Ressenya de la Moodle Moot La Rioja 2010

Mª Jesús Camino Rentería

Asociación Espiral

mariajesusmusica@gmail.com

 

RESUM

El passat mes de novembre vaig tenir la sort d’assistir a la VII Trobada Moodle Moot 2010 que es va celebrar a Logronyo (La Rioja). Van ser tres intensos dies on les experiències, els tallers pràctics sobre l’ús educatiu de la plataforma i les novetats relacionades amb el Moodle 2.0 van marcar les principals activitats de l’esdeveniment.

 

1. Introducció

Els dies 11, 12 i 13 del passat mes de novembre es va celebrar a Logronyo la VII Trobada d’usuaris de Moodle d’Espanya. Totes les activitats es van desenvolupar en les instal·lacions del ThinkTIC, Centre Tecnològic dependent del Govern de La Rioja.
L’organització d’aquesta Moodle Moot 2010 va obrir una plataforma “Moodle Moot La Rioja” per gestionar tant la proposta i selecció de temes per als diferents tallers com els aspectes organitzatius com són la matriculació, informació turística, localització de les instal·lacions, entitats col·laboradores, etc. La plataforma conté informació sobre els tallers i mantindrà obert un fòrum de discussió on poder contactar amb l’organització i opinar sobre temes importants com, per exemple, el lloc on se celebrarà la propera Moodle Moot 2011.
A aquesta trobada internacional hi vam assistir unes 400 persones que, d’una manera o altra, estem en contacte amb la plataforma educativa a distància Moodle.

Logotipo Moodle Moot La Rioja 2010

Fig. 1. Logotip de la Moodle Moot La Rioja 2010

Durant els tres dies en els quals es va desenvolupar la Moodle Moot vam conviure i compartir experiències tant educadors com programadors, enginyers informàtics, professors universitaris, usuaris, investigadors, formadors d’empreses privades, professors de Primària i Secundària, etc. Tots els allí reunits teníem un objectiu comú, conèixer les novetats del nou Moodle 2.0 i, sobretot, compartir experiències sobre l’ús d’aquesta eina a l’aula (presencial o virtual), en tots els nivells i sectors educatius i professionals. Per a això l’organització de la trobada va programar una àmplia bateria d’activitats al llarg dels tres dies, que anaven des de conferències i tallers, passant pels grups de treball, reserva d’espais que permetessin l’intercanvi d’experiències, fins a la visita a un celler sota terra.

2. ACTIVITATS

Fig 2. Mesa de inauguración con Marc Alier y Martin Langhoff

Fig 2. Taula de la inauguració amb Marc Alier i Martin Langhoff.

Dins de les activitats programades cal destacar les següents:
la inauguració, on es va poder assistir a una xerrada sobre Educació i projectes TIC a càrrec de Tíscar Lara , Vicedegana de la EOI. També dues xerrades sobre Moodle a càrrec de Marc Alier i Martin Langhoff; així com un interessant vídeo conferencia amb Martín Dougiamas, creador de Moodle. Aquest últim va mostrar les novetats que incorpora el nou Moodle 2.0 que, sent optimistes, estarà acabat per a finals d’any.

  • Cinc sessions simultànies de tallers, conferències sobre els nous desenvolupaments i aplicacions de Moodle i integracions amb altres eines.
  • Espai Àgora, nucli de la Moot, aparador dels més extrovertits que vulguin pujar-se a un pedestal com en l’antiga Grècia i on estarà el Dr. Moodle.
  • Punts d’intercanvi d’experiències amb diverses fórmules com un esmorzar per a tots aquells grups d’interès o el mateix Àgora.
  • Activitats socials paral·leles, com la visita a un celler en les proximitats de Logronyo, una festa Networking per no trencar la tradició i visites a museus per als acompanyants.

