mateix entorn de Second Life. Tanmateix farem activitats on tots estarem connectats alhora, principalment en el cas d'una activitat de síntesi on s'aplicaran els procediments apresos.
Impulsarem el debat crític i el treball col·laboratiu dels assistents, tant per realitzar tasques de forma conjunta com per ajudar-se mútuament a resoldre dubtes i problemes que vagin sorgint. 

Requisits per a l'aprofitament del curs

Per a l'obtenció del certificat, caldrà haver realitzat el conjunt de tasques que conformen el curs i haver participat de forma activa en les diverses activitats col·laboratives i de debat que es vagin generant, a través dels espai virtual utilitzat a tal efecte.

Durada

30 h

Formadora

Bea Marín Peralta

 
 

GIMP, retoc fotogràfic amb programari lliure: altes prestacions sense piratejar (Formador: Joan Sedeño )


30h

   


GIMP és un programa de manipulació d'imatges amb prestacions molt completes que satisfaran necessitats de tots els usuaris. Com que és un programa amb llicència GPL podem descarregar-lo lliurement des d'Internet sense haver de pagar una llicència força cara ni haver-lo de copiar il·legalment. A més, podem utilitzar el mateix programa tant el Linux com en Windows.

Destinataris

Professionals de l'educació i altres persones interessades en la manipulació d'imatges, control de les seves mides, preparació

Requisits tècnics dels assistents

Només cal tenir coneixement generals d'informàtica. És indistint que es treballi amb Linux, LinKat, Windows, Mac,...

Objectius

Assolir les destresses necessàries per a rectificar i manipular les imatges segons les necessitats.

Breu descripció de la metodologia

Es triarà un ventall d'imatges que serviran d'exemple d'una bona mostra dels efectes que es poden aconseguir.
Es facilitaran materials de consulta i enllaços a altres materials d'ampliació.
Es demanaran sobretot exercicis pràctics.

Requisits per a l'aprofitament del curs

Realització de tots els exercicis pràctics que es proposaran.

Durada

30 h

Formador

Joan Sedeño Lobato | Mestre de primària | Formador i assessor TIC

 
 

Fem unitats didàctiques en Moodle (Formadora: Irene Martínez)


30h

   

La formació en línia basada en entorns virtuals s’està convertint en una opció generalitzada en diferents àmbits educatius: l’educació primària, secundària i d’adults estan incorporant també l’ús d’aquests entorns de treball especialment a partir de plataformes de programari lliure, especialment Moodle. Un cop instal·lada la plataforma i dissenyat l’entorn virtual, però, ens trobem amb la necessitat de disposar de materials (unitats didàctiques o cursos) per utilitzar amb els nostres alumnes, materials que no són fàcils de trobar a la xarxa i que sovint haurem de crear nosaltres mateixos. Aquest és l’objectiu principal del nostre curs: dissenyar petites unitats didàctiques per utilitzar amb els nostres alumnes de manera semipresencial. Sense oblidar, és clar, un dels principis del programari lliure com és compartir. En aquest sentit, explorarem els espais en els quals podem trobar materials i posar a l’abast de la comunitat el material que nosaltres mateixos elaborem.

Destinataris

Aquest curs va dirigit a professorat d'educació primària i secundària i formació professional i de persones adultes que tinguin interès en conèixer les característiques pròpies de la formació semipresencial així com les habilitats i eines necessàries per dissenyar i conduir unitats didàctiques basades en Moodle.
Es tracta de professionals de la docència en actiu, en principi sense experiència en la formació en línia o semipresencial que disposen o tenen previst disposar d’un entorn Moodle al seu centre i que volen utilitzar-lo per al treball amb els alumnes.

Requisits tècnics dels assistents

Pel que fa als requeriments tecnològics, els destinataris han de tenir accés a una adreça de correu electrònic i a un ordinador amb connexió a internet. Tanmateix, és necessari tenir uns coneixements d’informàtica d’usuari (navegació per Internet, ús del sistema operatiu Windows o Linux i processador de textos bàsicament).

Objectius

Reconèixer les característiques pròpies i les metodologies de treball de la formació en línia i semipresencial, així com les relacions que s’estableixen entre els diferents agents i elements implicats.

Desenvolupar estratègies de comunicació i facilitació de l’aprenentatge en un entorn en línia.

Conèixer els recursos i activitats que ens ofereix la plataforma Moodle i utilitzar-los per crear unitats didàctiques.

Requisits per a l'aprofitament del curs

La certificació d’aprofitament del curs es farà tenint en compte el seguiment i la participació general a les diferents activitats del curs. Paral·lelament, caldrà obtenir una valoració positiva a les activitats proposades com a avaluatives, que representen el 80 % de les activitats d’aprenentatge del curs.

Breu descripció de la metodologia

El curs es desenvoluparà de manera completament virtual. Al llarg de la primera setmana tindrà lloc la primera presa de contacte dels estudiants amb el nou entorn d’aprenentatge i la resta de participants del curs. En aquesta setmana es realitzaran tasques de facilitació de l’accés i motivació; més endavant es proporcionaran ocasions per afavorir la socialització en línia dels participants en el curs de manera que s’arribi a produir un intercanvi d’informació entre ells que possibiliti la construcció conjunta de coneixement.

El curs estarà centrat en la realització d’activitats que poden tenir dinàmiques diverses (individuals o grupals) entre les quals les activitats col·laboratives tindran un especial protagonisme. Per a la realització de les activitats s’utilitzaran eines basades en programari lliure.
La funció del formador serà, en tot moment, la d’un dinamitzador i orientador del procés d’aprenentatge.

