Euclides tv: La televisió a l’aula, l’aula a la televisió

Anna Rodón Borras

IES Euclides (Pineda de Mar, Barcelona)

arodon1@xtec.cat

http://www.recursosprofessorat.com | http://arodon.wordpress.com

RESUM

En el centre hem creat una emissora de televisió a través d’una plataforma digital http://www.livestream.com/euclides_televisio on s’emet una programació de 90 minuts las 24 hores. També disposem de 30 minuts de programació en M2 (emissora de TDT comarcal del Maresme) y d’un bloc http://www.euclides.tv on s’emeten tots els audiovisuals realitzats.

1. Introducció

L’ Institut Euclides neix l’any 1997, és un centre de tres línies, essent l’únic centre de l’Alt Maresme que imparteix totes les modalitats de batxillerat (Científic-tecnológic, Social-lingüístic i Batxillerat d’Arts).

El nombre d’alumnat matriculat en el centre és, aproximadament de 500 amb un claustre format per 47 professors/es.

Nombre

Instituto Euclides

Dirección

Passeig d’Europa n.65

Código

08052992

Población

08397 Pineda de Mar

Titularidad

Pública

Teléfono

93 769 37 76

Mail

a8052992@xtec.cat

Fig.1 Datos generales del centro

2. Què es Euclides TV?

Euclides TV[1] és una emissora de televisió a través d’una plataforma digital http://www.livestream.com/euclides_televisio on s’emet una programació de 90 minuts las 24 hores. Aquesta programació està formada pels millors audiovisuals que s’han realitzat durant el curs anterior.

Per a facilitar les gravacions disposem d’un plató de televisió i d’un bloc dinàmic en el qual es mostren tots els audiovisuals generats des de totes les àrees i des de tots els nivells d’ESO i Batxillerat: http://euclidestv.wordpress.com/. Al mateix temps hem aconseguit un conveni amb l’Ajuntament de Pineda de Mar que inclou la col·laboració per a generar audiovisuals per a campanyes cíviques i donar cobertura a notícies del poble. També disposem d’un conveni amb Maresme Digital, emissora de televisió comarcal, que ens permet tenir un espai de 30 minuts mensuals per als quals fem un programa en format magazine anomenat Teràpia de Xok.

3. Objectius

  • El projecte té com a objectius:
  • Formar a l’alumnat en el seu esperit crític.
  • Fomentar l’aprenentatge significatiu.
  • Utilitzar metodologies globalitzadores.
  • Fomentar, implementar i potenciar el treball en grups cooperatius.
  • Responsabilitzar l’alumnat del seu propi aprenentatge.
  • Avaluar de manera senzilla, natural i en el moment adequat
  • Obrir el centre a la comunitat educativa.
  • Potenciar la incorporació del llenguatge audiovisual i multimèdia a totes les àrees.
  • Finalment pretenem potenciar la competència social i ciutadana, elaborant i analitzant productes audiovisuals televisius, per a millorar la capacitat per a entendre la realitat social en la que vivim, afrontar la convivència i els conflictes utilitzant un sentit ètic basat en els valors i pràctiques democràtiques, i exercir la ciutadania actuant amb criteri propi, contribuint a la construcció de la pau, mantenint una actitud constructiva, solidaria i responsable amb els deures cívics i ciutadans.

4. Com treballa les competències bàsiques una a una

Competències bàsiques

Breu definició

Euclides televisió

1. Competència comunicativa
lingüística i

audiovisual

Capacitat de saber comunicar oralment (conversar, escoltar i expressar-se), per escrit i amb els llenguatges audiovisuals, fent servir les tecnologies de la comunicació, amb gestió de la diversitat de llengües, amb l’ús de diferents suports i tipus de text i amb adequació a les diferents funcions.

A través d’aquest mitjà audiovisual l’alumnat s’expressa i comunica oralment i no només amb català i castellà ja que també s’estan produint programes amb llengua anglesa. També és evident que depenent del tipus de programa varien els tipus de text.

2. Competències artística i cultural

Coneixement, comprensió i valoració crítica de diferents manifestacions culturals i artístiques, tradicionals o no, utilitzant-les com a font d’enriquiment i gaudi i considerant-les com a part del patrimoni de cada cultura. També inclou la capacitat per crear produccions artístiques pròpies o expressar continguts a través de diferents mitjans artístics.

