Creació de projectes digitals a l’ aula d’anglès

Mònica Castanyer Mora i Montse Paradeda Camós

monprojects@gmail.com

Twitter: @monprojects

RESUM

Presentació de projectes de llengua usant Moodle. Aquesta plataforma virtual ens permet englobar i millorar projectes que ja es feien a l’aula de manera tradicional, innovant en l’àmbit de l’aprenentatge de llengües. Reflexió sobre la incorporació de l’avaluació online per completar l’avaluació integral de l’alumne.

1. Introducció

Creiem que els alumnes del segle XXI han de ser competents en l’ús de les noves tecnologies i en l’aprenentatge a partir de projectes. La plataforma Moodle uneix aquests dos conceptes i ens permet englobar tots els projectes visuals, auditius i escrits en un mateix espai, generant un ¨portfolio¨ digital de l’alumne. Conèixer aquesta plataforma ens va impulsar a crear nous projectes digitals, i a adaptar els que ja utilitzàvem en paper.

En aquest article mostrarem exemples de projectes treballats amb alumnes d’ESO, descriurem com els hem creat i com els hem avaluat. Veurem també diferents tipus de qualificació: l’autocorrecció, el reforç positiu, l’avaluació entre iguals, els comentaris i les notes numèriques.

2. Què és Moodle?

Moodle és l’acrònim de Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment. Es tracta d’ una plataforma web de distribució lliure per a la creació de cursos i entorns d’ aprenentatge online.

Traduït a més de 70 llengües, Moodle s’ utilitza en més de 211 països amb quasi 40.000.000 usuaris.

Moodle ofereix:

  • un entorn privat i personal (accés restringit per a cada comunitat educativa) on és necessari identificar-se per poder accedir-hi. Els membres de la plataforma tenen diferents rols que els permeten diferents nivells d’ accés i acció als cursos.
  • la possibilitat de crear un portafolio de cada alumne permetent al professor un seguiment lineal del procés d’aprenentatge escolar.
  • compatibilitat amb qualsevol tipus d’ arxiu.
  • al docent l’ opció de classificar, segons el grau de dificultat, els recursos més adequats de la xarxa per ampliar o consolidar els continguts d’aprenentatge.   

Moodle fomenta:

  • la creativitat i la motivació dels alumnes i docents.
  • l’aprenentatge col·laboratiu.
  • la comunicació entre professors i alumnes en un marc educatiu.

Diferents plataformes Moodle poden tenir diferents dissenys depenent dels mòduls afegits.

3. Moodle i projectes

El treball amb projectes a l’aula d’anglès gaudeix d’una llarga tradició en l’aprenentatge de llengües. En són moltes les avantatges:

  • Involucra als alumnes en situacions reals i significatives desenvolupant així la seva capacitat d’investigació, planificació, pensament crític i resolució de problemes.
  • Fa que els alumnes utilitzin les seves diferents habilitats; socials i interpersonals.
  • Afavoreix el treball en equip.
  • És un canvi de la rutina diària de classe.

Com a docents, apreciem noves idees per fer que les nostres classes resultin més interessants sense deixar de treballar contingut específic. Amb aquest objectiu proposem una sèrie de projectes que portem a terme al final de la unitat didàctica per consolidar el vocabulari i les estructures estudiades. Hem intentat dissenyar-los amb afany de practicar diferents destreses i, tot i que han estat creats per uns nivells concrets, poden adaptar-se a qualsevol grup.

4. Els projectes. Criteris previs

  • Punt de partida. Mostrar alguns exemples de projectes de cursos anteriors ajuda als alumnes a concretar la seva realització.
  • Proposta. Proposta del guió de treball:

        – Contingut (material recursos)

        – Organització de les tasques dins del grup.

        – Planificació del treball.

  • Presentació: Dediquem l’última sessió a l’exposició oral dels projectes.
  • Criteris d’avaluació. Els criteris d’avaluació acostumen a incloure diferents exemples de qualificació: autocorrecció, el reforç positiu, l’avaluació entre iguals, la consulta, els comentaris i les notes.

5. Els projectes. Exemples

La fotonovela

Tasca: Inventar una història d’amor.

Gramàtica: Registre col·loquial, llenguatge informal.

