Comunicació i informació d’un viatge d’estudis

Josep Torrents

Col·legi Sant Andreu. Badalona (Barcelona)

RESUM

Arrel del viatge d’estudis que realitzen els alumnes de 1r de batxillerat del col·legi Sant Andreu de Badalona es presenten les diferents activitats que se realitzen per mitjà de les TIC, informant i comunicant el desenvolupament del viatge.

1. Introducció

Des de fa uns 5 anys, al nostre centre educatiu s’ha dut a terme un viatge d’estudis a 1r de batxillerat. A cada viatge hem intentat que hi hagués una informació del mateix i alhora una comunicació asíncrona del que passava. Any rere any hem comprovat que poder comunicar diàriament tot allò que succeïa en el viatge tenia un impacte positiu i apreciat en la comunitat educativa. Pares, professors, alumnes, amics i familiars en general agraïen l’esforç que representava el publicar diàriament aquest treball. Amb el pas del temps i l’avenç de la tecnologia ha estat més fàcil, o en tot cas, menys difícil el poder trobar punts de connexió a Internet en els hotels o albergs, fins i tot, alguna vegada aprofitant alguna connexió sense fils oberta d’algun establiment o privada . Comencem el 2005 amb unes breus cròniques i alguna imatge, totes elles pujades al servidor via FTP i editant les pàgines web. Gràcies a l’aportació de la “Web 2.0” hem pogut millorar aquest treball en eficiència i rapidesa.

De l’11 al 18 de març del 2010 amb 40 alumnes i 4 professors realitzem el viatge d’estudis a Berlín, Hamburg i Copenhagen. 

2. Objetius

Els objectius d’aquest treball són:

  • Construir un entorn web per poder preparar el viatge d’estudis, per comunicar i informar sobre el viatge diàriament i ser un punt de trobada entre els que estan de viatge i les famílies que són a casa.
  • Dur a terme els objectius i continguts programats a la matèria optativa de “TIC Multimèdia” de 1r de batxillerat.
  • Treballar interdisciplinàriament amb altres matèries del currículum: llengua catalana, castellana i anglesa, geografia, història i tutoria.
  • Aprofitar la motivació, la il·lusió, les expectatives i, en general, les sinergies que generen un viatge d’estudis per a la creació d’aquest treball.

3. Continguts

Els continguts TIC treballats són: 

  • Ús de documents compartits per poder planificar el treball mitjançant el docs.google.com
  • Navegació i elaboració d’itineraris amb maps.google
  • Creació d’un entorn web mitjançant sites.gogle.com
  • Elaboració d’un blog a blogger.com
  • Creació d’arxius d’àudio mitjançant el programa “audacity”.
  • Ús de l’editor de vídeos “movie maker” per a l’elaboració del vídeo diari.
  • Ús d’un “microblogging” com “Twitter”
  • Seguiment dels accessos mitjançant “Google analytics”.

Els continguts del treball en la pàgina web són:

  • Itinerari
  • Programa
  • Audioguies
  • Berlín: Altes Museum, Pergam Museum, Camp de concentració de Sachsenhausen, Hotel
  • Potsdam
  • Hamburg. El musical de Tarzan, Hotel.
  • Puttgarden
  • Lubeck
  • Copenhagen, Ciutat i hotel.
  • El temps a Berlín i Copenhagen
  • El blog. Crònica diària
  • L’àlbum fotogràfic
  • El Twitter

4. Metodología didàctica

Els 17 alumnes que cursen la matèria optativa de “Tic Multimèdia” són els responsables de l’elaboració d’aquest treball. Es va treballar en equips de 2 o 3 alumnes repartint el contingut de la pàgina web. Així mateix, aquests grups van ser els que van portar a terme les tasques a desenvolupar en el viatge : la crònica diària i el vídeo publicat al bloc, i les més de 1.300 fotografies pujades a la xarxa. 

L’elaboració de l’entorn web es va començar tres setmanes abans, tenint en compte que hi va haver una setmana d’exàmens de la 2 ª avaluació, el temps va ser reduït. De tota manera, els alumnes van poder treballar des de casa pel fet que aquestes tecnologies web 2.0 permeten l’accés compartit des de qualsevol punt de connexió a Internet. 

De tots aquests alumnes, dos eren els coordinadors del blog i dos més els coordinadors de l’entorn web, independentment de les seves responsabilitats temàtiques. Aquests vetllaven pel bon funcionament i la coherència de la publicació.

5. Descripció de les activitats realitzades

El nostre centre disposa del google apps pel que podem gaudir de tenir un “sites” en el nostre domini: “sites.standreu.org”, al mateix temps, el redirigim a una direcció més apropiada: http://viatge1r-10.standreu.org/ 

Elaboració de l’entorn web: 

Els alumnes havien de buscar la informació dels seus apartats corresponents segons els continguts de la pàgina web, seleccionar-la, verificar i publicar-la.

El contingut de l’entorn web es va elaborar abans del viatge, per tant ho podem considerar “estàtic”. Tot i això, consideràvem la pàgina inicial del viatge com a punt d’entrada a totes les pàgines que donaven una informació més actualitzada: el blog i els vídeos, i l’àlbum fotogràfic.

El vídeo de la pàgina d’inici i el programa va ser realitzat per l’equip directiu del centre en motiu de la reunió preparativa del viatge amb els pares. 

El treball amb les audioguies:

L’apartat de les audioguies possiblement és el que va generar més expectatives en la fase prèvia.