3. TALLERS

El plat fort de la Moodle Moot van ser els tallers pràctics. 20 tallers de temàtiques variades en els quals s’han tingut en compte tant les novetats del nou Moodle 2.0 com les diverses experiències d’educadors i formadors que utilitzen la plataforma en la seva docència diària. Els assistents a la trobada podíem triar cinc d’aquests tallers. L’oferta de tallers va ser la següent:

Taller 1. Aula Virtual

Descripció: Solucions per incloure funcionalitats de classe virtual (àudio, vídeo, pissarra…) a Moodle.

Ponent: Romualdo Pérez Fernández

Continguts: Elaboració, enregistrament i inserció permanent de classes virtuals mitjançant aplicacions d’escriptori. Tutories en línia mitjançant Skype. Pissarres virtuals en línia i en temps real mitjançant DimDim.

Taller 2. Bones Pràctiques

Descripció: Bones pràctiques en cursos de
Moodle: taller inicial, fòrums, wikis, bloc HTML,… Usos i trucs.

Ponent: Eva Gea

Continguts: Solució transversal d’èxit: Taller inicial.
Materials de consulta accessibles i actualitzables, desenvolupats en un editor wiki propi i integrats en cursos virtuals. Els Grups com una manera òptima d’estructuració de cursos.

Taller 3. 10 Mòduls que no has de deixar de conèixer de Moodle

Descripció: Breu acostament descriptiu a 10 mòduls (plugins) de Moodle seleccionats pel ponent i per l’organització.

Ponent: David R. Sáez Àvila

Continguts: Introducció: què són els mòduls, per a què ens poden servir, quins avantatges tenen i com s’instal·len. Exposició ordenada dels 10 mòduls triats:
- Descripció del mòdul
- Funcionalitats
- Demostració pràctica de funcionament

Taller 4. Extensions en Moodle

Descripció: Taller orientat als administradors novells que desitgin conèixer de forma pràctica tot el potencial que pot oferir-los Moodle.

Ponent: José Antonio Munt

Continguts: Configuració de la plataforma després d’una instal·lació. Habilitació d’alguns filtres bàsics. Instal·lació d’alguns mòduls bàsics. Gestió inicial d’alumnes.

Taller de M. A. Muras “Moodle no tiene por qué ser feo”

Fig.3 Taller de M. A. Muras “El Moodle ha de ser pas lleig”.

Taller 5. El Moodle no ha de ser pas lleig

Descripció: Possibilitats de disseny que podem aplicar a Moodle, tant des dels css, com via javascript o fins i tot amb Core.

Ponent: Miguel Angel Emmuralles

Continguts: Els temes en Moodle. Modificacions en el tema gràfic (header, footer i css). Petits trucs per crear un Moodle visualment més atractiu.

Taller 6. Entorns Personals d’Aprenentatge i la seva integració a Moodle.

Descripció: Es tractava de veure en què consisteix un Entorn Personal d’Aprenentatge (PLE), i com és possible integrar moltes de les eines utilitzades en els PLE a Moodle (serveis 2.0) per impartir formació de tipus e-learning 2.0.

Ponents: Mayte Goñi i Ainoha Ezeiza

Continguts: Què són els PLE. Com podem configurar-nos els nostres PLE. Com podem integrar els serveis web 2.0 típics d’un PLE en Moodle: blogs, microblogging, xarxes socials, marcadors socials, recursos multimèdia, Google Apps, etc.

Taller 7. Ús d’eines informàtiques per crear recursos multimèdia.

Descripció: Desenvolupament de continguts en format digital i estandaritzables. Desenvolupament de continguts en format digital i estandaritzables per a la seva inclusió en aules virtuals basades en Moodle i/o altres LMS que admetin formats estàndard (SCORM – IMS)

Ponents: Ismail Ali Gago

Continguts: Descripció d’eines informàtiques existents: Exe Learning, JClic, Hot potatoes, Atenex, Cuadernia. Practiques de generació de continguts, objectes digitals educatius (ODE) amb les eines esmentades. Publicació dels continguts generats en aules virtuals de Moodle. Exportació a repositoris de continguts com Agrega.