L’alumnat produeix des de animacions partint de dibuixos i/o fotografies pròpies fins a reportatges sobre tècniques i artistes.

3. Tractament de la informació i competència digital

Cerca, captació, selecció, registre i processament de la informació, amb l’ús de tècniques i estratègies diverses segons la font i els suports que s’utilitzin (oral, escrit, audiovisual, digital) amb una actitud crítica i reflexiva. Requereix el domini de llenguatges específics bàsics (textual, numèric, icònic, visual, gràfic i sonor).

L’alumnat analitza tipologies de programes per després crear-ne de propis. Es converteix en espectador crític. En el projecte Euclides televisió es treballa a través d’una plataforma digital: http:www.mogulus.com/euclidestv

i es dinamitza mitjançant un bloc específic: http://euclidestv.wordpress.com

4. Competència matemàtica

Habilitat per comprendre, utilitzar i relacionar els números, les informacions que es presenten en forma numèrica i els aspectes espacials de la realitat. Inclou les operacions bàsiques, els símbols i les formes d’expressió i raonament matemàtic, problemes i situacions relacionats amb la vida quotidiana, el coneixement científic i el món laboral i social.

S’estan pensant formats de programes que treballin conceptes matemàtics a través d’aquest mitjà audiovisual.

5. Competència d’aprendre a aprendre

Habilitats per conduir el propi aprenentatge i ésser capaç de continuar aprenent de manera cada vegada més eficaç i autònoma d’acord amb els propis objectius i necessitats.

Hem creat una graella d’autoavaluació per tal que l’alumnat sigui capaç de valorar la seva feina a Euclides televisió. Aquesta graella té una part comú per qualsevol àrea i una part específica pels continguts propis de la matèria treballada.

6. Competència d’autonomia i iniciativa personal

Adquisició de la consciència i aplicació d’un conjunt de valors i actituds personals interrelacionades, com la responsabilitat, la perseverança, el coneixement de si mateix i l’autoestima, la creativitat, l’autocrítica, el control emocional, la capacitat d’elegir, d’imaginar projectes i portar endavant les accions, d’aprendre de les errades i d’assumir riscos.

Qualsevol producció audiovisual comporta el treball en equip ja que es necessiten una seguit de persones cadascuna amb un rol concret (operadors/a de càmera, realitzador/a, actors/actrius, regidor/a, etc) i al mateix temps és imprescindible que cada persona es responsabilitzi de la seva feina.

7. Competència en el coneixement i la interacció amb el món físic

Mobilització de sabers que han de permetre a l’alumnat comprendre les relacions que s’estableixen entre les societats i el seu entorn i fer un ús responsable dels recursos naturals, tenir cura del medi ambient, realitzar un consum racional i responsable i protegir la salut individual i col·lectiva com elements clau de la qualitat de vida de les persones. Inclou també el desenvolupament i aplicació del pensament cientificotècnic per interpretar la informació, predir i prendre decisions.

De forma interdisciplinar hem començat a realitzar reportatges sobre continguts d’aquestes àrees.

8. Competència social i ciutadana

Capacitat per comprendre la realitat social en què es viu, afrontar la convivència i els conflictes emprant el judici ètic basat en els valors i pràctiques democràtiques, i exercir la ciutadania, actuant amb criteri propi, contribuint a la construcció de la pau i la democràcia, i mantenint una actitud constructiva, solidària i responsable davant el compliment dels drets i obligacions cívics.

Es realitzen debats ètics sobre el mateix mitjà televisiu (realitys) i reportatges sobre temes concrets.

5. Entorn

El centre està situat en el barri de Poble Nou pertany a Pineda de Mar i uneix dues poblacions costaneres del Maresme: Pineda de Mar i Calella. Està a 45 km de Barcelona i és el tercer municipi mes poblat de l’Alt Maresme.