Eina: PPT/ODT1 i fotos.

L’amor és un tema rellevant pels adolescents i present en diferents moments del calendari escolar: ¨Valentine’s Day¨,¨ Sant Jordi¨,¨Mother’s day¨…

Això, juntament amb el fet que als alumnes d’aquestes edats els encanta ser protagonistes i sentir-se el centre d’atenció, ens va donar la idea de crear aquest projecte.

Tasca: En grups de 4 inventen una història relacionada amb l’amor o el desamor, l’escriuen i la il·lustren amb les seves pròpies fotos fent servir vinyetes i bafarades. Opcionalment poden afegir música i / o veu. A continuació pugen el fitxer a la tasca a Moodle. Finalment llegeixen el projecte en veu alta davant dels seus companys de classe el dia de l’exposició oral.

Avaluació: Aquest projecte és avaluat pel professor i pels alumnes. El professor els valora numèricament en el registre de la tasca i afegeix un comentari individual. Els alumnes participen en un fòrum on trien les tres millors presentacions i argumenten la seva elecció fomentant així la seva capacitat crítica. Posteriorment voten el millor en una consulta.

Monstres

Tasca: Escriure les rutines d’un monstre o un personatge de fantasia.

Gramàtica: Present (afirmatiu / negatiu / interrogatiu). Les rutines.

Eina: Fòrum a Moodle.

Quan s’aprèn una llengua, les estructures gramaticals es repassen cíclicament. En segon d’ESO hem de consolidar el present simple, après a primer, però la idea de repetir les seves pròpies rutines resulta molt poc atractiva pels alumnes. Amb aquest projecte treballem les rutines d’una manera original i diferent de les típiques frases “Jo em llevo a les set,…..”

Tasca: Cada alumne tria un monstre o personatge de ficció i una imatge. Redacta la rutina del monstre en un fòrum. A la segona fase del projecte i després d’haver llegit els diferents textos, cada alumne tria un dels monstres. Formula cinc preguntes per demanar més informació sobre els hàbits del monstre triat. Per finalitzar el projecte els alumnes responen a les preguntes plantejades pels companys.

Avaluació: El professor edita i corregeix les rutines. Valora el projecte usant l’escala de valors creada expressament per a aquest fòrum. Durant les fases del projecte el professor anima el fòrum i afegeix comentaris a les aportacions dels alumnes donant així un reforç positiu. Creiem que no tota avaluació comporta necessàriament una qualificació, sinó que el “feedback” proporcionat tant pel professor com pels seus propis companys ajuda al procés d’aprenentatge.

Guinness Record

Tasca: preparar un clip de vídeo de rècords

Gramàtica: ús del superlatiu en context

Eina: Windows Movie Maker2

Amb aquest projecte practiquem de manera senzilla l’ús del superlatiu en un context atractiu, útil i real.

Tasca: Per grups, els alumnes trien un tema d’interès dels proposats i preparen una pel·lícula amb superlatius. Un grup va tractar els mamífers: el mamífer més gran, el que pesa més, el més perillós, el més ràpid … Altres van triar els països: el més habitat, el més pobre, el més ric, el més fred, el més plujós ….. Rius, muntanyes, cotxes, idiomes són alguns dels temes que solen tenir més èxit juntament amb els rècords curiosos i divertits.
Per fer-ho, busquen fotografies a la xarxa, escriuen les frases i posteriorment munten l’audiovisual amb el Windows Movie Maker. Una vegada tancat, guarden l’arxiu i l’envien com a tasca.

A classe, es passen els vídeos com si fos un concurs de preguntes i respostes, creant d’aquesta manera interès i motivació per veure els projectes dels altres grups.

Avaluació: El professor crea un “feedback” perquè els alumnes facin una autoavaluació a través de preguntes de diferents formats (multiple choice, yes / no …). Cada alumne valora el seu propi treball al clip amb una nota de 0 al 10.

Llibre digital

Tasca: Escriure diferents finals d’una llegenda.

Gramàtica: El passat / condicionals

Eina: Mixbook3

Ensenyem vocabulari i estructures als nostres alumnes per poder parlar de tradicions angleses. Ara bé, també volíem que fossin capaços d’explicar les tradicions de la seva terra i compartir-les en anglès.

Tasca: Donem als alumnes el principi de la llegenda de Sant Jordi i ells la continuen creant opcions amb finals diferents. Utilitzen estructures condicionals del tipus: “If you want the Knight to save the princess, go to page 4. If you want the dragon to eat the princess, go to page 9” (Si vols que el cavaller salvi la princesa, ves a la pàgina 4. Si vols que el drac es mengi la princesa, ves a la pàgina 9). Cada grup escriu els seus propis finals, envia l’esborrany al professor per a la correcció i una vegada el text s’ha corregit, poden començar a editar el llibre digital a Mixbook. El professor els dóna un nom d’usuari i contrasenya del compte a Mixbook que ha iniciat per aquell grup classe. Cada grup dissenya un llibre, trien un format, un un fons, afegeixen els dibuixos, les fotos i el text.

Avaluació: La primera tasca del professor en aquest projecte és la correcció i edició de l’esborrany. Usant les eines de revisió de Word, el professor marca, afegeix, elimina i comenta els errors en el text. L’esborrany s’envia als alumnes perquè el corregeixin. Un cop el professor rep el text final, pot qualificar l’alumne amb una nota numèrica i un comentari. Les llegendes més interessants apareixen a la portada de Moodle i d’aquesta manera, tots els membres de la comunitat educativa poden veure els millors treballs.

Me, Myself and I

Tasca: Crear un pòster digital sobre hobbies i un vídeo en grup de les seves rutines diàries.

Gramàtica: El present simple i les hores.

Eina: vídeo/ Glogster4

Solíem fer aquest projecte abans d’usar la plataforma. Els alumnes lliuraven els vídeos en CD-ROM, DVD, o USB. Era molt complicat i necessitàvem molt de temps per poder veure tots els projectes.

Amb el Moodle, vam superar aquests problemes ja que ara els alumnes ens envien l’arxiu de vídeo com una activitat més.

Fa relativament poc temps hem començat a utilitzar un nou recurs: el pòster digital. La dificultat de la creació del pòster és mínima i els resultats són molt vistosos. D’aquesta manera tenim un projecte amb dues parts: la individual amb el pòster i la de grup amb un vídeo.

Tasca: Després d’aprendre el present simple demanem als nostres alumnes que gravin un vídeo amb les seves rutines diàries. Han d’utilitzar el present amb frases negatives i també interrogatives. Ho fan en grups de 3 o 4 persones, preparen el text i després es graven. Des del punt de vista dels objectius del professor aquest projecte és ideal perquè l’alumne es familiaritzi amb les estructures del present. El fet de gravar-se fa que un no se senti satisfet a la primera i repeteixin el text un munt de vegades sense ni adonar-se’n.
La segona part del projecte és el disseny del seu pòster personal on apareix: la seva descripció, els seus amics, els seus hobbies, els seus cantants o esportistes preferits i el vídeo de grup de les rutines.

Avaluació: El professor crea un feedback que té dues parts: una per al treball en grup (vídeo) i la segona on s’avalua la part individual (el pòster).

Els alumnes valoren el seu propi project i també el d’un company. Aquesta avaluació entre iguals “peer correction” afavoreix la integració dels criteris de correcció per part dels alumnes, fent-los partícips en el seu propi procés d’aprenentatge.
També els fa ser més conscients del seu propi treball i responsables de la valoració que donen els seus companys.

5. Conclusió

Valorem la creació de projectes digitals molt positivament. Aquesta experiència ha permès que els nostres alumnes aprenguin dels seus iguals, els anima a millorar i sobretot motiva els alumnes que en suport paper tenen una producció més pobre. El suport digital ha creat nous hàbits als alumnes quan entreguen i corregeixen les tasques.

L’ús de diferents recursos d’avaluació aporta una visió global del treball dels seus companys i al mateix temps una anàlisis del seu propi progrés. Des del punt de vista del docent, el Moodle ha permès crear un portfolio digital de totes les aportacions de l’alumne en els diferents projectes personals i de grup.

Aquest article fou sol·licitat per Bits al desembre de 2010 i acceptat per la seva publicació al maig de 2011. Comitè Editorial d’Espiral.