Associació Espiral: Educació i Tecnologia

Ús didàctic de la Viquipèdia

Els wikis, pàgines web que permeten l'edició col·laborativa, tenen un gran potencial didàctic: construcció de llibres i documentació en xarxa, espai per a l'elaboració de treballs grupals i projectes, wikis d'aula, personals,... Des dels espais més petits fins als més grans, com la Wikipedia, la major enciclopèdia del món, disponible en més de 250 llengües, una d'elles la Viquipèdia catalana. En aquest curs explorarem i posarem en pràctica alguns exemples d'usos didàctics de la Wikipedia i la Viquipèdia en particular, des de la consulta crítica d'informació a la col·laboració amb la comunitat viquipedista dins la Marató Viquipèdia.


Destinataris
Aquest curs va dirigit a professorat d'educació primària i secundària i formació professional i de persones adultes que es vulguin iniciar en el coneixement dels wikis i tinguin interès a utilitzar la Viquipèdia com a instrument d'aprenentatge.

Requisits tècnics dels assistents
Es tracta d'un curs d'iniciació als wikis, per la qual cosa no cal tenir cap coneixement d'aquest tipus de tecnologia. Tanmateix, és necessari tenir uns coneixements d'informàtica d'usuari (navegació per Internet i ús del correu electrònic bàsicament). Pel que fa als requeriments tecnològics, els destinataris han de tenir accés a una adreça de correu electrònic i a un ordinador amb connexió a internet.

   • Objectius

    - Conèixer les bases del projecte Wikipedia en general i Viquipèdia en particular.
    - Crear-se un compte d'usuari a la Viquipèdia, editar la pàgina personal i contactar amb la comunitat viquipedista.
    - Utilitzar la Viquipèdia, complementada amb d'altres wikipedies, com a font d'informació.
    - Explorar el potencial educatiu de la Viquipèdia a l'aula.
    - Escriure i editar articles.
    - Participar al a "Marató Viquipèdia".
    - Dur a terme un projecte d'ús didàctic de la Viquipèdia a l'aula.

   • Metodologia
    El curs es desenvoluparà de manera completament virtual. Al llarg de la primera setmana tindrà lloc la primera presa de contacte dels estudiants amb el nou entorn d'aprenentatge i la resta de participants del curs. En aquesta setmana es realitzaran tasques de facilitació de l'accés i motivació; més endavant es proporcionaran ocasions per afavorir la socialització en línia dels participants en el curs de manera que s'arribi a produir un intercanvi d'informació entre ells que possibiliti la construcció conjunta de coneixement.

   • El curs estarà centrat en la realització d'activitats que poden tenir dinàmiques diverses (individuals o grupals) entre les quals les activitats col·laboratives tindran un especial protagonisme. El curs inclou la realització d'un projecte d'ús didàctic de la Viquipèdia.
    La funció del formador serà, en tot moment, la d'un dinamitzador i orientador del procés d'aprenentatge.

   Requisits d'aprofitament del curs
   La certificació d'aprofitament del curs es farà tenint en compte el seguiment i la participació general a les diferents activitats del curs. Paral·lelament, caldrà obtenir una valoració positiva a les activitats proposades com a avaluatives, que representen el 80 % de les activitats d'aprenentatge del curs i del projecte d'ús didàctic de la Viquipèdia.


Preu soci/a: 30€   Preu no soci/a: 50

Tornar als cursos