Escola virtual d'estiu Espiral

Escola virtual d'estiu Espiral 2014

Català | Castellano

Benvinguda de la Presidenta d'Espiral

 

Aquest 2014, l'ensenyament està d'enhorabona.

100 anys d'Escoles d'Estiu a Catalunya diuen molt dels somnis i esperances que es van construir en aquells dies al voltant de l'educació i que avui encara persisteixen.

A la nostra vida com a educadors ens amenaça molt sovint l'immovilisme i la comoditat d'un sistema que no només avui ens sembla obsolet... ja al 1914 es caminava cap al canvi basat en la formació del professorat.

La realitat és la que ens mou, els temps canvien, la societat evoluciona constantment i hem de fer-ho nosaltres també, com a professionals que muten i s'adapten a l'hora d'oferir al seu alumnat noves opcions d'aprenentatge que facilitin la seva visió global d'aquest món inquiet.

Visió de futur, adaptació a la tecnologia des de la més bàsica -que no menys important- fins a la més innovadora, aprenentatge col·laboratiu, programació a les aules. Tot això i més es pot trobar a la nostra Escola d'Estiu.

Que continua mirant endavant amb els mateixos ulls que van ser visionaris ja fa 100 anys. Que segueix formant professionals preparats per a guiar l'alumnat cap al futur.

Tenim allò que, de ben segur, necessites.

Benvingut/da a la teva Escola d'Estiu i bones vacances!

 

Isabel Ruiz
Presidenta d'Espiral

Benvinguda de la Consellera d'Ensenyament

 

100 anys d’Escola d’Estiu: 100 anys de compromís dels mestres amb Catalunya

Ara fa cent anys, el 1914, va tenir lloc la primera Escola d’Estiu de Catalunya, que va néixer amb l’objectiu de posar al dia de les darreres novetats pedagògiques els mestres catalans.

Aquell mateix any, es constituïa la Mancomunitat de Catalunya, presidida per Enric Prat de la Riba. Eladi Homs, vocal tècnic i secretari del Consell d’Investigació Pedagògica, després Consell de Pedagogia, fou el fundador i director de la primera Escola d’Estiu.

Per a Eladi Homs, la peça clau de la renovació pedagògica era la formació dels mestres. Uns mestres que s’acostessin a les experiències dels infants, que estiguessin convençuts que només s’aprèn pensant i no pas que volguessin ensenyar a pensar a partir de pensaments fets.

Ell deia, i va deixar escrit el 1912, que el mestre a l’antiga instrueix, pren els materials del llibre, i amb ells vesteix d’una manera més o menys vistosa la ment del nen, i que, en canvi, la seva aspiració era el mestre jardiner que veu en el nen una multitud de forces latents, de magnífiques flors i fruits d’humanitat, si es donen a la seva ment les condicions necessàries de nutrició i desenvolupament.

Enguany volem commemorar, amb diverses activitats arreu del territori, aquest centenari d’un gran valor històric per a l’educació del nostre país, per la importància que al llarg dels anys ha tingut l’Escola d’Estiu per a la formació dels nostres mestres, formació que ha revertit, indiscutiblement, en la millora de la qualitat de l’ensenyament i l’aprenentatge dels nostres alumnes.

La rellevància de la commemoració rau en el fet que, en un món tan canviant com el nostre, l’Escola d’Estiu es continua adreçant, des de les diferents comarques catalanes, als mestres que volen avançar en la seva formació per tal de millorar la qualitat de la seva feina, desig que comparteixen amb els mestres d’aquella primera Escola d’Estiu del 1914.

Haver sabut mantenir viva la inquietud pedagògica de moltes generacions de mestres que al llarg de tots aquests anys han acudit a l’Escola d’Estiu per refrescar el seu “saber fer de mestre”, posant-se en contacte directe amb les noves idees i maneres d’ensenyar, és un mèrit dels col·lectius de docents que des del Departament d’Ensenyament es vol reconèixer i agrair.

I, alhora que els donem les gràcies pel seu compromís amb l’educació dels nostres infants i joves, els encoratgem a continuar avançant per aquest camí de renovació pedagògica que no és altre que el camí de la qualitat de l’ensenyament.

Per molts anys!

 

Irene Rigau i Oliver
Consellera d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya