“Aules de Música 2.0” IX Trobada APEMEX

Mª Jesús Camino Rentería

Professora IES San Miguel de Meruelo (Cantabria)

mjcamino@gmail.com

http://sintiza.com/mariajesusmusica

http://musicameruelo.wordpress.com

RESUM

“Aules de Música 2.0” és el títol de les jornades que es van celebrar a Mèrida (Extremadura) amb motiu de la IX Trobada APEMEX de professors de Música. He tingut la sort d’assistir com a ponent i en el següent article es reflecteixen les ponències i experiències presentades durant l’esdeveniment. L’article va ser escrit per al portal EducaconTIC.

1. “Aules de Música 2.0” IX Trobada APEMEX

Sota el títol “Aules de Música 2.0” s’ha celebrat a Mèrida (Extremadura) la IX Trobada APEMEX de professors de música els dies 26 i 27 de febrer. El principal objectiu d’aquestes jornades era reunir a professors i donar a conèixer experiències, recursos, materials, etc. relacionats amb l’aplicació de les TIC i la web 2.0 a l’aula de música. A la trobada van assistir professors de diferents nivells educatius: Primària, Secundària, Universitat, etc. I, encara que en la trobada predominaven els professors extremenys, també van assistir uns altres de diversos llocs de la nostra geografia, tots ells amb un mateix objectiu, avançar en l’ús de les TIC en l’educació musical.

2. APEMEX

Extremadura ha estat una comunitat pionera en la utilització de les noves tecnologies ja que des de fa bastants anys ha proporcionat infraestructura TIC als centres educatius. A més d’apostar fort pel programari lliure, ha creat el seu propi, *LINEX, el qual usen tots els professors en les seves classes. En aquests moments la preocupació de la majoria dels professors és la formació, tant en Tics com en noves aplicacions didàctiques i metodològiques per aprofitar els innombrables avantatges que ofereix la web 2.0. Per això és important la labor de APEMEX[1], oorganitzadora, de l’esdeveniment.
Coneguem les característiques i objectius d’aquesta associació en paraules del seu president, Javier de Lara.

“APEMEX, l’Associació de Professionals de l’Educació Musical a Extremadura va sorgir en 2001 i està formada per uns 160 socis/es. La majoria mestres i professors de música, encara que també la formen professors de conservatori, monitors d’activitats formatives, i últimament també professors universitaris i aspirants a la carrera docent. L’objectiu de l’associació és millorar l’educació musical a Extremadura. D’aquí sorgeixen tres fronts d’activitat:

  1. Reivindicativa: Escrits i entrevistes amb aportacions i suggeriments a la Conselleria d’Educació i als Sindicats, sobretot en els canvis que periòdicament es produeixen en les normatives educatives, o a l’hora de proposar optatives.
  2. Formativa: Organització d’activitats de formació. En concret es planteja almenys una trobada anual, centrat en una temàtica concreta: la web2.0, la interculturalitat, les competències bàsiques, etc. tot això centrat en la música i el moviment.
  3. Informativa: Servim de vincle entre els socis/es, informant de tot el que té a veure amb la matèria, ja siguin activitats musicals, publicacions, recursos per a classe, etc. Així mateix els socis exposen propostes, iniciatives, dificultats, inquietuds, etc. que des de l’associació es canalitzen intentant-los donar solució. També en la web es proposen optatives adaptades a la normativa perquè puguin oferir-se en els centres educatius d’Extremadura.

APEMEX forma part activa de COAEM[2], la Confederació d’Associacions d’ Educació Musical espanyola.”

3. IX Trobada “Aules de Música 2.0”

La Trobada s’ha celebrat en les instal·lacions del CPR de Mèrida, hem comptat amb la gran ajuda del seu Director Cristóbal Antonio García i alguns membres d’APEMEX que es van encarregar de tenir tot a punt per al desenvolupament de les jornades. He tingut la sort de ser una de les convidades a aquesta trobada gràcies a l’interès dels integrants d’ APEMEX en el meu treball amb les TIC. Vull donar les gràcies a tots ells però especialment a Javier de Lara, President de l’associació, professor de música en secundària i treballador incansable. Ell va ser qui em va fer la proposta d’assistir com a ponent. Ha estat una experiència genial, m’he sentit com a casa i, encara que conec el poder de difusió que pot arribar a tenir un bloc va ser agradable comprovar que em coneixien gairebé tots i sentir el seu afecte i agraïment per compartir materials, recursos i idees sobre educació i música. La Trobada comptava amb diverses activitats entre les quals estaven la conferència inaugural a càrrec d’Antonio Monjo, dues ponències, dos tallers pràctics 2.0, un taller de percussió, un taller de ball Bollywood. També va haver-hi un cafè-concert al pati del CPR a càrrec del grup “Tamujo music Project” format per professors i alumnes de l’IES Tamujal. Una altra interessant activitat va ser la visita turística per la zona romana de Mèrida. Podeu descarregar el programa de la Trobada en pdf.

