Clío en Red. Xarxa social per professors de Geografia i Història i Didàctica de las CC.SS.

Diego Sobrino López

IES Cauca Romana. (Coca, Segovia)

www.diegosobrino.com
diegosobrino@castillodecoca.com

RESUM

L’ús de xarxes socials ha conegut un extraordinari desenvolupament en el món educatiu durant els últims anys, i els professors de Geografia i Història no hem estat aliens a aquest fenomen. D’aquesta manera, l’article presenta algunes de les característiques de Clío en Red, xarxa social per a professors d’Història, Geografia, Art i Didàctica de les Ciències Socials, que ja aglutina a més de 800 docents de tot el món.

1. Introducció

L’ús de xarxes socials ha conegut un extraordinari desenvolupament durant els últims anys, i molts professors no han estat aliens a aquest fenomen (destacant l’excel·lent treball de Fernando López amb la seva xarxa social per alumnes de Filosofia Filosofiesta[1]), comptant en els darrers temps amb interessants aportacions per a l’aula per part de professors d’Història, cas del treball de Francisco Ayén amb Libreta de Historia On Line[2]. Amb tot, les aportacions en el camp de les xarxes socials aplicades a experiències didàctiques encara són escasses, encara que amb una progressió en augment[3].

Més abundants són, no obstant, les xarxes socials per a professors de diferents disciplines i especialitats. Internet en el Aula[4], Red Docente de Tecnología Educativa[5], Amicus Espiral[6], DIM-UAB Didáctica y Multimedia[7], Potachovizados (y allegados)[8], y la xarxa social pertanyent a Chiron[9] són bons exemples d’això. No recollim aquí un panorama general de les mateixes, ni reflexionarem sobre les implicacions del seu ús, doncs a tal fi ja comptem amb l’ingent treball Juan José de Haro en Educativa[10].

D’aquesta manera, començarem la nostra exposició analitzant els detalls de la creació i característiques de Clío en Red. Red social para profesores de Historia, Geografía, Arte y Didáctica de las Ciencias Sociales[11], passant a continuació a presentar alguns dels projectes que actualment estem duent a terme.

Clases de redes sociales educativas (J.J. de Haro)

Figura 1. Classes de xarxes socials educatives. (J.J. de Haro)

2. Orígens de Clío en Red

La presència a la Web d’Història a Debate des d’una data tan primerenca i significativa com el va ser l’11 de setembre de 2001, posa en relleu l’enorme necessitat que té la comunitat d’historiadors de mantenir un contacte fluït entre col·legues; entès aquest com a via fonamental a l’hora de construir coneixement científic: en aquest sentit, els debats sobre temes sensibles, la difusió de les novetats en la disciplina, i la submissió dels treballs a crítica troben perfecte acomodament en els nous espais que ofereix la Web 2.0.

Així, el punt XI del Manifest d’Història a Debat[12] assenyala com

Internet és una poderosa eina contra la fragmentació del saber històric si s’utilitza d’acord amb la seva identitat i possibilitats, això és, com una forma interactiva de transmetre informació instantània de manera horitzontal a una gran part del món.

En aquest sentit, Clío en Red és una xarxa social que sorgeix com a lloc de trobada de docents de Geografia i Història d’ensenyaments mitjans, de professors de Didàctica de les Ciències Socials, i, d’una manera general, de professors, investigadors i estudiants universitaris vinculats a aquestes disciplines. Actualment, es troba vinculada al Projecte Clío.

Página inicial de Clío en Red

Figura 2. Pàgina inicial de Clío en Red

Creada el 29 de març de 2010, a data d’avui aglutina ja a més de 900 membres de diferents països (la qual cosa posa de manifest la seva enorme viralitat), entre els quals tenen un pes aclaparant els de parla hispana.

3. Seccions de Clío en Red

Entre les seccions amb les que compta, hem de destacar les següents:

3.1 Pàgina personal de cada membre

On pot editar el seu perfil docent i investigador, pujar vídeos, fotos, publicar en el seu blog intern, compartir informació en Twitter i Facebook, etc.

3.2 Fòrums

Entre els quals destaca la Clioteca, amb recursos a Internet per l’aula de Geografia i Història.

3.3 Agenda

On els membres avisen d’esdeveniments d’interès per tota la comunitat.

3.4 Grups

A dia 30 de desembre, comptem amb 25 grups actius entre els quals destaquen els de Didàctica de les Ciències Socials, Història, Experiències TIC en Ciències Socials, Pissarra Digital Interactiva, Cinema i Ciències Socials, o el grup sobre Seccions Bilingües de Ciències Socials en Anglès, entre altres. En ells, es comparteixen materials, es discuteixen sobre aspectes metodològics i curriculars, constituint en definitiva, les zones més transitades de Clío en Red.