Taller 8. Integració: estratègies d’integració amb sistemes externs.

Descripció: Aquest taller tenia la intenció d’instruir les nocions, indicacions i premisses bàsiques a l’hora de realitzar diferents integracions de serveis amb Moodle, ja siguin oferts per terceres empreses, per exemple el correu electrònic de Yahoo, com a serveis interns, per exemple la integració amb l’aplicació de gestió acadèmica o amb Mahara.

Ponent: Toni Mas

Continguts: Necessitat de desenvolupar sistemes que utilitzin estàndards, per així facilitar i potenciar la interoperabilitat entre ells, i amb això augmentar la seva potencialitat i escalabilitat. Coneixement de la realitat actual de Moodle: avantatges i desavantatges. Exposició de la potencialitat que tindrà Moodle en la seva versió 2.0.

Taller 9: Novetats i millores de Moodle 2.0

Descripció: Taller pràctic on es van presentar les novetats i millores que porta Moodle 2.0 Els assistents van participar al taller mitjançant una instància de Moodle 2.0 a la qual se’ls donarà accés com a administradors.

Ponents: Juan Leyva i Eneko Arriaga

Continguts: Visió general i novetats de Moodle 2.0.

Taller 10. Plantilles (themes) en Moodle

Descripció: Taller pràctic sobre disseny de temes i “skins”, la seva definició, la seva configuració i la seva utilització.

Ponent: Daniel Ureña

Continguts: Guia d’elements, consideracions i trucs per crear temes gràfics per a cursos i com treballar-los .

Taller 11. Llibre de qualificacions en Moodle.

Descripció: Taller pràctic que desenvolupa les solucions per als models de qualificació més freqüents.

Ponent: Lluïsa Núñez

Continguts: Descripció del llibre de qualificacions de Moodle. Desenvolupament pràctic de diferents models de qualificació.

Taller 12. Instal·lació i integració de Mahara a Moodle.

Descripció: Es va realitzar una instal·lació de Mahara (última versió estable disponible) des de zero, sota sistema operatiu Linux.

Ponent: Iñaki Arenaza

Continguts: Instal·lació de Mahara des de zero, sota sistema operatiu Linux. Amb una instal·lació de Moodle 1.9.x ja realitzada i operativa, integració de tots dos sistemes per a l’inici d’una sessió única.

Taller 13. Zen Moodle: la bellesa de la “senzillesa”

Descripció: Taller pràctic orientat a qualsevol que estigui involucrat o bé en el disseny d’instàncies Moodle o bé en la creació de cursos Moodle i vulgui descobrir i compartir idees de com aconseguir solucions més senzilles.

Ponent: Silvia Calvet

Continguts: Preparació, estructura i disseny i desenvolupament; que, mitjançant una aproximació ZEN, ens conduiran a millorar i simplificar els nostres cursos i campus.

Taller 14. Eines matemàtiques a Moodle.

Descripció: El taller presentarà les diverses eines que permeten potenciar les capacitats de Moodle a l’entorn de les matemàtiques.

Ponent: Carles Aguiló

Continguts: Edició de fórmules. Sessions Interactives: Càlcul matemàtic. Avaluació d’Alumnes: Tests online.

Taller 15. Instal·lació de Moodle sobre Linux.

Descripció: Es van realitzar dues instal·lacions de Moodle sobre Linux, distribució Ubuntu. La primera d’elles es realitzà sobre una versió Ubuntu Desktop. La segona instal·lació de Moodle es va realitzar sobre una versió Ubuntu Server.
Ponent: Carlos Elvira

Continguts: Descripció dels paquets necessaris per instal·lar Moodle: servidor web Apatxe, servidor de bases de dades MySQL, llenguatge php, etc. Instal·lació de Moodle.