Durada

30 h

Formadors/es

Irene Martínez Pérez

 

 

Aplicació i recursos informàtics en educació (Formadora: Pepa Valdelvira)


30h

Els continguts que es treballaran al llarg del curs són:
- Utilització de recursos multimèdia a l'aula: Exercicis realitzats amb Hot Potatoes, exposicions de continguts amb diapositives (Slideshare), amb vídeos (Teachertube), amb fotos (Flickr).
- Internet i les eines de col·laboració: Les possibilitats didàctiques de les wikis. Elaboració de llibres digitals en línia.
- Eines de treball a Internet: diccionaris, enciclopèdies i traductors. Les enciclopèdies col·laboratives.
- Internet i el tractament de la informació: Recursos per a la utilització de la pissarra digital a l'aula. Valoració didàctica de les webs.

Destinataris

Professorat d'infantil, primària, secundària i formació de persones adultes.

Requisits tècnics i de sistema dels assistents

Disposar de connexió a Internet i de correu electrònic. (Cal estar familiaritzat amb operacions com copiar fitxers, instal·lar programes, navegar per Internet, enviar correu electrònics…)

Objectius

- Donar a conèixer algunes eines basades en les TIC amb la intenció de fomentar entre el professorat la seva utilització a l’aula.

- Realitzar una avaluació crítica de quin valor psicopedagògic tenen els diferents recursos per afavorir el procés d’ensenyament aprenentatge.

Breu descripció de la metodologia

Els participants posaran en pràctica la seva assimilació de les informacions donades a partir de la realització d’una sèrie d’exercicis. L’alumnat podrà formular tantes consultes i preguntes com li calguin per portar-los a terme. La tutora farà un seguiment personalitzatde l’alumnati l’assessorarà i orientarà. Un cop revisades les activitats, la tutora farà les observacions, rectificacions i anotacions que calguin i els aspectes d’interès general que es puguin extreure de les diferents solucions presentades es comentaran en un missatge genèric a tot l’alumnat.

Requisits per a l'aprofitament del curs

Per a l'obtenció del certificat, s'han de realitzar adequadament els exercicis proposats durant el curs.

Durada

30 hores.

Formadora

Pepa Valdelvira.

 

 

Second Life: script i construcció (Formador: Artur Tallada)


30h

   

Es parla que Second Life és una bona aproximació a allò que serà la web del futur. Una web tridimensional i molt més propera, conceptualment, al món real, on podrem trobar la informació estructurada al voltant d'un univers semblant al món que coneixem. Els educadors haurem de jugar el nostre paper dins d'aquest món i extreure'n totes les potencialitats educatives que contingui.En aquest curs, més enllà de conèixer aquest nou món, ens endinsarem en el llenguatge SLS que ens permetrà construir objectes i anar-los dotant de funcionalitats. D'aquesta manera podrem explorar les possibilitats que tenim a l'abast per construir mons interessants des del punt de vista educatiu. Hi haurà un fort element de reflexió i exploració al voltant de l'espai per mirar de descobrir les virtuts i defectes d'aquest món. Farem un petit projecte per deixar ben plantada la nostra presència a... Second Life!

Destinataris

Professors de primària, secundària, formació professional, formació de persones adultes i nivells diversos.

Requisits tècnics dels assistents

El curs es desenvoluparà dins un entorn d'aprenentatge telemàtic -Moodle- i a l'espai Espiral a Second Life. A més de disposar d'un ordinador amb connexió a Internet, els participants hauran de tenir aquests requisits tècnics del sistema: http://www.secondlife.com/corporate/sysreqs.php.
No cal tenir altres coneixements especials, però la tolerància al fracàs i la paciència seran condicions indispensables per gaudir de l'experiència.

Objectius

Els objectius del curs són:

 - conèixer el concepte d'escript
- saber construir objectes senzills
  - conèixer i saber utilitzar l'script URL
  - conèixer i saber utilitzar l'script tex flotant
  - conèixer i saber utilitzar l'script rebre donatiu
  - conèixer i saber utilitzar l'script donar tarjes
  - conèixer i saber utilitzar scripts de moviments
  - conèixer els llocs on trobar biblioteques d'escripts
  - saber retallar i enganxar sintaxi d'escripts
   - conèixer i utilitzar scripts per pissarres
- conèixer i utilitzar scrips vinculats a canals de comunicació
 

Breu descripció de la metodologia

Els participants posaran en pràctica la seva assimilació de les informacions donades a partir de la realització d’una sèrie d’exercicis dins el mateix entorn de Second Life. L’alumnat podrà formular tantes consultes i preguntes com li calguin per portar-los a terme. El tutor farà un seguiment personalitzat de l’alumnat i l’assessorarà i orientarà. Un cop revisades les activitats, el tutor farà les observacions, rectificacions i anotacions que calguin i els aspectes d’interès general que es puguin extreure de les diferents solucions presentades es comentaran en un missatge genèric a tot l’alumnat.

Requisits per a l'aprofitament del curs

Per a l'obtenció del certificat, caldrà haver realitzat el conjunt de tasques que conformen el curs i haver participat de forma activa en les diverses activitats col·laboratives i de debat que es vagin generant, a través dels espai virtual utilitzat a tal efecte.

Durada

30 hores

Formadors

Artur Tallada Cervera


 

 
Educació i Tecnologia | formacion@ciberespiral.net