Les persones amb estudis universitaris representen el 6,5% de la població. Un 28% no te estudis o be una titulació inferior al graduat escolar. En la situació de crisis actual, la tassa d’atur de l’Alt Maresme és d’un 15,94%. La població del barri s’ha format amb població immigrant, durant els anys 60, provenia de l’estat espanyol (Andalusia, Extremadura,…) i en les darreres dècades s’integren immigrants estrangers prevenients majoritàriament de Marroc i Àfrica. La majoria de la població està assentada, no existeix mobilitat constant, fet que facilita la integració. L’alumnat del centro és heterogeni en ell es mescla l’alumnat de Pineda i Calella autòctons catalans, alumnat que suposa una segona o tercera generació de la immigració del país i una primera generació de la immigració estrangera i pocs de nouvinguts.

Agents participants

Famílies: l’emissora emet a través de Internet i el programa Teràpia de xok a través de la TDT, per tant les famílies poden veure els audiovisuals i realitzar els seus comentaris en el bloc d’Euclides televisió.

Hi ha seccions que parlen de l’entorno, de les necessitats d’aquest entorn i expressen les seves opinions en una secció anomenada “Parla el carrer”.

Ajuntament: En el 2010 està previst un pla d’audiovisuals i el projecte participa d’aquest pla com a reporters, confeccionant audiovisuals sobre el poble i altres necessitats que poden sorgir.

Xarxes entre centres: Tenim contactes amb un institut de El Masnou que col·laboren, esporàdicament, amb nosaltres emeten com a corresponsals de la zona sud del Maresme. I col·laborem amb l’ institut Bisbe Sivilla de Calella fent un programa de cuina ja que disposen d’un cicle formatiu de cuina. Realitzem projectes amb escoles de primària com La caseta dels contes, treball interdisciplinari de música i plàstica que s’emet a través d’Euclides Televisió i que consisteix en desplaçar-nos a escoles de primària explicant contes. Aquest curs iniciem un programa anomenat I després què? en el que participem els altres dos centres de secundària i que exposa les sortides professionals per a l’alumnat amb dificultats per a superar l’ESO.

Activitats solidàries amb l’entorn: Col·laborem amb Gong, entitat solidaria i produïm audiovisuals que serveixen com a punt de partida per treballar temes com la SIDA o aquest curs relacionat amb el Dia de la Dona Treballadora.

Qui col·labora

Col·labora amb nosaltres treballadors socials de la zona, les persones de l’Ajuntament responsables del projecte audiovisual, un dels responsables de la ONG GONG que va realitzar tallers en el centre, els responsables de Maresme digital (antiga Calella Televisió) i Radio Pineda.

El grau d’implicació, especialment de Maresme Digital ha sigut molt important. Ens ofereixen els 30 minuts de programació en el canal Maresme 2, per a nosaltres ha sigut essencial per a donar un nou impuls al projecte. Ens ofereixen assessorament tècnic per el muntatge tècnic del plató, per a triar l’equip tècnic necessari de so i imatge i, finalment, ens han ofert el lloc per a les pràctiques que realitza l’alumnat de segon de batxillerat, en la matèria optativa: Estada a l’empresa.

Metodologia

Muntar un plató de televisió en el centro, convertir-se en periodistes, càmeres, tècnics/as de so, maquillatge, il·luminació, etc. Situar a l’alumnat en situacions reals d’aprenentatge és la característica mes innovadora del projecte. L’alumnat aprèn a treballar en equipo ja que una producció audiovisual obliga a treballar d’aquesta manera. Introduïm la televisió en el centro (creant una emissora pròpia) i el centro s’introdueix en la televisió (creem Teràpia de xock, programa emès per televisió), d’aquesta manera utilitzem aquest mitjà, la televisió como a eina real d’aprenentatge.

6. Temporització del projecte

Curs 2007-08: creació del canal de televisió en la plataforma digital. Primers programes per a Euclides televisió. Difusió en el centre y muntatge del plató televisiu.

Curs 2008-09: compra de dotació mínima per el plató de televisió, distribució i informació de l’horari de disponibilitat del plató, inauguració oficial del mateix, creació d’un bloc per a difondre tots els treballs i dinamització del mateix, càsting entre el alumnat per aconseguir presentadors i presentadores durant el curs, l’ alumnat del PQPI pinta el plató de color verd per a poder realitzar efecte cromakey, primers contactes con Maresme Digital.

Curs 2009-10: Realització del programa mensual Teràpia de Xok para canal tdt Maresme 2, ampliació del plató, cobertura de noticies realitzant reportatges, col·laboració amb l’ institut Mediterrània de El Masnou com a enviats especials en la zona de Maresme sud, recobriment amb moqueta de color verd el plató seguint els consells tècnics dels professionals.

