Estem de celebració! La revista enTERA2.0 compleix el seu 10è aniversari just coincidint amb el número 10. Hem decidit tornar a les nostres arrels reprenent la temàtica del primer número de la revista, la inclusió, la qual ens apassiona profundament i continua estant de plena actualitat.

Coordinat per José Blas García, amb el títol “Educació inclusiva, perquè ningú no quedi invisible”, es recopilen una sèrie d’articles que enfocaran la seva “mirada” en la investigació, l’organització, la pràctica i les persones.

Cal destacar el treball de l’equip del projecte que està compost per:

Direcció: Milagros Barrio i Azucena Vázquez

Comite Editorial: Mila Solá, Paula Rodriguez-Malo, Isabel Ruiz i Inma Barriendos

Us presentem l’11è número de la revista enTERA2.0. Aquest projecte ambiciós no hauria estat possible sense l’aportació de tots els autors que amb gran generositat han aportat la seva visió del paradigma actual de la inclusió.
Sentim orgull, admiració i gratitud per tots els autors i equips que ens han acompanyat pel camí. Tenim l’esperança que al llarg dels deu números publicats hàgim contribuït, de manera humil però significativa, a la defensa de la millora de l’educació. Cada número, cada article, cada entrevista i cada història han estat gotes d’aigua que han contribuït a l’oceà de l’educació per a la construcció d’un entorn educatiu més enriquidor i equitatiu.
Amb els deu anys del projecte col·laboratiu aTERA2.0 anem documentant una nova era per a l’educació, ajustant i innovant a cop d’article, d’opinió de difusió i comunicació. Una educació que necessita modificar la seva perspectiva al galop d’un ordre de valors incipient que mostra aquesta nova era de la humanitat.

Des d’Espiral apostem fermament per la inclusió com a pedra angular d’una educació de qualitat capaç de generar igualtat d’oportunitats de partida per proporcionar igualtat d’opcions d’arribada.

Amb aquest número aprofitem per expressar el nostre sincer agraïment a totes les persones que heu traçat aquest camí. En aquest monogràfic pretenem donar unes pinzellades que ressituïn el concepte inclusió educativa en termes i mirades actuals: la conceptual, l’organitzativa, la pràctica i la de les persones.
En ell, autors internacionals de la talla de Calderón i Mel Ainscow (reconegut com el pare dels conceptes renovats sobre inclusió) ens conviden a repensar sobre inclusió com un dret que insta a la implementació efectiva de polítiques i recursos que ho facin efectiu.
La doctora i catedràtica de la UM, Pilar Arnaiz, posa en valor la descripció i el compromís que tenim amb el quart Objectiu de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030, és a dir, amb garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat i promoure oportunitats d’aprenentatge durant tota la vida per a tothom, tenint en compte la diversitat de les necessitats de tot l’alumnat.
N’és un exemple els alumnes d’alta capacitat, a què es refereixen els articles de Bànfalvi i Tourón. Precisament el Dr. Turó és un dels experts més grans en aquest alumnat i expone un document clar i clau d’aquesta invisible necessitat educativa.

Parlar d’inclusió avui és parlar d’eliminació de barreres que limiten l’accés, la presència, la participació i l’aprenentatge d’aquells que es trobin en situació de vulnerabilitat socioeducativa i cultural.
Els articles dels autors García-Pérez, Márquez, Alonso, Múrcia, Elizondo, Rubio, Municio i Pérez són un referent de la pràctica i coneixement de la realitat sobre els conceptes que sobrevolen la inclusió: formació, disseny curricular, orientació, direcció i lideratge…,

Menció a part i invitació a la lectura són els articles de Fernández, Rua, Calleja i Jurado perquè posen en primer pla la importància de les persones quan parlem d’inclusió. El seu activisme col·labora intensament  en la visibilització de situacions socials d’injustícia i exclusió, de realitats diverses i complexes i de la necessària normalització d’aquestes.

Us deixem el enllaç a la revista a la web d’Espiral i desitgem que us agradi i utilitzeu.

El nostre agraïment especial als alumnes del CEIPSO Prínceps d’Astúries de Pozuelo de Alarcón, que han fet una preciosa picada d’ullet a la inclusió a través dels seus dibuixos. Gràcies als professionals que us han guiat.

L’equip de direcció, redacció i difusió de la revista un any més ha contribuït amb tenacitat i estima que aquest important projecte es faci realitat de la mà d’un coordinador temàtic de luxe, el nostre estimat José Blas García, gran referent de la inclusió, l’aportació de la qual ha estat el colofó d’or d’aquest fascinant número.

Feliç lectura

Equip aTera2.0

Shares
Share This