Taller 16. Mòdul d’autoinscripció a grup/agrupació.

Descripció: L’ús d’aquest mòdul de desenvolupament propi permet que siguin els propis estudiants els qui s’auto-inscriguin als grups alliberant així temps al professorat per realitzar tasques més interessants.

Ponents: Joan Queralt i David Pinyol Gras

Continguts: plantejament d’una situació de treball en grup. Auto-inscripció a grups i agrupaments. Informació sobre la descàrrega i instal·lació del mòdul.

Taller 17. Competències (resultats)

Descripció: Mostrar com funciona el mòdul de ‘Resultats’ (Competències).

Ponent: Toni Soto Rodríguez

Continguts: Resultats (competències) a Moodle: Com s’activen. Com es gestionen. Com s’usen en les activitats d’un curs. Exemples d’ús del mòdul en matèries d’ESO i Batxillerat.

Taller 18. Estratègies de formació en Moodle en la docència universitària

Descripció: En el taller es va construir juntament amb els participants un model de formació inicial orientada als docents universitaris en la utilització de la plataforma Moodle. El taller es va presentar com una experiència col·laborativa en la construcció comuna de les estratègies d’aprenentatge.

Ponent: Alberto Boscan

Continguts: Contingut, estratègies i activitats de formació.

Taller 19. Audita el teu curs Moodle

Descripció: Taller pràctic orientat a tota persona que hagi creat un curs Moodle i vulgui sotmetre-ho a un procés d’auditoria per analitzar el seu propi curs i identificar i aplicar elements de millora.

Ponent: Laia Canet

Continguts: Organització i disposició dels continguts en el curs, els elements comunicatius i la seva tipologia, les activitats col·laboratives, les activitats d’aprenentatge individual.

Taller 20. Professor i creador de curs bàsic

Descripció: En el taller es va practicar l’ inserció de recursos bàsics sobre un curs. També es van descriure les opcions bàsiques disponibles per realitzar les labors d’administració d’un curs.

Ponent: Antonio Omatos

Continguts: Configuració d’un curs: formulari de configuració. Agregació, edició de continguts i recursos bàsics i avançats. Labors d’administració sobre un curs.

4. Exemple: Taller nº 3 “10 Mòduls que no has de deixar de conèixer de Moodle”

Aquest taller ha estat un dels més interessants als quals jo he assistit en aquesta trobada per la practicitat dels seus continguts. El taller va ser impartit per David Sáez i l’objectiu principal era presentar una sèrie de Mòduls, conèixer les seves característiques, descarregar-los, instal·lar-los a Moodle i veure el seu funcionament.

Els Mòduls de Moodle són afegits i amb aquests millorem i complementem els nostres cursos. El treball més dur en quant als mòduls es refereix és la fase de buscar-ne els més útils, veure com són, comprovar el seu funcionament, etc. Per triar els 10 mòduls presentats, en David va realitzar aquesta tasca prèviament a la trobada de la Moodle Moot 10, per tant, els mòduls presentats al taller ja estaven provats, instal·lats en un Moodle de prova i el seu funcionament garantit.

Aquestes són les principals característiques dels mòduls i els aspectes a tenir en compte per instal·lar-los en el nostre Moodle:

  • Els mòduls es descarreguen des de la secció Mòduls i Extensions de la secció Downloads de Moodle.org.
  • És important comprovar per a quina versió de Moodle es descarreguen.
    Compten amb una documentació essencial per a la seva instal·lació i ús.
  • Es descomprimeixen i copien en la carpeta “mod” de la nostra instal·lació de mooodle.
  • S’activen des del panell d’administració / Notificacions.
  • S’instancien des dels cursos o els espais generals de Moodle.

Relació dels mòduls amb les seves principals dades:

Mòdul 1. CERTIFICATE

Mòdul per generar certificats en PDF de forma automàtica sobre la base d’una configuració prèvia. Tenint aquest mòdul instal·lat els alumnes poden descarregar els seus certificats.