HISTORIA 110 membres

EXPERIENCIAS TIC EN CIENCIAS SOCIALES 102 membres

EXPERIENCIAS TIC EN CIENCIAS SOCIALES 102 membres

GEOGRAFÍA 78 membres

DIDÁCTICA DE LAS CIENCIAS SOCIALES 78 membres

ARTE 72 membres

DIDÁCTICA DEL ARTE 60 membres

CINE y CCSS 56 membres

PIZARRA DIGITAL INTERACTIVA 50 membres

WEBQUEST PARA LAS CC. SOCIALES 48 membres

SOFTWARE LIBRE DE UTILIDAD EN HISTORIA Y/O GEOGRAFÍA 43 membres

OPOSICIONES DE GEOGRAFÍA E HISTORIA 36 membres

Repositorio de Libros para adolescentes 35 membres

CLÍO & TAPAS 34 membres

MUJERES EN EL ARTE 34 membres

Flickr para la historia 32 membres

SECCIONES BILINGÜES- CCSS -INGLÉS 26 membres

NUMISMÁTICA 17 membres

PREMIO “EMILIO DE DIEGO” 11 membres

Juan José de Austria 8 membres

EducaHistoria 4 membres

Educación Latinoamericana 6 membres

KIPUS FE Y ALEGRIA 5 membres

PEDAGOGIA Y CIENCIAS SOCIALES -UNCP 2 membres

Dades a 30 de desembre de 2010

4. Projectes

Entre els projectes desenvolupats fins avui, podem destacar:

4.1 Creació d’un canal per a la xarxa en Youtube[13]

On ja comptem amb 19 vídeos d’utilitat didàctica per a les classes d’Història, especialment una selecció de fragments de pel·lícules d’interès per a Secundària i Batxillerat, així com un gran nombre de vídeos marcats com a preferits. De forma associada, el grup Cinema i Ciències Socials allotja recursos, bibliografia i estratègies didàctiques per utilitzar aquests fragments.

4.2 Publicació d’un temari col·laboratiu per a les oposicions de Geografia i Història

Des de Projecte Clío i Clío en Red, amb la col·laboració d’un nodrit grup de professors i investigadors, estem treballant en un nou projecte titulat “Temari Clío 2.0”[14]. En essència, es tracta d’elaborar els temes que componen el temari per a les oposicions de Secundària de l’especialitat de Geografia i Història, que serà publicat en els nombres 36 [15] i 37 de la revista digital Clío, vinculada al Projecte Clío. De forma paral·lela, hem habilitat una Wiki [16] per editar els temes publicats de forma col·laborativa.

El procés en essència és el que segueix:

1. Cada autor presenta com article per publicar en Projecte Clío un tema d’oposicions del nou temari de Geografia i Història, que després de l’acceptació del Comitè Científic, serà publicat en el nombre corresponent de la revista. En cas que un tema volgués ser redactat / aportat per diversos professors, des de Projecte Clío s’arbitra la solució.

2. Després de la publicació del tema com article en PDF para Clío, aquest es cedeix en llicència Creative Commons per treballar-ho en la nostra wiki amb la finalitat de que el mateix autor i altres col·laboradors puguin modificar-ho i ampliar-ho. L’objectiu és tenir tots els temes d’oposició, per dintre de dos anys. Tots els col·laboradors d’aquesta nova versió obtindran un certificat de col·laboradors en el projecte d’escriptura col·laborativa de materials gestionat pel Projecte Clío, però no un certificat d’autoria del tema. És a dir, a partir dels temes que ens enviïn, sorgiran línies de debat sobre el propi tema: suggeriments, actualització bibliogràfica, etc.

3. Característiques del tema inicial: Extensió màxima 16 pàgines a espai i mig, times new roman 12. Títol, índex, introducció, desenvolupament amb epígrafs i conclusió. Referències bibliogràfiques / filmogràfiques / urls i relació amb el currículum oficial/cursos al final. Imatges: mapes, gràfics, etc. Només les imprescindibles i per descomptat, citant la font complerta: autor, llibre, editorial, pàgina, etc.

4. Contacte: Hem creat un Google Doc, perquè pugueu marcar els temes que voleu publicar en Projecte Clío. Els qui vulgueu participar en el projecte, només ens heu d’enviar un correu a privero@unizar.es, clio@proyectoclio.com, i diegosobrino@castillodecoca.com (us agraïm que l’envieu als tres) incloent-hi una breu ressenya curricular (formació, docència i investigació) i una adreça de correu gmail per habilitar-vos l’accés al document de treball.

