Corre que te pillo: apropant les aules a la tradició oral

Maru Domenech

IES Aurora Picornell (Palma de Mallorca)

@marudo76

http://www.lareboticadeliterlengua.blogspot.com

 

RESUM

El projecte Corre que te pillo neix amb la idea d’acostar a les aules la tradició oral. A totes les etapes educatives es treballa amb la poesia popular i el que pretenem és crear un gran corpus que reculli les diferents manifestacions literàries orals i tradicions que es donen al llarg de tota la geografia espanyola.

1. Els inicis

Bloc del proyecto "Corre que te pillo"

Fig.1: Bloc del proyecto "Corre que te pillo"

El projecte neix de la mà de Magdalena Carrillo (IES Guillem Colom Casasnovas[1]). Va sorgir amb la idea de recuperar les poesies, les cançons populars i els embarbussaments per dur-les a les aules i acostar-les als alumnes. La finalitat és que els alumnes es converteixin en investigadors i transmissors del seu folklore més immediat.

2. Objectius

Són diversos els objectius que es pretenen assolir amb aquest projecte. Un d’ells és fomentar el gust per la lectura i la poesia, que coneguin els diferents autors de la literatura popular i recitin poemes de la tradició oral d’autors anònims ja que la seva transmissió s’ha perpetuat a través del boca a boca i per tant seu origen és col·lectiu. També ens interessa que treballin la comprensió a través dels diferents temes que puguin aparèixer a les diferents poesies i finalment que aprenguin a establir una relació entre la literatura i el seu entorn social, ja que no s’ha d’oblidar que s’aprèn a cantar i a jugar abans que a llegir.

3. Un projecte centrat en l’alumnat

El projecte se centra especialment en l’alumnat i per tant, aquests juguen un paper molt important i són part activa del projecte. Per fer-ho hauran d’acudir a les seves famílies i preguntar amb quines cançons o poemes els bressolaven, fer-los recordar les cançons o els jocs de la seva infància, tant dels seus pares o avis com els seus propis, per la qual cosa bussejaran en la memòria dels seus familiars per recuperar aquelles cançons de bressol, romanços, cobles, cançons de guerra o de festa que van formar part de la seva infantesa. Per tant hauran de buscar, investigar i incloure la font de la seva informació.

Un cop escollits els poemes han de classificar-los per temes: cançons infantils, de rotllana, de bressol, de por i romanços. La classificació ens ajudarà catalogar els poemes i facilitar la cerca a través de l’etiquetatge.

Finalment, depenent de l’edat i l’etapa educativa podran escriure el poema i expressar el que cada un entén, així com la seva finalitat. Una altra activitat pot consistir en analitzar el text: treballar el vocabulari, analitzar la mètrica o la rima o treballar amb els recursos literaris. El projecte té en compte les diverses competències: la competència en comunicació lingüística amb la recitació, la memorització o la lectura en veu alta. També hi són presents la competència social, la cultural i les competències que es basen en l’autonomia personal, ja que els alumnes hauran d’investigar per ells mateixos.

Un dels pilars fonamentals del projecte es fonamenta en l’ús de les TIC que es convertiran en una eina essencial per a reflectir els seus treballs. És a dir, els alumnes seran enregistrats en vídeo o en format podcast o amb qualsevol altra eina que el docent consideri adequat a l’edat de l’alumne o al context escolar.

La recitació és un dels pilars fonamentals del projecte pel que es poden treballar diversos aspectes que formen part de l’expressió oral: entonació, pausa, ritme, units a la memorització i la comprensió del que es recita. En tractar de la poesia oral s’emfatitza molt el treballar la comprensió i l’expressió oral per millorar la competència en comunicació lingüística lligada a aquest aspecte. En el projecte podeu trobar una breu fitxa[2] que pot servir de guia per avaluar la competència comunicativa.

4. A qui va dirigit

Imatge de la presentació digital de "Corre que te pillo"

Fig. 2: Imatge de la presentació digital de "Corre que te pillo"

Va dirigit a tota la comunitat educativa. Tant a centres escolars, com famílies, escoles d’adults etc. No importa ni l’edat ni l’etapa ja que la tradició oral forma part de qualsevol societat i per tant s’ha d’obrir a tots aquells que vulguin col · laborar. És un projecte obert, que pretén crear un corpus que reculli les diferents fonts de les quals beuen les diverses tradicions que configuren els nostres pobles. Per això no importa la llengua en què es presenti el projecte. Estem oberts a totes les manifestacions lingüístiques presents al país. Cal tenir en compte que la imatgeria popular no té límits, així que no anem a imposar-la nosaltres.

5. Com participar-hi:

Es pot participar de diverses maneres:

Demanant permís per col · laborar i formar part com a contribuent a les següents adreces de correu: marudomenech@gmail.com, magcarrillo03@hotmail.com, mariajose.bana@gmail.com, bibliodolores@gmail.com

O enviant el material realitzat amb les dades de participació (Nom del docent i dels alumnes, poema cantat o recitat, centre escolar i localitat) perquè el pugem nosaltres.

6. Més informació:

Bloc: http://correquetepillopoemas.blogspot.com

Presentació en Prezi: http://prezi.com/labshimkqu-4/corre-que-te-pillo