URL de descàrrega

http://Moodle.org/mod/data/view.php?d=13&*rid=683&*filter=1

Documentació

http://docs.Moodle.org/en/certificate_module

Mòdul 2. BOOK

Aquest mòdul ens permet generar continguts amb format de llibre seqüencial utilitzant tota la potència de l’HTML. És molt útil per a material pedagògic. Es crea un llibre multimèdia podent imprimir el llibre sencer o per capítols.

URL de descàrrega

http://Moodle.org/mod/data/view.php?d=13&rid=319

Documentació

http://docs.Moodle.org/en/Book_module

Mòdul 3. LIGHTBOX GALLERY RESOURCE

És un petit mòdul que permet crear galeries d’imatges per presentar-les en els nostres cursos. Necessitem tenir totes les imatges en el mateix directori dins del curs Moodle perquè funcioni correctament. És molt senzill de configurar i molt útil per a cursos on abunda el material gràfic (Història de l’Art, Disseny, etc.)
URL de descàrrega

http://Moodle.org/mod/data/view.php?d=13&rid=1021

Documentació

http://Moodle.greenhead.ac.uk/external/lightbox_gallery/

Mòdul 4. PORTAFOLI

Mòdul que ens permet portar d’una forma gràfica i controlada el seguiment general dels objectius d’un curs. Podem fer un seguiment dels alumnes, d’un cop d’ull podem veure la seva evolució.
URL de descàrrega

http://Moodle.org/mod/data/view.php?d=13&rid=3568&filter=1

Documentació

http://virtual2.uca.es/modulos_Moodle/installations_instructions.pdf

Mòdul 5. QUICKMAIL v2.5

A diferència dels anteriors aquest és un Bloc, no un Mòdul, amb la qual cosa apareixerà a la barra lateral del nostre curs. Implementa una senzilla aplicació de gestió de correu electrònic que permet enviar i veure l’historial de correus enviats des del curs. Els usuaris reben els correus als comptes amb les que s’han donat d’alta en el sistema. A diferència de la missatgeria interna de Moodle aquesta eina permet adjuntar arxius.

URL de descàrrega

http://Moodle.org/mod/data/view.php?d=13&rid=764&filter=1

Documentació

http://Moodle.org/mod/forum/discuss.php?d=68296

Mòdul 6. COURSE RESUME AND START

Amb aquest mòdul podem integrar dos botons que controlen el seguiment del curs. El botó “Start” comença amb el primer recurs que apareix als apartats de continguts i el botó “Resume” ens porta a l’últim recurs visitat abans de tancar la sessió. És molt senzill de configurar.
URL de descàrrega

http://www.autotrain.org/misc/source/Moodle/Moodle-resume-start-1.9.tar.gz

Documentació

http://www.autotrain.org/misc/source/Moodle/

Mòdul 7. TOPICSTREE COURSE FORMAT

Aquest mòdul permet presentar els continguts dels teus cursos en format arbre.

URL de descàrrega

http://Moodle.org/mod/data/view.php?d=13&rid=1761&filter=1

Documentació

http://docs.Moodle.org/en/Tree_topic_course_format

Mòdul 8. ONE TOPIC

Mòdul “Un tema alhora”, és molt útil per a cursos amb molts apartats. Amb aquest senzill mòdul es pot presentar a la part principal del curs un menú de pestanyes per accedir al contingut de cada apartat.

