El bloc Aula oberta IES Sant Pere i Sant Pau: El bagul del treball i les reflexions

Cristina Arroyo Mañogil

INS Sant Pere i Sant Pau (Tarragona)

crisarroyo97@gmail.com

http://www.twitter.com/cristinaarroyo_

RESUM

En el present article explico en quin moment vaig decidir utilitzar un bloc d’aula com aeina d’aprenentatge, quins van ser els motius que m’hi van portar i per què ho vaig aplicar a una Aula Oberta1 com a eix vertebrador de les assignatures que imparteixo. En la introducció, reflexiono sobre els inicis del bloc i els aspectes positius del canvi metodològic per centrar-me, a continuació, en la descripció del bloc atenent als seus apartats i el tipus d’activitats que es treballen. Finalment, faig referència al que ha significat aconseguir la Baldufa Daurada en la categoria “Blocs d’alumnes” al V Premio Espiral Edublogs 2011.

1. Introducció

Fa ja quatre anys que vaig arribar al INS Sant Pere i Sant Pau de Tarragona i em van proposar com a repte impartir Llengua Castellana en una Aula Oberta[1]. En un primer moment, desconeixia en què consistia aquest tipus d’aula però ja des del primer dia vaig observar que era una classe formada per alumnes totalment desmotivats, sense ganes de treballar, que ni tan sols portaven material…, encara que el que sincerament em va cridar més l’atenció va ser la seva falta d’ autoestima, ja que no creien gens en ells mateixos. Des del primer dia, van passar a ser el meu “repte personal” i vaig tenir clar que era necessari un canvi metodològic si volia aconseguir despertar en ells la il·lusió per aprendre i estudiar. Casualment, vaig començar a fer un curs sobre “L’ús educatiu del bloc” i vaig decidir crear-ne un per a aquesta classe. He de confessar que vaig entrar a l’aula nerviosa, ja que no sabia si funcionaria, però la meva sorpresa va ser veure que havia captat l’atenció dels meus alumnes: vam obrir el bloc entre tots però des d’un principi els vaig atorgar el paper de protagonistes, donat que era fonamental que ells es consideressin creadors i responsables del seu bloc. El meu paper com a docent seria administrar el bloc, proposar les activitats, dirigir les seqüències didàctiques i resoldre els dubtes que es plantegessin. De fet, els vaig donar tanta llibertat que ells van decidir el nom del bloc i el seu disseny. Des d’aquell moment, vaig ser conscient que havia trobat la metodologia adequada per a aquest tipus d’alumnat ja que un bloc és una eina didàctica activa, participativa, creativa i molt motivadora que permet treballar el currículum aplicant eines 2.0 i aconseguint que els alumnes s’ impliquin en el seu propi aprenentatge.

2. Descripció del bloc

El bloc “Aula Oberta IES Sant Pere i Sant Pau[2]” és el nostre company de viatge diari i la nostra criatura que alimentem amb treballs creatius, aportacions personals, reflexions, sentiments…

En el nostre cas té una doble funció: d’una banda, és un diari d’aula on expliquem les sortides, les xerrades, els diferents tallers que duem a terme al llarg de la setmana (taller de ràdio, taller de cuina, hort…) i, per una altra, és una llibreta de treball on realitzem activitats de Llengua Castellana i Llengua Anglesa, a més de tot un seguit d’ activitats de Tutoria. L’objectiu principal d’aquest bloc és motivar els alumnes amb una sèrie de recursos TIC perquè millorin la seva expressió escrita i, sobretot, la seva capacitat crítica. Al meu entendre, el que fa especial a aquest bloc és que es tracta d’ un bagul de treballs, creacions i, sobretot, de sentiments i reflexions. Aconseguir que aquests alumnes busquin en el seu interior la seva pròpia opinió sobre les coses i que la transmetin als altres a través del bloc amb il·lusió és un gran avanç a nivell personal. Realment, aquest bloc té un segell personal marcat per les diferents personalitats que any rere any han passat per aquesta classe. Cal dir també que es tracta d’ un punt de trobada i d’interacció entre l’alumnat, la professora i les famílies. Això ho corrobora el fet que els alumnes segueixen escrivint en el bloc fins i tot quan marxen de l’institut o que els pares han passat a tenir un paper actiu fent comentaris a les entrades dels seus fills o fins i tot enviant-nos enllaços de vídeos o podcasts.

Quant a l’estructura del nostre bloc d’aula, aquest està format per diversos apartats: pàgina principal (on es proposen les diferents activitats d’aprenentatge), Aula Oberta solidària (on es mostren els projectes solidaris), Hort, Sortides, Taller de cuina, Taller de ràdio i Projecte entorn (on expliquem els projectes que duem a terme per al manteniment de l’entorn escolar).

3. Tiipologia d’ activitats

Quant al tipus d’activitats, és tan ampli el ventall d’eines 2.0 que permet que es proposin activitats molt diferents i motivadores.