4. “Web 2.0, algunes idees per començar”.. Antonio Monje

Antonio Monje[3] és el Director del CeDec[4], un organisme adscrit al Ministeri d’Educació i amb dependència funcional d’aquest a través de l’Institut de Tecnologies Educatives, i de la Junta d’Extremadura, a través de la Conselleria d’Educació. Té com a finalitat el disseny, la promoció i el desenvolupament de materials educatius digitals a través del programari lliure. El seu objectiu és posar a la disposició de tota la comunitat educativa materials i recursos digitals de lliure accés i que permetin aprofundir en la implantació de les TIC en l’Àmbit Educatiu. A més de la pàgina del CeDec i diversos projectes, Antonio Monjo està treballant en una plataforma d’ensenyament virtual per oferir facilitats quant a formació, materials, recursos, etc. per als professors interessats en l’ús de Moodle. Aquesta plataforma s’anomena EVEX[5], edes d’on es pot accedir lliurement a cursos Moodle de diferents matèries, entre los quals es troba un curs per aprendre a crear un curs Moodle “Curso Moodle”[6], us ho recomano.

Antonio va ser l’encarregat d’inaugurar la trobada amb una interessant conferència en la qual va explicar el que és i suposa avui dia la web 2.0, tant en la societat com al món educatiu. Va ressaltar algunes idees importants relacionades amb les fases de l’aprenentatge del professor entorn de les TIC, va preguntar als professors assistents sobre les inquietuds a l’hora de treballar amb les TIC i va animar a tots a trencar amb la por a les noves tecnologia, segons les seves paraules tots tenim alguna cosa important que dir i podem fer-ho i compartir-ho en la web 2.0. Teniu la seva presentació en slideshare: Web 2.0, algunas ideas para empezar[7].

5. “Ràdio Escuela Monesterio. 25 anys junts”. Miguel Muñoz

“Radio Escuela Monesterio” és una d’aquestes experiències que impacten en conèixer-les perquè de seguida s’evidencia l’estupenda barreja d’il·lusió, treball, comunicació i col·laboració. Miguel Muñoz ens va parlar amb molt afecte d’aquesta gran experiència en el CP El Pla de Monesterio, que porta desenvolupant durant 25 anys. A la pàgina del col·legi podeu accedir i veure la valuosa informació sobre aquest projecte:

 

  • Història de Ràdio Escuela Monesterio[8] Per què i per a què una emissora escolar?.
  • Documents sonors[9] Accés a algunes entrevistes a importants personalitats de la cultura, política, esport, etc. del nostre país.
  • Problemes i Solucions[10] Perquè en tots els projectes i teballas sorgeixen dificultats.
  • Activitats realitzadas[11] Detall de les activitats diàries.
  • Programes especials[12] y Objetius principals.[13]
  • Pràctica diària. Conclusions[14] Paraules de Miguel Muñoz sobre el projecte.

Escoltar a Miguel explicar aquest gran projecte emociona i produeix admiració encara que, per què no dir-ho, també produeix una mica d’enveja sana ja que ell mateix va explicar com en aquests moments TOT el centre educatiu està involucrat en aquest projecte. La ràdio forma part de la vida escolar i participen tots els alumnes del centre dues vegades durant el curs escolar, tots els professors compten amb el suport incondicional de l’equip directiu. Segons paraules de Miguel muntar una ràdio escolar no és tan difícil com pot semblar des de fora, cal tenir il·lusió, alguns mitjans tècnics i la col·laboració de tots. A partir d’aquí el de més és qüestió d’organització i programació. Em va agradar molt com Miguel va explicar que en aquest projecte cap professor pot dir que no, els alumnes són els que ho sol·liciten perquè ja és alguna cosa tan natural en la vida del col·legi, d’aquesta forma, els professors que arriben nous al col·legi o els més poc inclinats no poden negar a aquests nens la il·lusió i l’oportunitat d’expressar-se, crear, parlar, cantar i sentir-se part important de la seva comunitat educativa. Crec que l’experiència de Miguel és un exemple per a tots.

6. “Música en clau de TIC”. Mª Jesús Camino

En la meva ponència vaig voler explicar de forma resumida la meva experiència en aquests tres anys que porto en contacte amb les TIC. Alguns dels professors assistents em coneixien gràcies al meu bloc d’aula “Música Meruelo”[15] i al bloc recopilatori “Recursos Musicales”[16], va ser agradable sentir l’afecte i agraïment per part de tots ells. A més d’explicar com va ser el meu aprenentatge TIC, vaig presentar una sèrie d’eines 2.0 i programes d’ús lliure que considero de gran utilitat per a les nostres classes de música. A continuació vam donar un “Paseo TIC”[17] en el qual vam veure exemples pràctics de materials musicals elaborats amb les anteriors aplicacions i les utilitats didàctiques que se li poden donar a aquestes eines. Per acabar la ponència vaig mostrar els dos suports o “aliats”, com m’agrada cridar-los, sobre els quals es fonamenten les meves classes: la plataforma Moodle i el Bloc educatiu d’aula. Aquests dos suports estructuren i organitzen les nostres classes, tant els materials creats pel treball diari com els recursos generats pels alumnes: vídeos amb les interpretacions, treballs, creacions musicals, etc. Hem aconseguit compaginar tots dos sense problemes, els alumnes entenen que cadascun d’ells té un significat i una labor totalment diferent.