Els alumnes de 1r de batxillerat, dins d’aquesta mateixa matèria i conjuntament amb les matèries de llengua, duen a terme tres programes setmanals de ràdio escolar. Per aquest motiu, creiem que no van tenir dificultat en dur a terme l’activitat de l’audioguia en la qual narren la informació, en no més de 2 minuts, de l’obra d’art que podran veure al museu quan estiguin davant d’ella. Tots els alumnes portaven en els seus mòbils o reproductors mp3 els arxius d’àudio realitzats pels seus companys. Es va imprimir un full amb les imatges de les obres i el nom del fitxer per poder escoltar davant de l’obra corresponent l’arxiu d’àudio. Va ser un èxit.

La publicació al bloc 

Cada dia, o millor dit, cada nit, publicàvem la crònica del que havia succeït durant el mateix dia. Durant el dia, l’equip responsable de la publicació prenia nota de tot allò susceptible de “notícia”. Després del sopar, normalment, redactaven la crònica. 

L’elaboració del vídeo diari 

Una vegada que l’equip de la crònica finalitzava la seva tasca, l’equip de vídeo, descarregava de la seva màquina de fotografiar els fragments de vídeo realitzats. La consigna era fer vídeos curts que no s’haguessin de manipular en excés i que el seu valor era el vídeo en si, les imatges que sortien, més que la composició del vídeo. Així, podem veure vídeos en què els reporters, en primera persona, presenten la jornada, altres en què es presenta el vídeo d’una manera objectiva i fins i tot, altres en què es perceben les seves activitats en els temps lliures. 

El reportatge gràfic 

La tasca que havia de dur a terme l’equip del reportatge gràfic era la confecció de les fotografies, la selecció, (no totes valen!), La reducció a 800 píxels, comprimir en un arxiu “zip” i pujar-les a la plataforma “ Gallery “del nostre servidor. Aquesta tasca, segons les possibilitats, es podia dur a terme en més d’un moment del dia.

En una de les sessions de tutoria que es fa abans del viatge es va realitzar una sessió formativa de “Com fer bones fotografies” per un fotògraf professional: Lluís Carro. 

El twitter 

La comunicació amb el twitter va ser una novetat en aquest viatge. El fet de disposar de mòbils amb accés a Internet mitjançant una wifi va possibilitar que féssim més d’un comunicat durant el dia i poguéssim llegir les participacions d’amics i familiars.

Aquesta aplicació va permetre que la comunicació que es realitzava del viatge no fos únicament la “oficial” que es generava des d’aquest mateix treball, sinó que alumnes que disposaven d’aquests mòbils podien comunicar i participar en el twitter independentment des del mateix viatge. 

La lectura de les comunicacions 

Una de les activitats esperades de la jornada era la lectura en l’autocar de les cròniques i dels comentaris escrits per familiars i amics. Els comentaris del bloc estaven oberts però amb moderació en la seva publicació. Així també vam poder constatar, cada vegada més, la participació de pares i mares i amics en l’ús de les TIC. El nombre de 64 comentaris al bloc és indicatiu. 

Confecció d’un DVD 

Amb les més de 1.300 imatges i els vídeos diaris realitzats es confecciona un vídeo de record del viatge.

6. Valoració

La valoració de l’activitat és altament positiva. Per part dels alumnes i del professorat.

Els alumnes realitzen el seu treball amb entusiasme sense pensar el nombre d’hores que han invertit en la confecció i del temps que han de dedicar durant el viatge fins i tot, moltes vegades, portant hores de son. Són ells els protagonistes i perfectament els responsables de la publicació. Fins i tot, els alumnes que no realitzen l’assignatura de “TIC Multimèdia” ens van demanar escriure al bloc (veure l’última entrada del bloc). En aquesta mateixa línia, la professora de llengua castellana present en el viatge, també publica una pàgina de reflexió del mateix i que es pot llegir també en el mateix bloc . 

Al mateix temps, els pares i amics dels alumnes agraeixen el treball realitzat per veure els seus fills o amics gaudint del viatge.

Anècdotes referent a la publicació hi ha unes quantes, com la d’algun pare o mare que ha avisat al seu fill dient-li “com és que no anaves més abrigat” ja que van veure que els seus companys anaven més abrigats que ell, per exemple. O aquella, cada vegada menys, que fa referència a les indicacions per telèfon dels alumnes als seus pares de com poden entrar a la web per veure els reportatges. Estan alfabetitzant.

Algun pare es confessava que s’havia tornat “addicte” a la consulta diària del bloc esperant cada nit l’actualització del mateix. 

Per al professorat, veure que els alumnes estan treballant per un projecte amb un objectiu i que no estan buscant únicament una qualificació numèrica per al butlletí trimestral és una bona recompensa. Al mateix temps, l’impacte familiar i escolar de l’experiència és un altre motiu de satisfacció.

La constatació dels accessos ho podem apreciar en les estadístiques que disposem del Google analytics durant la setmana del viatge: 

1626 visites

587 visitants únics.

7. Avaluació de l’experiència

L’avaluació dels alumnes portada a terme pel professor ha estat una avaluació contínua. El fet de treballar amb un grup reduït de 17 alumnes i en contacte diari en les seves tasques permet realitzar un seguiment directe del treball de cada alumne. Al mateix temps, dins de la programació de la matèria els alumnes van treballar amb anterioritat els continguts i procediments necessaris per dur a terme el treball. L’objectiu final era que ells mateixos fossin autònoms en la confecció d’aquesta publicació. Sense cap dubte, han tingut l’ajuda del professor en el tema de la infraestructura necessària per a la corresponent publicació. 

D’altra banda, els mateixos alumnes van agrair l’activitat portada a terme per ser una altra forma de tenir present el seu viatge i poder valorar l’experiència positivament.

Aquest article fou sol·licitat per Bits al desembre de 2010 i acceptat per la seva publicació a l’abril de 2011. Comitè Editorial d’Espiral.