URL de descàrrega

http://Moodle.org/mod/data/view.php?d=13&rid=2881&filter=1

Documentació

http://aprendeenlinea.udea.edu.co/lms/investigacion/course/view.php?id=50&topic=2

Mòdul 9. ACTIVE FORUMS

Aquest mòdul permet agregar un bloc, a la part principal del curs, en el qual es mostren els fòrums del curs que mostren més activitat. Resulta molt útil per a cursos amb un ampli plantejament d’activitats col·laboratives.
URL de descàrrega

http://Moodle.org/mod/data/view.php?d=13&rid=4242

Documentació

http://docs.Moodle.org/en/blocks/active_forums

Mòdul 10. QUESTIONNAIRE

Amb aquest mòdul podem generar múltiples enquestes amb grans possibilitats per recollir dades, analitzar-les i prendre les corresponents decisions sobre la seva base. És, probablement, el mòdul més potent per realitzar qüestionaris amb Moodle.
URL de descàrrega

http://Moodle.org/mod/data/view.php?d=13&rid=84

Documentació

http://docs.Moodle.org/en/Questionnaire_module

4. CONCLUSIONS

Després d’estar tres dies en contacte amb professors, formadors, informàtics, etc., tots apassionats de Moodle, un s’acomiada de la trobada amb moltes idees i noves energies per posar en pràctica tot el que ha après, però, sobretot, amb la idea del gran potencial que té Moodle com a plataforma educativa a tots els nivells.
Moodle ofereix una nova forma de treballar a l’aula, permet organitzar tots els materials dels cursos, fer un seguiment escrupolós dels alumnes, ampliar la pròpia aula i tenir un control exhaustiu de les qualificacions de l’alumnat. La Plataforma Moodle s’adapta fàcilment a les característiques del nostre treball diari a classe. Podem dissenyar cursos i tasques “a la carta”, atenent a la diversitat de l’alumnat i tenint contacte directe amb ells i les seves famílies, només necessitem treballar per modelar els nostres cursos segons aquestes necessitats aplicant la metodologia adequada als objectius proposats.

5. ANNEX. INFORMACIÓ PRACTICA SOBRE MOODLE

A la Xarxa hi ha gran quantitat d’informació sobre la Plataforma Moodle, si estàs interessat a conèixer a fons Moodle no deixis de consultar els següents enllaços:

¿Què es Moodle?

Presentació a Prezi de Tomaz Lasic http://prezi.com/z0wg9dig7rup/Moodle/

Presentació a Slideshare de M.Angel Muras http://sintiza.com/nubetic/?p=347

Presentació en flash de Moodle .org http://download.Moodle.org/docs/es/presentation_es.swf

Presentació en vídeo http://www.youtube.com/watch?v=_o1fMQsfzoQ

Més informació sobre Moodle des de la pàgina oficial

“Sobre Moodle” http://docs.Moodle.org/es/Acerca_de_Moodle

“Vídeos Moodle” http://docs.Moodle.org/es/Videos_de_Moodle

“Ensenyant amb Moodle” http://docs.Moodle.org/es/Ense%C3%B1ando_con_Moodle

“Usos didàctics de Moodle” http://docs.Moodle.org/es/Usos_did%C3%A1cticos

“Manuals sobre Moodle” http://docs.Moodle.org/es/Manuales_de_Moodle

Altres recursos d’interès sobre Moodle

Vídeo Tutorial a Vimeo, a Educa con TIC http://www.educacontic.es/blog/el-videotutorial-sobre-Moodle-en-vimeo

Article de Juanma Díaz a Educa con TIC http://www.educacontic.es/blog/formacion-con-Moodle

“Curs Moodle” d’Aníbal de la Torre http://www.adelat.org/media/docum/Moodle/index.html

Novetats Moodle 2.0 per Juan Leyva. http://sintiza.com/nubetic/?p=202

Manuals de Moodle http://sintiza.com/nubetic/?p=159

Poden conèixer una Plataforma Moodle, accedint com a convidat a “Aprenc Música amb les TIC”, el meu Moodle sobre Música. http://sintiza.com/musicMoodle/

 

Aquest article fou sol·licitat per Bits a l’octubre de 2010 i acceptat per la seva publicació al desembre de 2010. Comitè Editorial d’Espiral.