Podeu accedir tant al bloc “Música Meruelo” com al Moodle “Aprendo Música con las TIC”[18] que estic preparant a poc a poc i que té diversos cursos de música amb accés a convidats.

7. Taller “Recursos 2.0 per les classes de música”

El taller pràctic sobre eines 2.0 va ser sobre Wix. En una sessió d’una hora de durada vam poder crear una pàgina wix amb text, vídeo, foto, decorat del fons, animacions vàries, etc. També publiquem nostre el wix aconseguint una adreça url per enllaçar a les nostres pàgines o blocs. L’objectiu del taller no era aprofundir en una eina 2.0 sinó donar unes pautes perquè els professors es poguessin treure la por i s’animessin a treballar amb altres similars i l’objectiu es va complir. Crec que a més he contagiat la idea del que és Wix, tots els assistents van arribar a la mateixa conclusió que Wix és, efectivament, una ganga.
Amb la idea que els professors assistents a la trobada puguin consultar tot el que vam veure en el taller i també en la ponència vaig fer aquest microblog per a l’ocasió. A més d’enllaços als meus blocs, moodle, eines 2.0 i instruccions sobre Wix hi ha diverses entrades amb la descripció i indicacions per començar a embullar amb Glogster, Notaland i MyStudiyo.
Més informació en http://musicatic.tumbrl.com

8. Taller “Llibres Digitals”.Jordi Rabascall

No vaig poder assistir al taller de Jordi sobre llibres digitals ja que els tallers es van realitzar simultàniament en dues sessions. Així tot, vaig tenir l’oportunitat de xerrar amb Jordi i comprovar l’esforç que estan fent des de Digital-Text[19] per adaptar els llibres de text a les noves formes de presentar els recursos a través de les TIC. En el següent enllaç es pot veure un Exemple de llibre digital[20] de música. A més de la proposta dels llibres digitals en aquest taller també van presentar la plataforma educativa “Eleven”[21].

9. Altres activitats de la Trobada

A més d’aquestes ponències i tallers la trobada va comptar amb altres interessants activitats entre les quals s’inclouen un magnífic cafè-concert a càrrec del grup “Tamujo Music Project” format per alumnes i professors de l’IES Tamujal de Rierol de Sant Serván (Badajoz). A la pàgina de l’IES Tamujal hi ha informació i es poden veure els  vídeos d’aquesta actuació[22]. També tenen una revista musical anomenada “Magamusic”[23] en la qual hi ha nombrosos vídeos amb les interpretacions de classe. Acabem aquesta intensa jornada amb una visita turística pels principals carrers històrics de Mèrida. Guiats per Elena Caballero vam poder gaudir tant de l’art romà com del contemporani, ja que tots dos conviuen a la ciutat de Mèrida.

El diumenge es van realitzar dos pràctics tallers, un taller de percussió impartit per Javi Mojave[24], un dels millors percussionistes d’Extremadura. En aquest taller els professors van poder veure instruments de diferents països del món a més de realitzar exercicis rítmics amb la percussió. Igual d’interessant i amè va ser el taller de “Ball Bollywood” que va ser impartit per Gema Ortiz Iglesias[25].

[1] http://www.badajoz.org/apemex/

[2] http://www.coaem.org/

[3] http://cedec.ite.educacion.es/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=3&Itemid=4&lang=es

[4] http://cedec.ite.educacion.es/

[5] http://lmsextremadura.educarex.es/

[6] http://lmsextremadura.educarex.es/course/category.php?id=15

[7] http://www.slideshare.net/cedecite/web20-algunas-ideas-para-empezar

[8]http://cpelllano.juntaextremadura.net/index.php?option=com_content&view=article&id=127&Itemid=125

[9] http://cpelllano.juntaextremadura.net/index.php?option=com_content&task=view&id=128&Itemid=196

[10] http://cpelllano.juntaextremadura.net/index.php?option=com_content&view=article&id=129&Itemid=125

[11] http://cpelllano.juntaextremadura.net/index.php?option=com_content&view=article&id=130&Itemid=125

[12] http://cpelllano.juntaextremadura.net/index.php?option=com_content&view=article&id=131&Itemid=125

[13] http://cpelllano.juntaextremadura.net/index.php?option=com_content&task=view&id=132&Itemid=201

[14] http://cpelllano.juntaextremadura.net/index.php?option=com_content&view=article&id=133&Itemid=125

[15] http://musicameruelo.wordpress.com/

[16] http://mariajesusmusica.wordpress.com/

[17] http://www.wix.com/mariajesusmusica/paseo-tic

[18] http://sintiza.com/musicmoodle/

[19] http://www.digital-text.com/index.php

[20] http://www.digital-text.com/muestra_capitulos/2010/mu405e.html

[21] http://plataformaeleven.com/

[22] http://iesadesanservan.juntaextremadura.net/index.php?option=com_content&view=frontpage&Itemid=1

[23] http://iesadesanservan.juntaextremadura.net/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=104&Itemid=169

[24] http://www.myspace.com/javimojave

[25] http://www.myspace.com/almaridi