Curso 2010-2011: ampliació de la programació, realitzar el programa mensual Teràpia de Xok, realització de pràctiques a Maresme digital dins de la matèria d’estada a l’empresa, realitzar videoconferències amb centres d’altres poblacions amb projectes comuns, ampliar el nombre de tipologies d’audiovisuals i, per tant la implicació dels departaments. Col·laboració amb el Cicle Formatiu de Restauració de l’Institut Bisbe Sivilla de Calella realitzant un nou programa de cuina.

7. Exemples d’activitats

Everyday English

En aquest tipus de programa l’alumnat dels diferents nivells, a classe d’anglès prepara diferents diàlegs amb nivell de dificultat treballant vocabulari, la construcció de les frases, la pronunciació… Una vegada està tot preparat, s’assaja i sol·liciten dia i hora de gravació al plató de televisió. El dia i hora pactats arriben a plató per grups i l’equip tècnic els està esperant (aquest equip tècnic pot ser l’alumnat de 1r i 2n de batxillerat d’arts, l’alumnat de 3r d’ESO o els dos professors responsables del projecte). Es realitza la gravació i, posteriorment, s’edita. Les persones encarregades de l’edició pot ser l’alumnat de 4t d’ESO a informàtica o qualsevol de les dues persones responsables. Tots els programes tenen la mateixa capçalera i final com a elements identificadors.

Aprenents de reporters

Programa realitzat a plàstica per l’alumnat de 3r d’ESO. A través d’ell intenten descobrir les característiques d’un bon reportatge. En aquesta àrea treballem la televisió a fons com a projecte i analitzem i visualitzem pel·lícules lligades als continguts que s’estan treballant. Per exemple parlant dels reality show, aquest gènere que avui en dia està present a quasi totes les cadenes i visualitzem la pel·lícula “El show de Truman”.

Què llegim?

Programa on l’alumnat de tots els nivells explica la seva opinió sobre un dels llibres de lectures obligatòries. Altres vegades es presenta en forma de debat, simulant ser diferents tipus d’experts o comparant el llibre amb la pel·lícula basada en el llibre, per exemple el cas de El nen del pijama de ratlles.

Va de cine

Es presenten els curtmetratges realitzats per l’alumnat de primer i segon de batxillerat artístic.

Històries del pati

Col·lecció de vídeos produïts en les sessions de tutoria de primer de batxillerat. L’alumnat realitza una llista de temes que son del seu interès. Entre tota la classe es consensuen i guionitzen per grups. Una vegada guionitzats es reparteixen els papers i es graven. En alguna ocasió el tema es proposat pel professorat, com en el cas del dia mundial de la SIDA on es realitzen unes històries que es van fer servir per obrir debats a altres nivells d’ESO.

En forma

Algunes classes d’Educació Física es graven i, posteriorment, es projecten per valorar com ha anat, avaluant-se conjuntament. Al marge d’aquests i altres programes fixos es realitzen audiovisuals puntuals como és el cas del Lipdub que realitzem per a mostrar el centre (ens vam mobilitzar totes les persones del centre, quasi 600, tot un repte!) o els anuncis que presenten el nou servei de mediació escolar, o reportatges esporàdics de visites, algun premi, etc, la càmera sempre ve amb nosaltres.

8. Conclusions i valoració

Al finalitzar cada curs realitzem una valoració dels resultats i noves propostes de futur. Aquesta valoració la realitzem primer les dues persones que coordinem el projecte i, després, en el darrer claustre del curs es valora entre tot el professorat. Per suposat l’alumnat també manifesta la seva opinió i, finalment establim una reunió amb els responsables de Maresme digital per analitzar com ha anat i els desitjos de futur.

Aquest és el quart curs del projecte i constatem que l’augment de les produccions, la qualitat d’aquestes i, per tant l’augment de la implicació del professorat i l’alumnat ha anat en augment seguint una progressió geomètrica.

[1] Euclides televisió canal: www.livestream.com/euclides_televisio y Bloc d’Euclides televisió: http://www.euclides.tv

Aquest article fou sol·licitat per Bits a l’octubre de 2010 i acceptat per la seva publicació al desembre de 2010. Comitè Editorial d’Espiral.