Algunes de les propostes de treball que s’han dut a terme han estat les següents:

  • Elaboració d’un pòster amb Glogster sobre un autor concret o sobre els projectes que fem a l’ Aula Oberta.
  • Enregistrament amb Audacity d’un programa radiofònic o d’històries creades pels alumnes (emmagatzemat en Divshare o Goear)
  • Realització d’ activitats de creació literària utilitzant recursos multimèdia com Dvolver (pel·lícula), powerpoints pujats a Slideshare, pel·lícules amb Movie Maker o presentacions amb Photopeach.
  • Creació de revistes digitals amb Letterpop o pàgines web amb Weebly.
  • Cinefòrum, taller de lectura, debat sobre temes d’ actualitat i reflexió sobre temes de tutoria.
  • Activitats interactives d’ anglès i castellà.
  • Treballs col·laboratius com la creació d’un rap i l’enregistrament del videoclip per recaptar fons per a Haití o la col·laboració en el Lipdub realitzat a l’ institut per aportar el nostre granet de sorra en l’ edició 2010 de la Marató de TV3[3].
  • Realització d’ activitats propostes des del Portal Espurna[4] com la notícia de la setmana o el personatge del mes i la col·laboració amb aquesta associació proposant treballs de recerca perquè siguin realitzats per alumnes d’altres centres[5].

El fet que el bloc sigui una finestra cap a l’ exterior fa que els alumnes siguin més responsables amb el que escriuen ja que són conscients que tot el que publiquen ho llegeixen altres persones. A més, ser més visibles i ser valorats positivament els motiva a continuar treballant amb ganes i il·lusió. La classe ja no està tancada dins de quatre parets sinó que, a través del bloc, tenim contacte amb la resta del món i ens enriquim compartint experiències i activitats amb altres blocs d’aula.

4. Baldufa daurada al V Premio Edublogs 2011: un somni complert

Quan vam veure que havíem quedat finalistes al V Premio Edublogs 2011[6], la nostra il·lusió va créixer per moments i a classe somiàvem desperts com seria veure el nostre bloc a la llista de guanyadors. La veritat és que van ser uns dies màgics. Veure els meus alumnes amb tanta il·lusió i tan contents em va omplir plenament. Érem finalistes i això ja era una gran fita. Érem conscients que el nivell dels altres blocs participants era molt alt, així que el fet d’estar entre ells ja era motiu d’orgull i felicitat. Però el que mai vam arribar a imaginar és que el nostre somni es compliria. Quan vam veure que havíem aconseguit la Baldufa Daurada, vam saltar d’ alegria. Tot l’institut es va revolucionar: equip directiu, professors, alumnes, membres del PAS… No paràvem de rebre felicitacions i em sentia feliç en veure com els meus alumnes s’emocionaven i celebraven el premi. Van ser unes setmanes molt emotives i plenes de nerviosisme ja que calia preparar el viatge a Madrid. El lliurament de premis, que va tenir lloc al Museu d’Art Reina Sofia, va ser molt especial i la veritat és que mai no oblidarem aquest dia.

3. Conclusions

Vull felicitar l’ Associació Espiral i EducaRed per convocar aquests premis que motiven tant professors com alumnes. És indiscutible que el bloc és una eina excel·lent per millorar el desenvolupament educatiu de l’alumnat i aquests premis han demostrat que molts docents l’utilitzem a les nostres classes. Gràcies a aquest premi, podem conèixer el que es fa en altres blocs educatius, blocs que són un clar exemple de que la integració de les tecnologies en l’educació és tot un èxit.

I no puc acabar sense agrair als meus alumnes tot el treball realitzat dia a dia i la confiança dipositada en mi. Em sento molt orgullosa d’ ells i els torno a reiterar que el seu esforç, la seva constància, la seva il·lusió i la seva gran creativitat han estat recompensats amb un premi molt important i prestigiós. Han deixat una empremta important en el bloc, però, sobretot, en mi.

[1] Aula de Diversificació formada per dotze alumnes que presenten diferents ritmes d’aprenentatge. Alguns eren absentistes, uns altres tenien problemes de comprensió de la llengua en procedir del Marroc, Sudamèrica o Romania, i uns altres tenien capacitat però estaven totalment desmotivats.

[2] http://laclasemata.blogspot.com/

[3] http://www.tv3.cat/marato/arxiu/2010/. Marató 2010 “Lesions medul·lars i cerebrals adquirides”

[4] El projecte Espurn@ és una iniciativa del Departament d’ Educació de Catalunya i de l’ ICE de la UAB que compta amb el suport d’ iEARN-Pangea, una xarxa educativa d’abast mundial. Es tracta d’una plataforma col·laborativa de treball en xarxa, dirigida bàsicament al professorat i a l’alumnat de les aules d’acollida, agrupaments de diversificació curricular (aules “obertes”, flexibles…) però també als de les aules ordinàries. http://www.espurna.cat/

[5] http://www.espurna.cat/kampus/mod/data/view.php?d=13&rid=1131. Els alumnes van elaborar una fitxa sobre la lesió medul·lar i cerebral adquirida on plantejaven tot un seguit d’ activitats.

[6]http://www.espiraledublogs.org/2011/

Aquest article fou sol·licitat per Bits el juliol de 2011 i acceptat per la seva publicació al setembre de 2011. Comitè Editorial d’Espiral.