Temes publicats fins ara:

4.3 Coordinació del Projecte d’Innovació Educativa “Foment de Competències mitjançant la investigació històrica”

La coordinació d’aquest projecte es realitza a través d’un grup específic en el qual ja comptem amb un catàleg d’arxius i hemeroteques amb documentació accessible a través de la Web.

4.4 Compte de marcador social

Es té previst crear un compte de marcador social, com a repositori obert de recursos per a les matèries de l’especialitat, al qual puguin tenir accés tots els membres.

5. Com a conclusió

En resum, una xarxa que tracta de respondre a la necessitat dels professors de Geografia i Història i Didàctica de les Ciències Socials per estar comunicats més enllà de les reunions puntuals, per compartir recursos i experiències, i en definitiva, avançar cap a una millora dels processos d’ensenyament de la nostra disciplina.

Amb tot, com ha assenyalat el professor d’Haro (2009), enfront de la gran quantitat de xarxes socials de professors utilitzades amb finalitats didàctiques, encara són escasses les experiències didàctiques amb xarxes socials en educació, limitant-se fins avui a experiències aïllades amb alumnes d’educació superior i formació de professors, i d’una manera reduïda, amb alumnes d’educació pre-universitària: amb la qual cosa, les experiències en el camp de la Història són molt menors. Només un major coneixement d’aquestes eines (on hi tindran un paper principal els entorns personals d’aprenentatge –PLE– i la formació del professorat), així com la creació de bancs d’experiències didàctiques que puguin servir de referència, possibilitaran la construcció d’autèntiques comunitats d’aprenentatge cohesionades.

REFERENCIES BIBLIOGRÀFIQUES

HARO, J.J. (2009) “Las redes sociales aplicadas a la práctica docente”. Revista DIM: Didáctica, Innovación y Multimedia, nº 13.

HARO, J.J., Las redes sociales en educación. EDUCATIVA.
<http://jjdeharo.blogspot.com/2008/11/la-redes-sociales-en-educacin.html> Data de consulta: 5 de novembre de 2010

HARO, J.J., Redes sociales educativas en Ning sin publicidad. EDUCATIVA.
<http://jjdeharo.blogspot.com/2008/12/redes-sociales-educativas-en-ning-sin.html> Data de consulta: 5 de novembre de 2010

HARO, J.J., . Aplicaciones prácticas educativas de la red social Ning (I). EDUCATIVA.
<http://jjdeharo.blogspot.com/2008/11/aplicaciones-prcticas-de-la-red-social.html> Data de consulta: 5 de novembre de 2010

HARO, J.J., Mapa conceptual: Aplicaciones educativas de las Redes Sociales. EDUCATIVA.
<http://jjdeharo.blogspot.com/2008/12/mapa-conceptual-aplicaciones-educativas.html> Data de consulta: 5 de novembre de 2010

SANTAMARIA, F. “Posibilidades pedagógicas. Redes sociales y comunidades educativas”. Revista Telos, nº 76. 2008. Data de consulta: 6 d’octubre de 2010. <http://sociedadinformacion.fundacion.telefonica.com/telos/articulocuaderno.asp@idarticulo%3D7&rev%3D76.htm >

[1] Vegeu a http://filosofiesta.ning.com/

[2] A http://grou.ps/profesorfrancisco/home

[3]Destacant algunes cas del treball amb Facebook i literatura de la professora Sonia Martínez, de l’IES Castellar (Castellar del Vallès, Barcelona). Vegeu a http://issuu.com/soniaser/docs/antolog_a_po_tica_del_27_a i http://primerportafolio.blogspot.com/

[4] http://internetaula.ning.com/

[5] http://redtecnologiaeducativa.ning.com/

[6] http://amicusespiral.ning.com/

[7] http://dimglobal.ning.com/

[8] http://grou.ps/potachovizados

[9] http://www.chironweb.org/

[10]D’especial interès per conèixer la utilitat didàctica de les xarxes socials: http://jjdeharo.blogspot.com/

[12] http://www.h-debate.com/

[13] Vegeu http://www.youtube.com/clioenred

[14] Vegeu la presentació oficial a la revista Projecte Clío http://clio.rediris.es/n36/oposiciones.html

[15] Recentment publicat (desembre del 2010). Clío s’inclou a bases de dades com Dialnet, Scientific Commons, DICE o Latindex.

[16] La seva url és http://clioenred.wikispaces.com/. Durant les pròximes setmanes es publicaran els temes en aquesta per poder ser editats de forma col·laborativa.

Aquest article fou sol·licitat per Bits a l’octubre de 2010 i acceptat per la seva publicació al desembre de 2010. Comitè Editorial d’Espiral.