Us didàctic de la Viquipèdia

    Els wikis, pàgines web que permeten l'edició col·laborativa, tenen un gran potencial didàctic: construcció de llibres i documentació en xarxa, espai per a l'elaboració de treballs grupals i projectes, wikis d'aula, personals,... Des dels espais més petits fins als més grans, com la Wikipedia, la major enciclopèdia del món, disponible en més de 250 llengües, una d'elles la Viquipèdia catalana. En aquest curs explorarem i posarem en pràctica alguns exemples d'usos didàctics de la Wikipedia i la Viquipèdia en particular, des de la consulta crítica d'informació a la col·laboració amb la comunitat viquipedista dins la Marató Viquipèdia.  
                            
Destinataris

Aquest curs va dirigit a professorat d'educació primària i secundària i formació professional i de persones adultes que es vulguin iniciar en el coneixement dels wikis i tinguin interès a utilitzar la Viquipèdia com a instrument d'aprenentatge.

Requisits tècnics dels assistents

Per participar al curs cal tenir un nivell bàsic de treball amb ordinador:
- Saber utilitzar el correu electrònic.
- Saber utilitzar navegadors d'Internet i navegar per la xarxa amb una certa seguretat.
- Haver utilitzat algun servei de la web 2.0 (blocs, wikis, Googledocs,...)

Objectius

- Conèixer les bases del projecte Wikipedia en general i Viquipèdia en particular.
- Crear-se un compte d'usuari a la Viquipèdia, editar la pàgina personal i contactar amb la comunitat viquipedista.
- Utilitzar la Viquipèdia, complementada amb d'altres wikipedies, com a font d'informació.
- Explorar el potencial educatiu de la Viquipèdia a l'aula i fomentar el treball col·laboratiu.
- Escriure i editar articles.
- Participar a la "Marató Viquipèdia".
- Dur a terme un projecte d'ús didàctic de la Viquipèdia a l'aula.

Metodologia

El curs es desenvoluparà completament de forma virtual. Al llarg de la primera setmana tindrà lloc la primera presa de contacte dels estudiants amb el nou entorn d’aprenentatge i la resta de participants del curs. En aquesta setmana es realitzaran tasques de facilitació de l’accés i motivació. Més endavant es proporcionaran ocasions per afavorir la socialització en línia dels participants en el curs de manera que s’arribi a produir un intercanvi d’informació entre ells que possibiliti la construcció conjunta de coneixement.
El curs estarà centrat en la realització d’activitats que poden tenir dinàmiques diverses (individuals o grupals) entre les quals les activitats col·laboratives tindran un especial protagonisme. El curs inclou la realització d'un projecte d'ús didàctic de la Viquipèdia.
La funció del formador serà, en tot moment, la d’un dinamitzador i orientador del procés d’aprenentatge.


Requisits d'aprofitament del curs

L’avaluació del curs es realitzarà a partir de:

- Participació en els debats i en els espais de treball de grup. En aquest curs el coneixement no s’adquireix només a partir d’un material, del formador o de l’entorn, sinó que es construeix dia a dia i de manera conjunta als espais compartits. És per això que el seguiment i la participació continuada a aquestes activitats compartides esdevenen especialment importants.

- Activitats lliurades de cada mòdul. Les activitats avaluatives s’han de lliurar abans de la data límit de finalització del mòdul. Aquestes activitats seran retornades amb una valoració i un comentari, que permetran als participants reflexionar sobre el seu treball.

-Projecte del curs